Oncelikle gecmis olsun, kamera bozulmasi cok sinir bozucudur. Sizin gibi bir durumdayim, Finepix'im bozuldugu icin bir suredir mobil fotografciliga sardim. Birkac tüyo verebilirim sanirsam.
Oncelikle dijital Zoom'u derhal birakmalisiniz. Dijital Zoom, optik ile harmanlanmadigi, galaktik boyutlarda sensorler kullanilmadigi veya AI ile ciddi sekilde iyilestirilmedigi surece her turlu kotu bir sonuç veriyor. Bunun yerine sensorden alabildiginiz kadar fazla cozunurlukte fotografi cekip, crop yapmaya baslayin. Telefonunuzda 50 MP modu var, o modda fotografi cektikten sonra 4:3 veya 1:1 gibi oranlarla fotografinizi istediginiz yere dogru kirpin. Cok daha temiz goruntuler elde edersiniz. Kadraji da buna gore ayarlamaniz gerekebilir ancak bu vakitle kolayca ogrenilen bir şey.
Ikincisi, snapseed kullanmaya baslayin. Photoshop Express'i sahsen sevmiyorum ve baslangic icin de size pek onermem. Snapseed baslangic icin cok daha pratik ve ogrenmesi de cok daha kolay. Bilen biri icin cok guclu bir arac. Snapseed'de ustalasmaniz, cektiginiz alet ne olursa olsun her zaman fotografa bir seyler katacaktir. Ben zaten iyi duran fotograflara (bazen de cok kotu fotograflara) bir de snapseed ile rotus ekliyorum, daha da guzel oluyorlar ornegin. Ustte bahsettigim kirpmayi Snapseed'den yapabilirsiniz.
Ucuncusu, varsa AI ozelliklerini kamera ayarlarindan kapatin. Cihaziniz zaten gucsuz, gucsuz cipsetinin DSP'si pek iyi sonuclar vermeyecektir AI acikken. Kotu DSP ile AI fotograf demek, cok yuksek doygunluk ve kontrast demek oluyor genelde.
Dorduncusu, gimbal veya ufak veya normal boyutta bir tripod alin. Ozellikle dusuk ve orta sinif cihazlarda gece modlarini tripod (veya gimbal, ancak açıkçası video cekmeyecekseniz mumkunse tripod kullanin) ile kullanmak cidden iyi gece fotograflari cekebilmek icin anahtar. Ust seviye cihazlarda bile gece modlarinda bazen tripod kullanmak gerekebiliyor. Cihaz elinizdeyken cekerken gece modlari cidden pek ideal sonuclar vermiyor. Aşırı derecede dijital Zoom atilmis, grenli ve bulanik bir yagli boya fotografi gibi oluyorlar. A15'te gece modu vardir diye umuyorum, yoksa da Pro mod gecip once shutter Speed, yetersiz kalirsa bir de ISO arttirabilirsiniz ancak bu dedigimi kesinlikle tripodsuz yapmayin.
Besincisi, keskinlik. Keskinligin cogu zarar, azi ise cok daha buyuk zarardir. Snapseed'de bu ayari kullanirken dikkatli olun zira cok keskinlik veya yapi eklerseniz normalde kotu olmayan fotografi berbat edebilirsiniz. Sizin cihaziniz gibi dusuk butceli cihazlarda genelde fotograf islemesi ya cok yumusak, ya da cok keskin olur. Cok keskin islenmis fotografi Snapseed'de duzeltmek zor ancak cok yumusak fotografi halletmek cok kolay. Sizin cihazinizin orneklerine Gsmarena'dan baktim ve birazcik keskine yakin fotograflar cekiyor. Bu yuzden bence dijital Zoom kullanmadiginiz surece snapseed uzerinden keskinlik basmaniza gerek yok, yapi basilabilir. Mumkunse siz 50 MP modunda cekin bu arada fotograflarinizi, 12.5'da degil. Aldigimiz sonuclar zaten harika degil, ustune kaybolan detay (ve Zoom icin crop yapilirsa cok dusuk cozunurluk sonuç) ile daha kotu yapmaya hiç gerek yok.
Bunun disinda durust konusacagim, 3. fotograf vasatin ustu, ilk iki fotograf ise vasat cikmis. Hatta basta telefonla degil, 2000'lerin baslarindan kalma dijital bir point-and-shoot kamera ile cektiniz sandim. Fotograflar inanilmaz yumusak ve grenli, adeta kamera kirliymis gibi...