NeonCircuit

Uzman
Hep bundan korkardım...
Geçtiğimiz gün yüklediğim videoma sonradan telif atıldı az önce. 1 Mn izlenmişti. Ne olacak şimdi, çöp mü oldu video? Bu filmden birkaç video daha paylaşmıştım, onlara atılmadı. Diğerlerine de atılma ihtimali var mı? Hayır anlamadığım şekilde diğer YouTube kanalları da bu tür filmlerin Shorts videolarını paylaşıyor. Zaten kısa kesitler. İtirazımı verdim ama, İnşaAllah güzel cevap alırım.
Olumlu sonuçlanmazsa, videoyu sileyim mi?

Ekran görüntüsü 2025-07-15 234425.webp

Ekran görüntüsü 2025-07-15 234712.webp

Ekran görüntüsü 2025-07-15 234725.webp

Ekran görüntüsü 2025-07-15 234729.webp

Ekran görüntüsü 2025-07-15 234733.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Hep bundan korkardım...
Geçtiğimiz gün yüklediğim videoma sonradan telif atıldı az önce. 1 mn izlenmişti. Ne olacak şimdi, çöp mü oldu video? Bu filmden birkaç video daha paylaşmıştım, onlara atılmadı. Diğerlerine de atılma ihtimali var mı? Hayır anlamadığım şekilde diğer YouTube kanalları da bu tür filmlerin Shorts videolarını paylaşıyor. Zaten kısa kesitler. İtirazımı verdim ama, inşaallah güzel cevap alırım.
Olumlu sonuçlanmazsa, videoyu sileyim mi?

Eki Görüntüle 163653

Eki Görüntüle 163655

Eki Görüntüle 163656

Eki Görüntüle 163657

Eki Görüntüle 163658

YouTube'da sanırım sadece telif yiyince para kazanma olayı olmuyor diye biliyorum kaldırmanıza gerek yok diyebilirim ama eğer ilgili film tarafından yazılı bir uyarı alırsanız örneğin videoyu kaldır gibisinden kaldırmanız iyi olacaktır.

Sonuç olarak telif hakkı olan bir filmi direkt paylaşmışsın.
Ama hocam şöyle, bu videoları ben deneme-yanılma yoluyla paylaşıyorum. Yani bu kesitim aslında daha uzun 10-15 saniyeydi fakat, süresini düşürerek telifsiz bir şekilde yükleyebilmiştim. Sanırım bu ters tepmiş oldu.

YouTube'da sanırım sadece telif yiyince para kazanma olayı olmuyor diye biliyorum kaldırmanıza gerek yok diyebilirim ama eğer ilgili film tarafından yazılı bir uyarı alırsanız örneğin videoyu kaldır gibisinden kaldırmanız iyi olacaktır.
Çok teşekkür ederim hocam, sağ olun. Tam istediğim cevabı vermişsiniz. Ama böyle bir ibare var?

Hocam bir de bakın, teliften sonra "dünya genelinde engellendi" demesine rağmen, birkaç izlenme daha gelmiş.

Dosya Ekleri

• IMG_3560.webp
    IMG_3560.webp
    116,2 KB · Görüntüleme: 49
  • IMG_3561.webp
    IMG_3561.webp
    27,1 KB · Görüntüleme: 58
Ama hocam şöyle, bu videoları ben deneme-yanılma yoluyla paylaşıyorum. Yani bu kesitim aslında daha uzun 10-15 saniyeydi fakat, süresini düşürerek telifsiz bir şekilde yükleyebilmiştim. Sanırım bu ters tepmiş oldu..
Eğitim, araştırma eleştirme, haber vb. konularda telif hakkı olan içerikleri fair use adı altında kullanabiliyorsun. Youtube shortsda da orijinal içeriğie özgün ekleme yaparak telifsiz kullanabiliyorsun. Fakat senin videonda iki bir durum yok. Ayrıca telif hakkının süresi olmaz. 1 saniyeden bile telif yenilebilir. Çünkü o filmin tüm hakkı onlara ait.

De hocam, daha Recep İvedik paylaşmamaya karar verdim sanırım. Ama izleniyorda...

Eğitim, araştırma eleştirme, haber vb. konularda telif hakkı olan içerikleri fair use adı altında kullanabiliyorsun. Youtube shortsda da orijinal içeriğie özgün ekleme yaparak telifsiz kullanabiliyorsun. Fakat senin videonda iki bir durum yok. Ayrıca telif hakkının süresi olmaz. 1 saniyeden bile telif yenilebilir. Çünkü o filmin tüm hakkı onlara ait.
Haklısınız. Peki ben bu durumda, ne yapmam gerekiyor? Silmemeyi düşünüyorum. Daha Recep İvedik kesitleri paylaşayım mı? İzleniyorda...

De hocam, daha Recep İvedik paylaşmamaya karar verdim sanırım. Ama izleniyorda...
Bence de paylaşma. Yasal olarak uğraşırlar mı bilmiyorum ama herhangi bir para kazandıysan hepsi hukuki olarak onlara ait şu an.

Haklısınız. Peki ben bu durumda, ne yapmam gerekiyor? Silmemeyi düşünüyorum. Daha Recep İvedik kesitleri paylaşayım mı? İzleniyorda...
Bu durumda özgün içerik paylaşabilirsin. Telif hakkı olan içeriğe hiç ekleme yapmadan olduğu gibi paylaşıp nereye kadar devam etmeyi düşünüyordun.

"Ekleme"den kasıt nedir? @uyeadi

Bir başkasından, olduğu gibi alınan içeriğe yalnızca alt yazı eklemesi yapılırsa telif durumu ortadan kalkacak mı?

Bence de paylaşma. Yasal olarak uğraşırlar mı bilmiyorum ama herhangi bir para kazandıysan hepsi hukuki olarak onlara ait şu an.

Bu durumda özgün içerik paylaşabilirsin. Telif hakkı olan içeriğe hiç ekleme yapmadan olduğu gibi paylaşıp nereye kadar devam etmeyi düşünüyordun.
"Ekleme" mi? O 10 saniyelik videoyu hazırlamak dahi, 10 dakikanı alıyor. Hiçbir yasal kurallara uymuyor olsaydım, bulup bulabildiğim bütün filmlerin "uzun" hallerini zaten paylaşırdım.

Ayrıca da "nereye kadar devam etmeyi düşünüyordun" demişsin, benim gibi YouTube'ta ne kadar "film" altyapılı kanallar, "nereye kadar devam ettirdilirse", oraya kadar devam edeceğim. Teşekkürler.

"Ekleme"den kasıt nedir? @uyeadi

Bir başkasından, olduğu gibi alınan içeriğe yalnızca alt yazı eklemesi yapılırsa telif durumu ortadan kalkacak mı?
Youtubeun yeni getirdiği kurallarına bağlı. İçeriğe kendin ekleme yaparak özgün bir içeriğie dönüştürürsen shorts için telif hakkı problem olmayabiliyor. (altyazı dahil değil tabii ki. Youtube'un kendi otomatik altyazısı bile var)

"Ekleme" mi? O 10 saniyelik videoyu hazırlamak dahi, 10 dakikanı alıyor. Hiçbir yasal kurallara uymuyor olsaydım, bulup bulabildiğim bütün filmlerin "uzun" hallerini zaten paylaşırdım.

Ayrıca da "nereye kadar devam etmeyi düşünüyordun" demişsin, benim gibi YouTube'ta ne kadar "film" altyapılı kanallar, "nereye kadar devam ettirdilirse", oraya kadar devam edeceğim. Teşekkürler.
Aynen dostum altyazı ekleyip presetle video görüntü kalitesini iyileştirmek çok zor. Ben animasyon yapıyorum sen 10 saniye için 10 dakika uğraşıyorsan ben haftalarca uğraşıyorum. Yasal kurallara tabii ki uymuyorsun telif hakkı olan içerik paylaşıyorsun çünkü olduğu gibi. Ayrıca bulabildiğin tüm filmlerin uzun halini paylaşabilme şansın olsa paylaşacak olman da ne kadar özgün içerik üretmeye meraklı olduğunu gösteriyor.. Tebrikler.