Rauf

Uzman
Merhaba,

Dün saat 16.45'te amazon.com.tr alışveriş sitesinden satıcısı Elmacık olan, Samsung 990 Pro 1 TB siparişim iptal edildi. Ürünü 2319 TL satın almıştım. 45 dakika sonra iptal edildi, ardından 5 dakika sonra iade banka hesabıma yansıdı. Avukatım olmadığımdan dolayı ChatGPT durumu anlattım. Keyfine göre iade ve sonradan 4319 TL satışa çıkarması tüketiciye haksızlık olduğunu alakalı bilgiler söyledi. Bugün ilçe kaymakamlığına gittim. Bana bir kağıt verdi ve "e-Devlet'ten daha pratik şekilde gönderebilirsin" dedi.

Eve gittim. İnternetten formu doldurdum. Mailimde ürünü satın aldığıma ve ürünü iptal ediliğini içeren mesajı PDF olarak çıkarttım, direkt olarak THH'ye gönderdim. Hatta satıcının sonra da 4319 TL sattığını telefondan kamerasıyla saat gözükecek şekilde bilgisayarı fotoğrafını çektim. Ancak formda sadece PDF istenildiğinden dolayı hata verdi. JPG to PNG bir dönüştürücü buldum ve yükledim ancak ön izleme de gözükmüyordu. Sonuç olarak başvuruyu tamamladım. Şimdi benim aklıma takılan sorulara gelelim.

1) Bu fiyata satıp iptal etmesi ve ardından 4319 TL etmesi tüketiciyi yanıltma olmaz mı?
2) Bana iadesi verilse bile sonradan çıkan karar ile tekrar o fiyata alma şansım tanılacak mı?

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Elmacı kötü bir mağaza değildir. Aksine kullanıcı dostudur ama öyle bir ürünü yarı fiyatına da vermez kimse doğal olarak. Zaten sipariş iptal hakkı gizli tutulur falan yazıyordur mutlaka. Uğraşmana değeceğini sanmam.

Sebep belirtilmesine gerek var mı? Yanlış fiyatlandırma olduğu kesin üstelik firma sizi mağdur etmeden hızlı bir şekilde iptal gerçekleştirmişler. Şikayet etseniz dahi tazminat, ürün temini gibi bir durum ile karşılaşmazsınız en fazla firma devlete kuş kadar bir ceza öder.

Genelde Amazon üzerinden alışveriş yaparken satıcı ve gönderen Amazon olmasına dikkat ediyorum. Az yorum veya güvenilir olmayan bir satıcıdan ürün tercih etmiyorum. Bunu belirtme sebebim diğer sitelere göre satıcıların Amazon'da bir tık dezavantajlı olma durumu var. Çünkü Amazon kendi satışını sağladığı ürünleri öne çıkarmayı iyi biliyor. Trendyol ve HB gibi değil bu konuda. Fiyatını da genelde diğer satıcılardan uygun tutuyor.

Kısaca bu tarz bir satıcı ise ve ürün uzun süredir satış yapmadıysa fiyatlandırmayı güncellemeyi unutmuş olabilir. Akakçe'ye bakınca da bu ürünün listelerinde Amazon'u eklememişler. Bu yüzden Amazon tercih edecek insanlar da bakmamıştır. Siz kendi açınızdan haklı olduğunuzu düşünseniz de, açıkcası bu açıdan bakınca da satıcı haklı.

Bir ürün almadan önce de piyasadaki fiyatlarına göz atmanızı öneririm. Bu satıcı belki dolandırıcı olsa ve size sahte ürün gönderse siz yanılmış olacaktınız. Bu fiyatlara genelde 1 TB SSD'lerin giriş seviyeleri var. Gen4 yazıyor ama DRAM yok, okuma yazma hızları düşük falan.

Sebep belirtilmesine gerek var mı? Yanlış fiyatlandırma olduğu kesin üstelik firma sizi mağdur etmeden hızlı bir şekilde iptal gerçekleştirmişler. Şikayet etseniz dahi tazminat, ürün temini gibi bir durum ile karşılaşmazsınız en fazla firma devlete kuş kadar bir ceza öder.
Ürün sonradan farklı fiyata tekrar satışa çıkıyor. Gönderdiğim mail'e "hatalı fiyat girdik" gibi geri dönüş alamadım, en azından bilgilendirme verebilirdi. Haksız olabilirim tabiki zaten bu konuyu bu amaçla açtım. Hakem heyeti en adil nasıl bir yolsa onu yapsın. Sadece kandırılmış gibi hissediyorum.

Ürün sonradan farklı fiyata tekrar satışa çıkıyor. Gönderdiğim mail'e "hatalı fiyat girdik" gibi geri dönüş alamadım, en azından bilgilendirme verebilirdi. Haksız olabilirim tabiki zaten bu konuyu bu amaçla açtım. Hakem heyeti en adil nasıl bir yolsa onu yapsın. Sadece kandırılmış gibi hissediyorum.
Haksız değilsiniz de, karşı tarafın da size verdiği büyük bir zarar yok. Ağzınızda sadece kötü bir tat bırakıyor. Bu sorunu en çok dışarıdan yemek söylerken kebap, pideci gibi yerlerde yaşıyorum. Bu yüzden mesela dışarıdan küçük esnaf, kebap ve pide satan yerleri tercih etmiyorum. Yani siz de böyle bir tavır takınabilirsiniz. SSD tekrar alacaksanız resmi satıcı veya farklı satıcı tercih edersiniz.

Yukarıda mesajlarda yazıldığı gibi çok bir şey yapacaklarını sanmıyorum. Yani uğraşmaya değmez.

Merhaba,

Dün saat 16.45'te amazon.com.tr alışveriş sitesinden satıcısı elmacık olan, Samsung 990 Pro 1 TB siparişim iptal edildi. Ürünü 2319 TL satın almıştım. 45 dakika sonra iptal edildi, ardından 5 dakika sonra iade banka hesabıma yansıdı. Avukatım olmadığımdan dolayı ChatGPT durumu anlattım. Keyfine göre iade ve sonradan 4319 TL satışa çıkarması tüketiciye haksızlık olduğunu alakalı bilgiler söyledi. Bugün ilçe kaymakamlığına gittim. Bana bir kağıt verdi ve "e-Devlet'ten daha pratik şekilde gönderebilirsin" dedi.

Eve gittim. İnternetten formu doldurdum. Mailimde ürünü satın aldığıma ve ürünü iptal ediliğini içeren mesajı PDF olarak çıkarttım, direkt olarak THH'ye gönderdim. Hatta satıcının sonra da 4319 TL sattığını telefondan kamerasıyla saat gözükecek şekilde bilgisayarı fotoğrafını çektim. Ancak formda sadece PDF istenildiğinden dolayı hata verdi. JPG to PNG bir dönüştürücü buldum ve yükledim ancak ön izleme de gözükmüyordu. Sonuç olarak başvuruyu tamamladım. Şimdi benim aklıma takılan sorulara gelelim.

1) bu fiyata satıp iptal etmesi ve ardından 4319 TL etmesi tüketiciyi yanıltma olmaz mı?
2) bana iadesi verilse bile sonradan çıkan karar ile tekrar o fiyata alma şansım tanılacak mı?

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

O SSD'yi o fiyata satmazlar kesinlikle yanlış fiyat yazılmış.

Savunma geldi!

savunma.webp

5000 TL'den 50 TL'ye düşmüş gibi örnek vermiş. Zaten öyle olsaydı hiç uğraşmazdım %100 haklı derdim ve bu işle uğraşmazdım. Daha aşağısında fiyat entegrasyon hatası demiş. Bu küçük bir kısmı dahası var ama bende kalsın. Sonucunu atacağım.

Güncelleme (20/08/2025)

Ürün Akakçe sitesinde en düşük dönem fiyatı 3800 olduğundan, 2300 lira arasında büyük fark olduğundan kararın bu sebeple reddedildiğini düşünüyorum. Ayrıca şunu ekleyim, gönderdiğim Metin yapay zeka tarafından hazırlandığından biraz daha basit oldu bu bir etken. Bunun gibi formlar gönderirken avukat bulundurmanızı tavsiye ederim. Aradaki fiyat farkına baktığımda mahkemeye taşımayacağım.

Bunu okuyan herkese söylüyorum. Lütfen fiyat hatası yapmayın. Amazon'da satıcı profilinde onlarca şikayet vardı. İnsanın hevesiyle oynuyorsunuz.

Son düzenleme: