Video Editörlük havalı görünse de göründüğü gibi değil

Havalı göründüğünü kim söyledi?
Herkes saçma sapan videolar atıp, “Şu efekti yapsana, şuraya fena durur” diyor. Gelen video zaten evlere şenlik istenen efekt ya da hayal ettiği gibi bir şey yapmak, o çekim için neredeyse imkânsız. Zira kötü bir açıyla ve berbat bir pozlamayla çekilmiş videoya düzgün bir camera track bile yapamıyorsun. Ne başka bir şey ekleyebiliyorsun ne de o görüntüyü kurtarabiliyorsun. Ama işte, o kişiye göre video çok “havalı” ve “etkileyici” olacak. tabii konuda ki “havalı” kelimesi yanlış olmuş bu biraz da benim hatam. “Prestij” diyelim.

Her işin kendi çapında zorluğu var, n'apcan?
Fabrika işçisine şunları anlatsan lafını teker teker yedirir, ekmek parası kazanmak zor iş.
Tabii ki her işin kendi zorluğu var ve herkes ekmek parası için mücadele ediyor. Ancak, video edit ve fabrika işi gibi meslekleri karşılaştırmak mantıklı değil, çünkü işin niteliği ve zorlukları tamamen farklı. Fabrika işçiliği fiziksel dayanıklılık ve tekrarlayan görevlerde sabır gerektirir. Video edit ise zihinsel bir efor, yaratıcılık, teknik bilgi ve sürekli gelişen teknolojilere adapte olmayı gerektirir.

Ayrıca, video editörlüğünde sorun çözme yeteneği, sanatsal bakış açısı ve detaylara aşırı dikkat önemlidir. Fabrika işçiliği gibi belirli bir rutine dayanmak yerine, her proje kendine özgü bir zorluk taşır ve işin sonunda başarının ölçütü genelde bireysel becerilere dayanır.

kimsenin işini küçümsemek doğru olmaz. Ama birbirleriyle kıyaslamak yerine, her mesleğin kendine has dinamiklerini anlamak daha mantıklı.

Ben bir video editörü olarak dediklerinize katılmıyorum. Bu dediğiniz sorunlar işleri nereden aldığınıza göre çok değişiklik gösterir. Şikayet ettiğin 3 kısım var hepsini teker teker açıklıyorum.
Sınırsız revize konusundan bahsetmişsin, eğer açtığın ilanında revize sınırı verirsen o sınırdan öteye çıkmak zorunda değilsin. Sınıra geldiğin zaman paranı alabilirsin.
Render kısmı herkesin kendi sorunudur benim sistemim yetiyor onda bir sıkıntım yok.
Gecenin 2'sinde insanların isteklerinden şikayet etmişsin. Şahsen onlarca iş aldım bir kere bile gece yarısında bir şey isteyen bir adamla karşılaşmadım hatta normal insani gecikmeler olunca (hastalık vesaire) gayet anlayışla karşılıyorlardı. Ben R10'dan iş alımı yapıyorum ve şu an hayatımdan çok mutluyum 2 tane düzenli çalıştığımız arkadaşlar var bir süredir sürekli beraber çalışıyoruz onun dışında arada sırada küçük işler canım isteyince alıyorum ve yapamayacağım işe hiçbir zaman girmiyorum. Adamlara daha önce yaptığım örnek işleri gönderiyorum veya onlardan örnek bir video istiyorum, fiyat teklifi yapıyoruz bitti gitti. Şu ana kadar yaklaşık 26 iş yapmışım yaparken de deli gibi keyif alıyorum kurgu programında zaman harcarken. Şikayetim var mı tabii ki de var. Eğer freelancer iseniz %100 garanti altında düzenli iş kabul etseniz bile bazen yapamayabiliyorsunuz. Örneğin adam YouTube'a başlamak istiyor size video yaptırıyor 1-2 ay. Daha sonra vazgeçiyor falan ama kendinizi kanıtlayabilecek bir seviyeye geldiğiniz zaman, portfolyonuz sağlam olduğunda bir firmayla vesaire ciddi bir iş anlaşması yaptığınızda işler değişecektir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bak kanka, zibilyon tane medya ajansında çalıştım, freelance modundan çıkalı 5 sene oluyor. Tamam, freelance’de dediğin gibi belli bir paket oluyor, işin sınırlarını baştan çiziyorsun, haklısın. Ama ajans dünyası öyle mi? Kime anlatıyorum ben ya... Türkiye’deki medya ajanslarının çoğunda saçma sapan mesai saatleri var, bir de üzerine mantıksız işler yaptırıyorlar.

Müşteri diyor ki: 'Şunu bi böyle yapalım, şu açıyı değiştir, fontu büyüt, rengi değiştir, yok olmadı başa dönelim.' Sen de her şeyi yapıyorsun çünkü ajanstasın ve revizeye sınır koyarsan adam alınıyor, küfür etmişsin gibi hissediyor. Yani, 'Ben 3 revize yaparım, sonrası yok' dersen seni kapı önüne koyarlar. O yüzden ajans işi, freelance işten çok farklı, bambaşka dinamikleri var.

Freelance’de adamla baştan konuşuyorsun, 'Kardeşim bu işte şu kadar revize hakkın var, sonrası ücretli' diyorsun, konu kapanıyor. Ama ajans dünyasında, gece 3’te patronun 'Müşteri yeni fikir istedi, yarına yetişmesi lazım' diye mesaj atıyor. Oturup sabahlıyorsun çünkü 'iş bitmeden çıkmak yok' kültürü var. Yani, freelance’de kendini koruyorsun ama ajanslarda sistem seni sömürmeye daha meyilli.

Evet ajans işi biraz dediğin gibi olabilir sana dengesiz herifler denk gelmiş. Benim çalıştığım işler biraz da kendi hayalgücüme kaldığı için böyle bir şey yaşamadım.

Ben de Cenk Hoca Podcast kanalının, kendi oyun kanalımın ve Avusturya'daki bir arkadaşımın motovlog kanalına montajlar yapıyorum. Geçen RTX 2080'den RTX 3080'e geçtim. 4K 60FPS segmentinde eski kartım yetmiyordu. Ben de eskiden RAM 16 iken Blur Tracking yaparken çok zorlanırdım.

Yine de yaptığınız işin sanayide acemi ve işe girmiş CNC operatörü kadar kötü olmadığını bilin. 6 aylık beklemiş bor yağı ve içi talaş dolu konveyörü karanlıkta sadece akıllı saatin ışığı ile boşalttım. O hafta da işten çıktım.

Bunu diyen ne iş olduğunu bilmiyordur. Gerçek edit izle. O zaman anlarsın emeği. İnsanlar 10 saatten fazla 1 video(30 saniyelik) için uğraşıyor.

Bunu diyen ne iş olduğunu bilmiyordur. Gerçek edit izle. O zaman anlarsın emeği. İnsanlar 10 saatten fazla 1 video(30 saniyelik) için uğraşıyor.
Kim olduğumu bilmeden atıp tutma bu kadar kolay. Sektör hakkında bilgim ve bazı şeyler konusunda yıllarca deneyimim var ki bazı şeyleri bu kadar net dile getirebiliyorum.

Benim de hiç merakım olmadı bu editti şuydu buydu işlerine. Çok yorucuymuş gibi geliyor bana.

Son olarak, “bunu diyen ne iş olduğunu bilmiyordur” gibi bir ifade, eleştirilere kapalı bir yaklaşımı temsil ediyor. Ancak, işin gerçekten anlaşılması için sürenin uzunluğundan ziyade sonuç odaklı bir değerlendirme yapılması gerekir. 10 saatlik bir emeğin sonucu eğer estetikten, teknik doğruluktan ve anlatı bütünlüğünden yoksunsa, harcanan süre maalesef bu eksiklikleri telafi edemez.

“Gerçek edit” dediğin şey, rastgele green screen efektleri eklemek ya da uçak gibi alakasız nesneleri sahnede dolaştırmakla sınırlıysa, bu, hem VFX hem de kurgu adına zayıf bir bilgiyi temsil eder. Compositing prensiplerine uymayan, ışıklandırma, gölge uyumu veya perspektif entegrasyonu olmayan bu tarz işler, gerçek bir profesyonel çalışmanın temel standartlarını karşılamaz.

Evet, emek var, ancak bu emek strateji, planlama ve teknik doğrulukla birleşmediğinde boşa kürek çekmekten ileri gitmez. Gerçek edit, yalnızca görsel olarak “güzel” gözükmekle sınırlı değil, aynı zamanda bir anlatıya, bir duyguya veya bir konseptin iletilmesine hizmet eder. Bu yüzden harcanan saatler değil, ortaya çıkan ürünün taşıdığı profesyonellik önemlidir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…