DarthGorsoy

Bilgin
Makaleler
48
Yer
TR
Arkadaşlar herkese merhabalar. Bildiğiniz üzere piyasada hikayeli, çevrimiçi, co-op birçok oyun var. Bunların çok az bir kısmı kendi grafik motorlarını kullanıyor (BF serileri, Rockstar'ın RAGE'i ve belki Kojima'nın bazı oyunları). Piyasada baskın diyebileceğimiz çoğu oyun ve serisi UE motorlarını kullanıyor, aslında sorun motordan çok "Nanite+Lumen+Quixel Megascans" üçlüsü mü bilemiyorum ama bütün oyunlar git gide birbirine benzemeye başladı. Hatta artık "başladı" hafif kalır hepsi sanki bir oyun serisinin yan dallarıymış gibi çıkıyor.

UE5 ilk duyurulduğunda görselleri görünce çoğumuz hatta belki hepimiz "vay be" çekmiştik. Evet belli bir süre gerçekten etkileyici göründü, sonra Matrix demosu falan yayınlandı derken iyice etkilendik. Sonuç olarak şu an gözüme ruhsuz görseller gibi geliyor. Şunu söyleyebilirim ki, UE5 gibi bir motoru color grading, LUT, post-processing, custom material shading, pozlama gibi tonla ayarla başka bir motor gibi gösterebilirler fakat UE5 yapımları, hatta büyük olanlarının bile grafikleri "plastik" hissi veriyor. Dokular falan plastik, cilalı gibi görünüyor. Belki sadece benim estetik tarzıma böyle geliyordur, bir oyunu grafikli yapan şey bence motoru ne kadar kişileştirdikleriyle ilgili. Yukarıda saydığım süreçlerin hepsi zaten bir oyunu yapmak için üzerinden geçilmesi zorunlu adımlarken, çoğu oyunun benzer görünmesi bana sanki yapımcılar aralarında ortak bir trend belirlemişler de, ona göre bu grafik süreçlerini işliyorlarmış gibi bir his veriyor.

Şahsen Witcher fanatiği değilim ama grafikler güzel görünüyor, sorun grafiklerin güzel olması değil, UE5 olduğunu direkt anlıyorsun zaten yazmalarına gerek yok hocam. Sorun, grafiklerin git gide birbirine benzemesi şahsımca.

1749054038221.webp

Source 2'yi bekleyin sadece. Oyun motoru neymiş göreceğiz. Dediklerine katılıyorum bu arada.

Evet, Source motoru özgün bir motor gerçekten sırıtmıyor. Yine BF serisinde Frostbite 2.0 ve 3.0 çok iyi görünüyordu. Battlefield 3 ve 4'te Frostbite 2 kullanılmıştı sanırsam, 1 ve 5'te de 3, 2042'ye kadar yine çok güzel görünüyordu. Yine 2042'de özgündü ve alışılmış görünmüyordu, BF'ye alternatif olarak çıkan (maliyet açısından demiyorum ama tür olarak benzerlik gösteren) World War 3 ve Delta Force birbirine çok benziyor. Hatta UE4 kullanan Delta Force ve Insurgency Sandstorm bile her ne kadar makyaj değişikliği olsa da yine benziyor. Ya da mesela Ready or Not. Hepsini oynadım, hepsinde sanki oyunun farklı bir senaryosu, serisini oynuyormuş gibi hissettim :D sanırım her ne kadar işleseler de motordan kaynaklı o yansıtılan his değiştirilemiyor.

Son düzenleme: