Kendi başına bir ders olması tam bir saçmalıkken yetmezmiş gibi lisenin son sınıfına kadar devam ediyor. Bir dönem boyunca popüler tüm inançları tanıtmaları ve sosyal derslerinden birine eklemeleri yeterli olur. Büyü yaparmış gibi rastgele, kimsenin bilmediği kelimeleri söyleterek sınavdan puan vermeleri rezillik. Subaruuu Alcyoneee gibi bir şekilde giden dualardan aklımda hiçbir şey kalmadı ama bunun yerine en azından bir dil öğretselerdi belki öğretmeye çalıştıkları kitabı kendim tamamen okuyup bir çıkarımda bulunabilirdim. Hoş, bunların saçma derslerine vakit ayıracağıma kendi kendime 7 dil öğrendim. Üniversiteyi de Türkiye'de okumadım. Zaten din sınavlarında tanrıyı öven her şıkkı seçtiğimde 100 alıyordum çünkü mantığı çok basit ve ChatGPT bile daha iyisini yapabilir. Çocukları baskı altında tutmak, düşüncelerini değiştirmek hiç hoş bir şey değil. Zaten ters tepiyor.

Farkında mısınız eğitim iyice ticarethane'ye döndü. Elime telefonu alıyorum her yerde Doping Hafıza reklamları, Tonguç'un virüs gibi yayılan sponsorlu videoları, özel okullar, yayınevleri falan say say bitmez. Hele ki dershane reklamlarından iyice bıktım, o kadar çok karşıma çıkıyor ki yakında gece uykumda dershane diye sayıklayacağım. Bence din dersinden daha büyük sorunlar var. Mesela neden okulda alınan eğitim yetmiyor da insanlar dershaneye gidiyor, neden özel okullarda verilen imkanların hiç biri devlet okullarında yok, neden soru bankaları veya ek kaynaklar bu kadar pahalı yani biraz bunları konuşmak lazım. Bu çok kötü bir şey ülkede eğitim bile paraya bakar olmuş.

Bir zahmet durdurulsun. Din dersi benim bir şeyime yaramıyor ki. O kadar matematik, fizik falan boşa yani. Kişi, kendi dinini kendi seçer ama bu derslerde de resmen bir dini insanlara dayatıyorlar. Ama bizim MEB bakanı dinlemez, anca STK dediği tarikatlarla protokol imzalar, öyle ya.

Din dersi seçmeli olmalı. Hatta bana kalsa kaldırılması daha mantıklı olur. Gençler kendileri belli bir yaşa geldiklerinde kendilerine ne mantıklı geliyorsa onu benimsemeli.

Din dersinin komple olmaması lazım, bize ne. Bize şu dönemde din mi lazım bilim mi? Şunlardan kurtulacağımız gün yakındır umarım.

O dersin yerine Felsefe koy veya Matematik, Biyoloji, Kimya, Fizik gibi derslerin saatlerini arttır.

Zaten bu zorlamalardan dolayı gençler dinden soğuyup, Ateist, Deist, Agnostik oluyorlar. Günümüzde imam hatip çıkışlı gençlerin büyük bir kısmı bunalımda oluyor.

Eğitimin dinselleştirilmesinde yeni bir aşamaya geçildiğini kaydeden uzmanlar, bu durumun çocukların zihinsel, ruhsal, sosyal gelişimine verebileceği zararları ortak bildiriyle anlattı ve uyardı. Zorunlu din dersleri, diyanet eliyle yaygınlaştırılan 4-6 yaş kuran kursları, çedes gibi projelerle anaokuluna kadar giren din görevlileri, "vakıf" adı altında faaliyet gösteren tarikatlara ait özel okullar... Türkiye'de çocukların din öğretisine maruz kalma yaşı gün geçtikçe düşüyor ve okullarda din eğitiminin yoğunluğu artıyor.

Çocukların 11-12 yaşına kadar soyut düşünme yetisi geliştiremediğini belirten uzmanlar, çocuk somut düşünmeleri nedeniyle olaylar arasındaki neden-sonuç ilişkisini tam olarak kavrayamayacağını kaydederek, şu uyarıda bulundu:

"Dini öğretilerdeki ahiret, günah, şeytan, cehennem gibi soyut kavramları anlayamayan çocuk kendince yorumlar, örneğin 'cehennemde yanarsın' sözünü duyan bir çocuk, günlük yaşamındaki en ufak hatasında cayır cayır yanacağını düşünür. Ruh sağlığı klinikleri bu ve benzeri örneklerle doludur. Bu nedenle özellikle soyut düşünme yetisinin gelişmediği çocuk yaşta din öğretisine maruz kalmak, depresif bozukluk, kaygı bozukluğu, uyku bozukluğu, ayrılma anksiyetesi gibi hastalıkları tetikleyebilir."

Benim tarafimdan olaya bakilacak olursa dostlar; din dersi zorunlu olmamalı. Illa zorunlu olacaksa da, dersi öğrenci seçmeli, velisi değil. Ayrıca belli bir yasa geldikten sonra bu secim yapilmali. Çünkü küçük çocuğunun dogruyu veya yanlisi ayirt edecek kapasitede değil. Ne anlatsan onu doğru olarak kabul edecektir. Herkes kendi dininin dersini alsa hatta daha iyi olur.
Küçük cocuga sunu yapma bunu yapma cehenneme gidersin vb cümle kurmak bir yerden sonra korku birikir ve psikolojisini bozar.

Bunlara inat butun asi veliler cocuklarini nufustan hristiyanlik dinine gecirecekler abi, derse de sokmayacaklar daha guzel cevap olamaz.