gustavo
Üstün
Seçmeli ders olarak neden olmasın? (ironi yaptığınızı anladım).
Zaten kaldırılsa bile seçmesi zorunlu seçmeli ders olur.
Seçmeli ders olarak neden olmasın? (ironi yaptığınızı anladım).
Bunlara inat butun asi veliler cocuklarini nufustan hristiyanlik dinine gecirecekler abi, derse de sokmayacaklar daha guzel cevap olamaz.Eğitimin dinselleştirilmesinde yeni bir aşamaya geçildiğini kaydeden uzmanlar, bu durumun çocukların zihinsel, ruhsal, sosyal gelişimine verebileceği zararları ortak bildiriyle anlattı ve uyardı. Zorunlu din dersleri, diyanet eliyle yaygınlaştırılan 4-6 yaş kuran kursları, çedes gibi projelerle anaokuluna kadar giren din görevlileri, "vakıf" adı altında faaliyet gösteren tarikatlara ait özel okullar... Türkiye'de çocukların din öğretisine maruz kalma yaşı gün geçtikçe düşüyor ve okullarda din eğitiminin yoğunluğu artıyor.
Çocukların 11-12 yaşına kadar soyut düşünme yetisi geliştiremediğini belirten uzmanlar, çocuk somut düşünmeleri nedeniyle olaylar arasındaki neden-sonuç ilişkisini tam olarak kavrayamayacağını kaydederek, şu uyarıda bulundu:
"Dini öğretilerdeki ahiret, günah, şeytan, cehennem gibi soyut kavramları anlayamayan çocuk kendince yorumlar, örneğin 'cehennemde yanarsın' sözünü duyan bir çocuk, günlük yaşamındaki en ufak hatasında cayır cayır yanacağını düşünür. Ruh sağlığı klinikleri bu ve benzeri örneklerle doludur. Bu nedenle özellikle soyut düşünme yetisinin gelişmediği çocuk yaşta din öğretisine maruz kalmak, depresif bozukluk, kaygı bozukluğu, uyku bozukluğu, ayrılma anksiyetesi gibi hastalıkları tetikleyebilir."
Benim tarafimdan olaya bakilacak olursa dostlar; din dersi zorunlu olmamalı. Illa zorunlu olacaksa da, dersi öğrenci seçmeli, velisi değil. Ayrıca belli bir yasa geldikten sonra bu secim yapilmali. Çünkü küçük çocuğunun dogruyu veya yanlisi ayirt edecek kapasitede değil. Ne anlatsan onu doğru olarak kabul edecektir. Herkes kendi dininin dersini alsa hatta daha iyi olur.
Küçük cocuga sunu yapma bunu yapma cehenneme gidersin vb cümle kurmak bir yerden sonra korku birikir ve psikolojisini bozar.
![]()
Uzmanlar ortak bildiriyle uyardı: ÇEDES ve zorunlu din eğitimi durdurulmalı
Psikolog, psikiyatrist, sinirbilimci ve eğitim bilimciler kaleme aldıkları ortak bildiriyle çocuk yaş grubunun maruz kaldığı zorunlu din eğitimine karşı uyardı. Yetkililere ve toplumsa seslenen uzman isimler çocukların zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişiminin alabileceği zararlara dikkat çekti.haber.sol.org.tr