Enes Bölükbaşı

Çalışkan
Evet Hocalarım; @Ayhan Dönmez @LH44 @SunseTTime burada mısınız? Tamam. Şimdi benim için önemli sizin için normal bir konu hakkında sizin fikirlerinizi almak isterim.
  1. Uzay montajın faydaları nelerdir? Zararları nelerdir?
  2. Kasanın uzay monttaja göre avantajları nelerdir?
  3. Uzay montaj hem sistem için hem de çevre için tehlikeli midir?
  4. Uzay montaj kullanırken parmağımla anakart pinlerine dokunursam kısa devre olur mu? Çarpılır mıyım? :D
  5. Uzay montaj uzun vade de tozlanma gibi nedenlerle sisteme zarar verir mi?
  6. Ekran kartı vidalanmadığı için dengesiz duruyor problem olur mu?
  7. Kasa olarak MSI MAG Forge M120R AIRFLOW alınır mı?
1767721243883.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Artılar: Daha az fanla daha sessiz sistem toplayabiliyorsun. Parçalar kolay erişilebilir oluyor, bir şey değiştireceğinde kasayla uğraşman gerekmiyor. Parçaları güzel seçtiysen ve kablolamayı doğru yaptıysan görünüş açısından güzel oluyor.

Eksiler: Kasanın içine su dökme ya da cisim düşürme gibi risklerden korumak gerekiyor. Bulunduğu odayı iklimlendirmek gerekiyor, yaz aylarında klimasız odada biraz fazla ısınabilir.

2 yıldan uzun süredir uzay montaj kasada (Thermaltake Core P3 TG Pro) sistem kullanıyorum, bir sorun görmedim. Sadece kasanın yanındaki cam kapağı takıyorum, önde fan takılabilen parçasını kullanmıyorum. Direkt kutu üstü benzeri bir kurulum düşünmedim, tavsiye etmem.

4. Uzay montaj kullanırken parmağımla anakart pinlerine dokunursam kısa devre olur mu? Çarpılır mıyım? :D
Hiç denemedim. Merak da etmedim. :D

Sanılanın aksine daha az toz sorunun oluyor çünkü tozun kasa içinde kalıp sürekli birikeceği bir alan yok.

Sabitlemenin yolları var. Bir parçayla destekleyebilirsin.

Son düzenleme:
Faydası parçalara hızlı erişim ve düşük sıcaklıktır. Zararı ise dış etkenlere (sıvı, darbe) karşı tam korumasızlıktır. Kasa faydası statik elektriği topraklama, kontrollü hava akışıyla yan bileşenleri soğutma ve fiziksel güvenlik sağlar. Uzay montajda hem sistem kısa devre riski hem çevre yangın anında alevin yayılması için kasanın sunduğu korumadan mahrumdur. En sıkıntı ekran kartı. Kartın ağırlığı PCI-e yuvasını esnetip kırabilir veya kartın veri yollarına kalıcı hasar verebilir. Tozlanır filtre olmadığı için toz doğrudan bileşenlere yapışır nemle birleşirse iletkenleşip kısa devreye veya aşırı ısınmaya yol açar.

Kasa alınır. Hava akışı iyidir, 4 fanla gelir. Ama mATX anakartlara uygundur, büyük ATX anakart sığmaz.

2. Kasanın uzay monttaja göre avantajları nelerdir?
7. Kasa olarak MSI MAG Forge M120R AIRFLOW alınır mı?
1. Uzay montaj, arıza olduğu zaman hızlı tespit yapabilirsin. Serin çalışır. Ama hızlı tozlanır ve dışarıdan darbe veya en basitinden tozdan bile kısadevre olur.

2. Parçaları dış etkenlerden korur. Kılıf görevi görür.

3. Tozlanmaya karşı savunmasız. Evde bilgisayar açıkken anlamayan biri varsa veya evde evcil hayvan varsa hastanelik olabilirsiniz.

4. Hocam bir dene istersen ama son deneyişin olur 220V yiyecen 😇

5. Verir. Adana gibi bir cehennemde yaşıyorsan metal devreler oksitlenebilir de.

6. Anakartının PCI-e yuvası metalle güçlendirilmişse hiçbir sıkıntı olmaz.

7. Alınır, güzel bir modeldir.

Uzay montajın faydaları nelerdir?
Ortam sıcaklığına göre daha serin calışabilir.
Çok çabuk toplanabilir ve zarar görmeye çok müsait.
Kasanın uzay monttaja göre avantajları nelerdir?
Koruma olarak daha iyi, ve kaliteli bir model ise hava akışı olacağı için daha serin çalışır parçalar. Kasa kötü ise bu dediğim olmaz.
Uzay montaj hem sistem için hem de çevre için tehlikeli midir?
Çevre için bir tehlikesi yok, sistem içinde dediğim gibi, dikkatlı olmazsanız üstüne bir şeyler dökülebilir.
Uzay montaj kullanırken parmağımla anakart pinlerine dokunursam kısa devre olur mu? Çarpılır mıyım? :D
Hayır, hissetmezsin bile. Kısa devre olabilir.
Uzay montaj uzun vade de tozlanma gibi nedenlerle sisteme zarar verir mi?
Düzenli temizlenirse hayır.
Ekran kartı vidalanmadığı için dengesiz duruyor problem olur mu?
Sistem sabit duracağı için olmaz. Kartta yatay duracak, sorun yok.
Kasa olarak MSI MAG Forge M120R AIRFLOW alınır mı?
Daha iyileri var o fiyata.

1. Uzay montaj, arıza olduğu zaman hızlı tespit yapabilirsin. Serin çalışır. Ama hızlı tozlanır ve dışarıdan darbe veya en basitinden tozdan bile kısadevre olur.

2. Parçaları dış etkenlerden korur. Kılıf görevi görür.

3. Tozlanmaya karşı savunmasız. Evde bilgisayar açıkken anlamayan biri varsa veya evde evcil hayvan varsa hastanelik olabilirsiniz.

4. Hocam bir dene istersen ama son deneyişin olur 220V yiyecen 😇

5. Verir. Adana gibi bir cehennemde yaşıyorsan metal devreler oksitlenebilir de.

6. Anakartının PCI-e yuvası metalle güçlendirilmişse hiçbir sıkıntı olmaz.

7. Alınır, güzel bir modeldir.

PCI-e yuvasındaki metal kaplamanın dayanıklılıkla bir ilgisi yok sinyal izolasyonu için. GPU mutlaka vidalanmalı, vidalanmıyorsa uzatıcı aparatla başka bir yere sabitlenmeli. Board çatladı, kırıldı diye konu açtırmayın sonrasında arkadaşa 🙂

Artılar: Daha az fanla daha sessiz sistem toplayabiliyorsun. Parçalar kolay erişilebilir oluyor, bir şey değiştireceğinde kasayla uğraşman gerekmiyor. Parçaları güzel seçtiysen ve kablolamayı doğru yaptıysan görünüş açısından güzel oluyor.

Eksiler: Kasanın içine su dökme ya da cisim düşürme gibi risklerden korumak gerekiyor. Bulunduğu odayı iklimlendirmek gerekiyor, yaz aylarında klimasız odada biraz fazla ısınabilir.

2 yıldan uzun süredir uzay montaj kasada (Thermaltake Core P3 tg Pro) sistem kullanıyorum, bir sorun görmedim. Sadece kasanın yanındaki cam kapağı takıyorum, önde fan takılabilen parçasını kullanmıyorum.

Hiç denemedim. Merak da etmedim. :D

Sanılanın aksine daha az toz sorunun oluyor çünkü tozun kasa içinde kalıp sürekli birikeceği bir alan yok.

Sabitlemenin yolları var. Bir parçayla destekleyebilirsin.

Hocam uzay montaj kasa değil de düz masanın üstünde duracak. Piyasada şu an uzay montaj kasa varsa bir3 bakarım. Sizin kasadan bulamadım :D

20251227_220502.webp

@Enes Bölükbaşı, yaklaşık iki haftadır uzay sistem kullanıyorum artıları ve eksilerini şöyle sıralayabilirim:

1- Sistemde bir arıza ya da sorun oldugunu dusunuyorsan test etmen oldukca kolay oluyor.

2- Evde evcil hayvan, coluk cocuk varsa sikinti. Ben masaya kimseyi yaklastirmiyorum ki bir arizaya yol açmasın. Yani sistem savunmasız oluyor.

3- İyi bir macun ile birlikte ekstra sogutucu olmadan makul sicaklik degerlerinde takilabilirsiniz. Ben bir tik test amacli kullaniyorum. Uzun süreli oyun oynayacaksaniz çok da mantikli olmaz.