Uzun süredir yaşanan mavi ekran sorunu

drkpls12

Çalışkan
Sistem bilgileri:
  • Ekran kartı: XFX Fatboy AMD RX 590.
  • İşlemci: Ryzen 3 3100.
  • Anakart: PRIME B450M-K
  • İşletim sistemi: Windows 10.

Merhaba arkadaşlar,

Oyun oynarken ekran kartım aniden çöktü ve driver sürüm uyumsuzluğu yaşadım. Dün forumda bu konuda yardım istemiştim, arkadaşlar BIOS switch ile sorunu çözebileceğimi söylediler ve denedim; sorunun geçici olarak çözüldüğünü gördüm. Bilmiyorum ama yaşadığım ekran kartı sorunu, bu sorunla alakalı bir problem de olabilir.

Sonrasında PSU’nun ısınması olabileceğini düşünerek temizlik yaptım. Ancak temizlik sonrası ve SSD/RAM tak-çıkar işlemlerinden sonra bilgisayar tekrardan mavi ekranlar ve genel hataya girme sorunu ortaya çıktı. Bu mavi ekran ve hata sıkıntısını uzun süredir yaşıyorum. Örneğin bir keresinde driver kurulumunda mavi ekran almıştım ve o zaman da SSD/RAM’i söküp takmak sorunu, oluşan hata zincirinden sonra çözmüştü.

Sorun zincirini şöyle özetleyebilirim:
  • 2 ay önce RAM ve SSD’yi değiştirdim, o zamandan beri herhangi bir sorun yoktu.
  • Mavi ekranlar ve genel hata durumları genellikle temizlikten sonra veya SSD/RAM tak-çıkar işlemlerinden sonra ortaya çıkıyor, ama bazen tamamen rastgele zamanlarda da görülebiliyor.
  • Her seferinde SSD ve RAM’i söküp takmak sorunu geçici olarak çözüyor, genellikle tüm sorunlarımın çözümü bu oluyor, ancak neyden kaynaklandığını tam olarak bulamadım.
  • Yaşadığım ekran kartı ile ilgili sorun ise BIOS switch ve aynı işlemleri tekrar uyguladıktan sonra düzelmiş gibi görünüyor.
Kısacası, bu mavi ekran ve genel zincirleme hata sorununu uzun süredir yaşıyorum ve genellikle SSD/RAM tak-çıkar işlemi ile, hata zincirlemesi çözülüyor.

Sorun Oluştuğu Zaman Çoğunlukla şu hataları alıyorum:
  • CRITICAL_PROCESS_DIED
  • 0xc0000185
PC mavi ekran verdiğinde donuyor ve yüzde ilerlemiyor, bu yüzden muhtemelen rapor oluşamıyor.

Sizce bu problem kaynağı ne olabilir? PSU, RAM, SSD, ekran kartı mı yoksa başka bir bileşen mi?

Son düzenleme:
Mavi ekran hatası esnasında oluşan dump dosyasını paylaşabilir misiniz?

Belirttiğim gibi, mavi ekran sırasında bilgisayar tamamen donuyor ve ilerleme göstergesi hareket etmiyor. Bu nedenle muhtemelen hiçbir şekilde dump dosyası veya hata raporu oluşturulamıyor.

Belirttiğim gibi, mavi ekran sırasında bilgisayar tamamen donuyor ve ilerleme göstergesi hareket etmiyor. Bu nedenle muhtemelen hiçbir şekilde dump dosyası veya hata raporu oluşturulamıyor.
Siz yine de C:\Windows\Dump dizinini kontrol edin. Ekran kartı arızalarında bile genelde oluşuyor. Şayet dosya oluşmuyor ise muhtemelen disk ile ilgili bir problem de olabilir.

Siz yine de C:\Windows\Dump dizinini kontrol edin. Ekran kartı arızalarında bile genelde oluşuyor. Şayet dosya oluşmuyor ise muhtemelen disk ile ilgili bir problem de olabilir.

Yok hocam herhangi bir şey yok.

Konuyu yalnızca mavi ekran üzerinden başlık ve kısımdan ele almak yerine, genel bir sistem sorunu olarak değerlendirmeniz mümkün mü? Görünüşe göre sorun, genel bir sistem hatasında tetikleniyor. Ben foruma yabancıyım; belki bu tür sorunlar burada çözülüyordur. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim."

Son düzenleyen: Moderatör:
Konuyu yalnızca mavi ekran üzerinden başlık ve kısımdan ele almak yerine, genel bir sistem sorunu olarak değerlendirmeniz mümkün mü?
Verdiğiniz kodlar BSOD mavi ekran çökme kodlarıdır:
  • CRITICAL_PROCESS_DIED
  • 0xc0000185
Bu yüzden konuyu mavi ekran hata analizine taşıdık. Şimdi önce SSD diski test edelim. CrystalDiskInfo veya Hard Disk Sentinel indirip çalıştırabilir misiniz?

Diskin anlık olarak elektriği veya veri bağlantısı kesiliyor, o yüzden mavi ekranda donup kalıyor. Suçlu %70 kalitesiz veya yetersiz PSU'nun yük altında voltajı dalgalandırıp SSD'yi kapatması, %30 da SSD'nin kendisinin veya kablosunun/soketinin arızalı olması.

Ekran kartın XFX Fatboy olduğu sürece Wattman hataları alırsın o ayrı mevzu ama sistemin çökmesi disk kaynaklı. PSU markan kötüyse değiştir, SSD kablonu yenile, sorun donanımsal temassızlık veya güç yetmezliği, yazılımla driverla çözülecek iş değil bu. Hasan hocanın attığı testleri yapıp sonucu paylaş.

PSU hakkında benim de bazı şüphelerim var. Bilgisayar yüksek yük altına girdiğinde RGB fanlarda titreme oluyor ve 12V hattında ciddi dalgalanmalar yaşanıyor. Ekran kartıyla ilgili konu açtığımda, orada yaşadığım sorunların (WattMan harici siyah ekran çökmesi ve AMD Radeon sürücüsünün direkt çöküp silinmesi, tekrar driver temiz kurulum yapmak zorunda kalmam gibi) PSU kaynaklı olabileceğini söylediler.

Zaten Gametech marka bir PSU 700w; geçici olarak almıştım. “Ha gitti ha gidecek” derken 5. senesine girdi. Galiba sorun gerçekten PSU ile alakalı.

SSD’yi de yeni değiştirdim, 2 ay oldu ya da olmadı. Sağlık durumu %100 olarak görünüyor. Hasan hocanın testlerini de yarın müsait olduğumda yapıp paylaşacağım ama açıkçası ben de PSU’dan şüpheleniyorum.

PSU kaynaklı bir sorun söz konusuysa aklıma takılan bir durum var: Ortaya bir problem çıkıyor, benim uyguladığım yöntemle geçici olarak düzeliyor, ancak bir süre sonra tekrar ortaya çıkıyor. Yani sorun kalıcı değil, geçici şekilde çözülüp yeniden kendini gösteriyor.

Eğer problem PSU’dan kaynaklanıyorsa, neden sürekli değil de belli bir süre sonra ortaya çıkıyor? Üstelik her seferinde aynı yöntemlerle geçici olarak düzelmesi kafamı karıştırıyor. Bu durumun mantığını tam olarak anlayabilmiş değilim.

Son düzenleme:
Sen kasayı açıp RAM'i, SSD'yi sökerken ne yapıyorsun? Fişi çekiyorsun, elektriği kesiyorsun. PSU'nun içindeki şişmiş kapasitörlerin boşalmasına, soğumasına ve statik elektriğin topraklanmasına zaman tanıyorsun. Parçaları takıp tekrar açtığında sistem soğuk Boot yapıyor, kapasitörler bir süre idare ediyor. Yani seni kurtaran şey SSD'nin yerini değiştirmen değil, sistemin elektriğini tamamen kesip dinlendirmen. Sen parça değiştirdim sanıyorsun ama aslında sadece PSU'ya reset atıyorsun. Suçlu belli PSU. Yaşlanmış artık.

Önerileriniz ve yardımlarınız için teşekkür ederim hocam. En yakın zamanda PSU değişimi yapacağım. Size bir sorum daha olacak: PSU konusunda önerebileceğiniz bir marka var mı? Bu işlerden pek anlamıyorum. 700 W civarında bir PSU almayı düşünüyorum; özellikle bu AMD karta (Wattman vb.) sorun çıkarmayacak, stabil ve güvenilir bir model olursa çok iyi olur. Böyle bir PSU öneriniz var mı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…