Vestel DGW9000 için OpenWRT Kurulum Denemesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Marceline
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 14
  • Görüntüleme Görüntüleme 882

Marceline

Yazı İşleri Müdürü
Merhaba, Vestel DGW9000 modem üzerinde OpenWRT kurmak amacıyla teknik bir çalışma yürütüyoruz. Şu ana kadar yazılım ve donanım tarafında çeşitli adımlar attık. Bu başlık altında hem geldiğimiz noktayı paylaşmak hem de bilgili arkadaşlardan yardım almak istiyoruz.

Hedefimiz: Bu modemde ciddi bufferbloat sorunları var. QoS arayüzü çok yetersiz ve etkisiz çalışıyor. Hedefimiz, bu cihaza OpenWRT kurarak CAKE veya SQM üzerinden bufferbloat sorununu çözmek.
Techolay YouTube kanalında bu süreci video haline getiriyoruz. Sürecin tamamını belgeledik, eğer başarıyla sonuçlanırsa bu modem üzerinden binlerce kullanıcı için OpenWRT çözümü üretilebilir.

Şimdiye kadar yapılanlar:
– Modemin SSH desteği olduğu yazıyor ancak SSH menüsü pasif durumda ve etkinleştirmek mümkün değil.
– Arayüzden .cfg uzantılı bir yedekleme dosyası aldık. Dosya binary formatta ve büyük ihtimalle şifreli.
– Hex ve entropy analizine göre bu dosya sıkıştırılmış ya da şifrelenmiş özel bir yapı içeriyor. Entropy değeri yaklaşık 7.99 çıktı.
– Vestel’in bu modele ait firmware dosyasına açık bir şekilde ulaşmak mümkün değil. Güncellemeler sadece ISP üzerinden OTA ile yapılıyor.
– Yazılım tarafı kapalı olduğu için modemi açarak donanım seviyesinde incelemeye geçtik.
– Kart üzerinde işlemcinin hemen yanında CN11 etiketli 4 pinli bir UART portu tespit ettik.
– LED ve direnç kullanarak pinleri test ettik, TX ve GND pinlerini belirledik.
– CH340G tabanlı bir USB-TTL dönüştürücü siparişi verdik.

Donanım Bilgileri:
– RAM kapasitesi yaklaşık 100 MB
– İşlemci modeli root shell’e erişim sağlandıktan sonra tespit edilecek
– Yedekleme CFG dosyasına erişimimiz var ama şifreli olduğu için anlamlı veri çıkarılamıyor

Elimizdeki Kaynaklar:
– CFG dosyasının ham hali
– Kart fotoğrafları
– CN11 UART portu konumu

Yardım istediğimiz noktalar:
– Bellek haritası geldikten sonra hangi alanlara yazılmalı, brick riskini azaltmak için nasıl ilerlenmeli?
– OpenWRT’nin desteklediği benzer donanımı kullanan başka cihaz var mı?
– Şifreli .cfg dosyalarının çözümüyle ilgili daha önce deneyim yaşamış olan var mı?

Yorum, öneri ve yönlendirmeleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleme:
İfadeler: 144
Muhtemelen bu işaretlediğim bellek entegresi yani OS ve bootloaderin depolandığı yer, daha yakından üstündeki yazılar okunacak şekilde fotoğrafını çekebilme şansınız var mı?

UART ile bağlandığınızda muhtemelen U-Boot ile karşılaşırsınız ve önyükleme tamamlandığında kullanıcı adı ve parola soracaktır. Belki U-Boot yüklenirken çeşitli debug seçenekleri çıkabilir. İşaretlediğim entegrenşn WSON8 tipinde paketlenmiş olması talihsiz olmuş, biraz zor ondan veri okumak, biraz pahalı donanımlar gerekiyor yerinden çıkarmadan yapmak için.

İfadeler: 144
Merhaba 100 MB RAM'i bulunan bir cihaza OpenWrt yüklemenin mümkün olmadığını düşünüyorum.

Merhaba 100 MB RAM'i bulunan bir cihaza OpenWrt yüklemenin mümkün olmadığını düşünüyorum.
LuCI Olmadan minimal image kullanmayı düşünüyorum.
Tekrar sökünce atayım hocam.

Güncelleme;
Modeme UART ile eriştik işte edindiğimiz bilgiler:

Donanım:
Model: Tilgin UBI HG921x
CPU: Econet EN7512
RAM: 128 MB DDR3
Flash: 128 MB SPI NAND (Macronix)
UART Bağlantısı: Başarılı (screen ile U-Boot erişimi sağlandı)

Yazılım & Bootloader:
Bootloader: U-Boot 2016.07 (Tarihi: 2022-02-14)
U-Boot promptu: MT75XX #
Ethernet: Bootloader’da aktif değil, bu yüzden TFTP yükleme yapılamıyor
Çalışan U-Boot Komutları:
loady → YMODEM üzerinden RAM’e dosya yüklemek için çalışıyor
U-Boot ortam değişkenleri (env vars): Aktif, bootargs, bootm, kernel_addr, loadaddr tanımlı

Terminal Durumu:
• screen /dev/tty.usbserial-1130 115200 ile bağlantı sağlandı
• minicom bazı sistemlerde offline kaldı
• Yalnızca screen ile tam stabil terminal erişimi var
• Mac’te sz komutu kullanılarak YMODEM transfer deneniyor

Hedefimiz:
OpenWRT’yi RAM’den geçici olarak başlatmak (brick riski almamak için)

Son düzenleme:
Uzun süre tartıştık ama biraz tıkandık kaldık. Board'un Vestel tarafından geliştirildiğini düşünüyoruz. Üstünde ZTE, Huawei gibi bir şey yer almıyor. Çinli bir board üreticisine ürettirilmiş, herhalde Türkiye'de sadece çipler çakılmış.

Bir güncelleme daha:

Board üreticisi Huizhou Xingzhiguang Technology olduğunu saptadık.

Yazılım üreticisi repositorysi: https://dev.iopsys.eu/explore buradan belki bir şey çıkar adamlar open source geliştiriyormuş yaptıkları firmwareleri.

Konsol komutları: SSH üzerinden CLI’ya girilebiliyor ama shell komutu “Unsupported feature” hatası veriyor – root shell aktif değil.
Firmware arabirimi: Web arayüzünde bazı gizli ayarlar (örneğin SSH formu) JavaScript ile görünür hale getirilebiliyor.
Modem firmware'inin OpenWRT 23.x veya 24.x tabanlı olduğunu düşünüyoruz.

@Majdev

Son düzenleme:
İyi günler hocam, umarım başarılı olabilirsiniz. Ben de elimdeki Keenetic Router'a opkg ile prplmesh yüklemeye çalışıyorum. Sizin bu yaptıgınızı zevkle takip edeceğim bir konunun videosu olur.

İyi günler hocam, umarım başarılı olabilirsiniz. Ben de elimdeki Keenetic Router'a opkg ile prplmesh yüklemeye çalışıyorum. Sizin bu yaptıgınızı zevkle takip edeceğim bir konunun videosu olur.
Aslında takıldık kaldık. Önce fason olduğunu düşünüp saatlerde "aynı" modelini bulmaya çalıştık. Ancak fason olsaydı üzerinde ZTE, Huawei veya başka markanın logosu olurdu. Bizim kartta bulunan logo hiçbirinde yok.

Biraz daha araştırınca logonun kartı üreten firmaya ait olduğunu öğrendik. Çinli bir firmaya ait. Bu sebeple routerin gerçekten Vestel tarafından gelişirildiğine, Çin'de imal edilip kartın Türkiye'de birleşirildiği kanaatine vardık.

Yazılımsal olarak IOPSIS diye bir isveç yazılım firmasının OpenWRT bazlı yazılımını kullandığını düşünüyoruz fakat bunun asıl OpenWRT yani istediğimiz özelliklere sahip olanın olmadığı sonucunu vardık.

Hala emin değiliz bu dediklerimizden, eğer dediğimiz gibiyse de gerçek OpenWRT buildi olmadığından benzer modelin OpenWRT sürümünü flashlayıp çalıştırmamız pek mümkün değil. En azından o tersine mühendislik kabiliyeti bizde yok.

Modemin işlemcisinin mıps 34kc mimarisine sahip OpenWrt herhangi bir yazılım internette bulamadım. Büyük ihtimalle mimariye uygun derlemeniz lazım openwrt´yi

Kolay gelsin. Projeniz harika ve bu modele sahip kişiler için güzel olacaktır.

Sizi destekliyorum.

Bir cihazın daha OpenWrt desteğine katılması hepimizi mutlu eder. Ancak MIPS işlemciler için asıl destek bayağı sınırlı veya hiç yok. Yolunuz uzun...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…