Zeta

Uzman
Selam,

10.03.2026 tarihinde Amazon TR üzerinden 55.999 TL ve 9 ay vade farksız taksitli şekilde ASUS PG27UCDM OLED monitörünü aldım fakat 12.03.2026'da 03:14'te gelen Amazon mailiyle birlikte siparişimi nedensizce iptal ettiler ve kendi web sitelerinde daha yüksek bir fiyattan satmaya devam ediyorlar.

1) Ben ürün stoktayken sipariş veriyorum, ürün stokta değilse neden satışa açık ve stokta ibaresi vardı?
2) Ürünü neden stokta yoksa anında değil 2 gün sonra iptal ediyorlar?
3) Ürün stokta değilse neden kendi web sitelerinde satışa sunmaya devam ediyorlar?

Amazon ve İncehesap gerçekten takip ettiğim, sevdiğim firmalardı; böyle bir durum yaşamak gerçekten üzücü. Hayatımda hiç Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurmadım fakat bu yüzden başvuracağım. Amazon, sorumluluğun İncehesap'ta olduğunu iddia ederek onlara yönlendiriyor. Sizin de fikrinizi merak ediyorum, benzer durumu yaşayan oldu mu? Aşağıya durumla ilgili ekran görüntülerini de bırakıyorum, zaten bunlarla birlikte THH başvurusu yapacağım.

1773306290377.webp

1773306303709.webp

1773306321059.webp

Azıcık kanunu inceledim ve bir madde dikkatimi çekti. Eklemek istiyorum, lütfen başvurunda belirt.

Kod:
Satıştan kaçınma

MADDE 6- (1) Vitrinde, rafta, elektronik ortamda veya açıkça görülebilir herhangi bir yerde teşhir edilen malın, satılık olmadığı belirtilen bir ibareye yer verilmedikçe satışından kaçınılamaz.

(2) Hizmet sağlamaktan haklı bir sebep olmaksızın kaçınılamaz.

Bu bile yeterli bir sebeptir bana göre.
Kısaca şöyle diyebiliriz: Bence ürünün gerçekten stokta bulunmaması hâli dışında herhangi bir sebeple siparişin iptali ve ardından ürünün daha yüksek bi' fiyattan piyasa sürülmesi kanuna aykırıdır.

@Şişman Adam ne düşünüyorsun abim?

Son düzenleme:
Merhaba,

Öncellikle geçmiş olsun. Yaşadığınız gibi durumlarda satıcılar mal edimlerini yerine getirmeyişlerinin kılıfı olarak ürünlerin stokta bulunmamasının arkasına sığınarak devamında daha yüksek bir fiyattan satışa çıkarabiliyorlar maalesef.

Yukarıda alıntılanan kanun maddesi doğru. @Emir kardeşimin yanıldığı bir nokta var sadece. Mesafeli Satış Yönetmeliği'nin 16. maddesinin 4. fıkrası açıkça stokta bulunmama durumunun mal ediminin yerine getirilmesinin imkânsızlaşması olarak kabul edilemeyeceğini düzenlemiştir. Bu sebeple mal stokta yoksa satıcı satış imkânı sağlamamalıydı. Eğer gerçekten stokta yoksa bile satış imkânı sağlandıysa satın alınan koşullarda ürünü teslim etmekle yükümlüdür satıcı.

Mesafeli Satış Yönetmeliği'nin 16. maddesinin 4. fıkrası:

Ekran görüntüsü 2026-03-12 145935.webp

Bu sebeple eğer istiyorsanız THH'ye başvurabilirsiniz. Düşünüyorsanız aldığınız ekran görüntülerini mutlaka kullanın ama ekran görüntülerinde tarih ve saat de görünecek şekilde ekran görüntüsü alın.

Son düzenleme:
Azıcık kanunu inceledim ve bir madde dikkatimi çekti. Eklemek istiyorum, lütfen başvurunda belirt.

Kod:
Satıştan kaçınma

MADDE 6- (1) Vitrinde, rafta, elektronik ortamda veya açıkça görülebilir herhangi bir yerde teşhir edilen malın, satılık olmadığı belirtilen bir ibareye yer verilmedikçe satışından kaçınılamaz.

(2) Hizmet sağlamaktan haklı bir sebep olmaksızın kaçınılamaz.

Bu bile yeterli bir sebeptir bana göre.
Kısaca şöyle diyebiliriz: Bence ürünün gerçekten stokta bulunmaması hâli dışında herhangi bir sebeple siparişin iptali ve ardından ürünün daha yüksek bi' fiyattan piyasa sürülmesi kanuna aykırıdır.

@Şişman Adam ne düşünüyorsun abim?

Merhaba,

Öncellikle geçmiş olsun. Yaşadığınız gibi durumlarda satıcılar mal edimlerini yerine getirmeyişlerinin kılıfı olarak ürünlerin stokta bulunmamasının arkasına sığınarak devamında daha yüksek bir fiyattan satışa çıkarabiliyorlar maalesef.

Yukarıda alıntılanan kanun maddesi doğru. @Emir kardeşimin yanıldığı bir nokta var sadece. Mesafeli Satış Yönetmeliği'nin 16. maddesinin 4. fıkrası açıkça stokta bulunmama durumunun mal ediminin yerine getirilmesinin imkânsızlaşması olarak kabul edilemeyeceğini düzenlemiştir. Bu sebeple mal stokta yoksa satıcı satış imkânı sağlamamalıydı. Eğer gerçekten stokta yoksa bile satış imkânı sağlandıysa satın alınan koşullarda ürünü teslim etmekle yükümlüdür satıcı.

Mesafeli Satış Yönetmeliği'nin 16. maddesinin 4. fıkrası:

Eki Görüntüle 232578

Bu sebeple eğer istiyorsanız THH'ye başvurabilirsiniz. Düşünüyorsanız aldığınız ekran görüntülerini mutlaka kullanın ama ekran görüntülerinde tarih ve saat de görünecek şekilde ekran görüntüsü alın.

Görüşleriniz ve desteğiniz için teşekkür ederim. THH'den önce iş oralara gelmeden belki firma aksiyon alır diyerek şikayetvar kaydı oluşturdum, amazondaki bilgilerimi göremedikleri için iletişime geçememişler. 13 Martta mail attım fakat henüz dönüş yapmadılar:) Jet hızında bir dönüş beklemiyorum ama en azından bakıyoruz, inceliyoruz vs diyebilirlerdi. Şimdi gel de THH'ye başvurma yani, gerçekten Türkiye'de tüketici olmak o kadar zor ki.