Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yer
ALANYA
Arkadaşlar selam, yaşadığım iade sürecini paylaşmak istiyorum çünkü tüketiciyi iki taraf arasında resmen boşa düşürüyorlar. Ürünü 6 ay taksitle aldım; peşin fiyat 25.500 TL, taksitli vadeli fiyat 30.500 TL. İade ettikten sonra Vatan ile banka arasında tam bir sorumluluk karmaşası başladı. Vatan muhasebesi bana vade farkını kendilerinin almadığını, bu farkı bankaların uyguladığını söyledi. Yani iadeyi peşin fiyat üzerinden yapabileceklerini, taksitli fiyat konusunun banka kaynaklı olduğunu anlattılar.

Ben de Yapı Kredi müşteri hizmetlerini aradım ve durumu sordum. Aldığım cevap bunun tam tersi oldu. Banka, vade farkını belirleyenin mağaza olduğunu, bankanın sadece mağazanın POS üzerinden gönderdiği tutarı karta yansıttığını, işlem nasıl geldiyse aynen o şekilde işlendiğini belirtti. Ortada 5 bin liraya yakın bir vade farkı var ama iki taraf da bu farkı birbirine atıyor. Tüketici olarak arada kalıyorsun. Banka ayrıca şu açıklamayı yaptı: Mağaza iadeyi tek işlem olarak gönderdiği anda taksit, vade farkı gibi ayrımlar anlamını yitirir. İşlem tamamen ters kayıt olarak çalışır ve tutar tek parça halinde karta yansır. Taksit taksit iade diye bir kavram yok (muş).

Buna rağmen Vatan peşin fiyat üzerinden iade yapacağını söylemeye devam ediyor. Taksitle satış yapılırken vade farkı gayet normal şekilde alınıyor ama iş iade kısmına geldiğinde herkes topu birbirine atıyor. Sonuç olarak mağaza bir şey söylüyor, banka başka bir şey söylüyor ve tüketici iki tarafın arasında kalıyor. Aynı sorunu yaşayan ya da bu konuda firmadan net açıklama almış biri varsa yazarsa iyi olur. Bu kadar basit bir sürecin bu kadar karışık hale gelmesi gerçekten sinir bozucu.

Son düzenleyen: Moderatör:
Taksit ya da peşin fark etmez, ürüne ne kadar ücret ödediysen iade edildiğinde o ücreti geri alırsın. Diğer türlü aradaki farkı banka alıyor yani ticaret yapıyor anlamına gelir, aradaki farka banka ya da ödeme aracı extra fatura kestiyse o zaman sıkıntı.

Taksit ya da peşin fark etmez, ürüne ne kadar ücret ödediysen iade edildiğinde o ücreti geri alırsın. Diğer türlü aradaki farkı banka alıyor yani ticaret yapıyor anlamına gelir, aradaki farka banka ya da ödeme aracı extra fatura kestiyse o zaman sıkıntı.
Aslında ben de tam bunu anlamaya çalışıyorum. ben 30.500 TL ödediysem iade de 30.500 TL dönmez mi? İşlem o tutardan çekildi sonuçta. Taksitmiş, peşinmiş, vade farkıymış bunların iade tutarını değiştirmemesi lazım. POS’tan hangi rakamla borçlandıysam ters kayıt da o rakamla yapılır diye biliyorum.

Banka da bana bu yönde konuştu zaten. Mağaza bize ne gönderirse onu karta işleriz dedi.
Ödenen tutarın aynısı dönmesi gerekiyor, başka bir şey mantıklı gelmiyor.

Aslında ben de tam bunu anlamaya çalışıyorum. Ben 30.500 TL ödediysem iade de 30.500 TL dönmez mi? İşlem o tutardan çekildi sonuçta. Taksitmiş, peşinmiş, vade farkıymış bunların iade tutarını değiştirmemesi lazım. POS'tan hangi rakamla borçlandıysam ters kayıt da o rakamla yapılır diye biliyorum.

Banka da bana bu yönde konuştu zaten. Mağaza bize ne gönderirse onu karta işleriz dedi.
Ödenen tutarın aynısı dönmesi gerekiyor, başka bir şey mantıklı gelmiyor.

Hayır, fatura tutarı ne ise o döner. Vade farkını banka kendi alır. Fatura tutarı ise firmaya ödenir. Kredi kartı ile taksit yapmanın ücreti denebilir. Banka kendi komisyonunu alıyor. Babasının hayrına yapmıyor sonuçta.

Hayır, fatura tutarı ne ise o döner. Vade farkını banka kendi alır. Fatura tutarı ise firmaya ödenir. Kredi kartı ile taksit yapmanın ücreti denebilir. Banka kendi komisyonunu alıyor. Babasının hayrına yapmıyor sonuçta.

Yani dediğinize göre aradaki 5.000 TL vade iade olmayacak ürün fiyatı ne ise o benim kredi limitime gelecek vade de bankada kalacak? Çünkü banka bana böyle bir şey söylemedi biz vade farkını alıyoruz firma faturanın dışında kalan kısmı görmez gibi bir açıklama yapmadılar. Tam aksine banka tarafı konuşurken bunu firmayla aranızdaki fiyatlandırma politikası olarak ifade etti.

Yani dediğinize göre aradaki 5.000 TL vade iade olmayacak ürün fiyatı ne ise o benim kredi limitime gelecek vade de bankada kalacak? Çünkü banka bana böyle bir şey söylemedi biz vade farkını alıyoruz firma faturanın dışında kalan kısmı görmez gibi bir açıklama yapmadılar. Tam aksine banka tarafı konuşurken bunu firmayla aranızdaki fiyatlandırma politikası olarak ifade etti.

Vade iadesi bankaya bağlı bir durum. Ürün fiyatı ne ise onu geri alacaksınız bu durumda.