Uydu kablosu ile internete nasıl bağlanılır?

Nebula

Uzman
ABD'de ethernet prizleri olmayan eski evlerde kablolu tv için kurulan prizlerden internet paylaşımı yapılabildiğine dair bir çok video ile karşılaştım. Satılan adaptörler ile 2,5 Gbit 'e kadar bir internet hızının iletilmesi de beni çok şaşırttı. Merak ettiğim konu kablolu yayın için kullanılan kablolar ile normal uydu anten kabloları aynı mı? Onlar da mı Koaksiyel (coaxial) kablo diye geçiyor?

Özellikle yeni ethernet kablosu döşemenin çok zahmetli olduğu ve farklı odalarda/katlarda internetten verim alınamadığı evlerde bu uydu anteni prizlerini kullanmak mantıklı değil mi? Maalesef MoCa adaptör diye geçen bu cihazların ülkemizde satışı görünmüyor.

DOCSIS'i mi kastettin?

Son düzenleyen: Moderatör:
Aynı şey mi, aynı mantıkla mı çalışıyor, bilmiyorum. Bahsettiğim şey normal fiber ile eve gelen internetin routerdan sonra ethernet kablosu ile dönüştürücüye bağlanması. Böylece koaksiyel (coaxial) kablo ile tesisatta dolaşıyor. İkinci adaptör ile de hangi prizden çıkarmak istiyorsanız oraya bağlıyorsunuz.

Buralarda o dediğiniz gibi bir yapı göremedik. KabloNet var ama o da tam olarak dediğiniz gibi değil. Binaya gelen kutudan anten kablosu ile dağıtım yapılıyor. Buna göre modem kuruluyor.

Araştırdığım kadarıyla kablo TV ile kullanılan kablo ile normal uydu anten yayınlarını iletmek için evlerimizde de kullandığımız kablolar aynı. En yaygın olarak da RG6 tip koaksiyel kablo çeşidi kullanılıyor. Bu kablolar ile TV yayınları dışında yine kablolu yayın sunan şirketler uygun modemler ile internet hizmeti de veriyor.

Benim burada bahsettiğim şey ise bu şirketlerin sunmuş olduğu internet hizmeti ile alakalı değil. Halihazırda evimizde döşeli olan bu kabloyu fiber ya da DSL ile gelen internet için diğer odalara/katlara iletmek için kullanmak.

Bunu gerçekleştirmek için ise farklı standartları destekleyen ve powerline gibi çalışan adaptörler var mış. Her iki uydu prizine bu adaptörler takılıp ethernet için çıkış veriliyor. (Youtube’da ethernet to coax, internet over coax kelimeleri ile aratabilirsiniz.)

Belirttiğim gibi beni en çok şaşırtan ise bu uydu kablolarının (RG6) desteklediği hızlar. Bu adaptörler ile 2,5 Gbit’e varan hızlarda iletim gerçekleştiriliyor. Hatta DOCSIS 3.1 ile teorik olarak 10 Gbit indirme imkanı sunuyor. Yani bildiğimiz uydu kablosu bu hızları destekliyor.

Yurtdışında satılan bu adaptörlere gelirsek, yaygın olarak 2 tane iletim standartı öne çıkıyor. G.hn ve MoCA. Tp-link, Zyxel gibi firmaların yeni model powerline adaptörlerinde de G.hn standartını kullandıklarını görüyoruz.

Burada dikkat edilmesi gereken şeylerin başında ise tesisatı aktif olarak uydu, kablo TV vb. için kullanıp kullanmadığınız. Çünkü çalışma frekansı aralıklarından dolayı bu standartlardan birisi uydu (çanak) yayını ile uyumsuz iken diğeri kablo TV ile uyumsuz. Kimi adaptörler ise sadece boşta kablolar ile çalışıyor. Yani ona uygun olarak adaptör seçimini yapmanız gerekiyor. Eğer kablo hiç kullanılmıyorsa her iki standart için de uygun iletim ortamını sağlıyor olsa gerek.

ABD’de ortalama 100 dolar civarında kitler halinde satılan bu adaptörlerin ülkemizde ise satışı bulunmuyor. Herhangi bir uyumsuzluk, çalışmama gibi durumların olabilmesi durumu dikkate alındığında ise yurt dışından tedarik etmek (iade vb. zorluklardan dolayı) riskli olsa gerek.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…