VRAM yetersizliği nedeniyle RX 6650 XT'den Arc B580'e geçilir mi?

21261

Çalışkan
Grafik delisi olduğumdan dolayı oyunları High-Ultra ayarlarda oynuyorum. RX 6650 XT'yi satıp 12 bin TL bandında olan 12 GB VRAM'li Arc B580'e geçmek mantıklı mıdır? 1080p çözünürlükte i3 12100F işlemciyle kullanacağım.

Son düzenleyen: Moderatör:
1080p’de 8 GB VRAM nasıl yetmiyor hocam?

Hocam resident evil 4 remake oynuyorum VRAM'i sömürüyor. Oyun 7 GB VRAM tüketirken bile takılma yaşatıyor.Aynısını call of duty world war 2 story modda da yaşadım illa doku kalitesi gibi vram'e abanan ayarları biraz düşürmek gerekiyor. Yoksa ani FPS düşmeleri veya saniyelik takılmalar yaşatıyor.

Hocam o zaman b580 mantıklı olabilir.Ama şöyle bir şey var; bazı oyunlarda bu arc ekran kartlarıyla ilgili çeşitli problemler çıkmış. Mesela Escape From Tarkov oyununda texture kalitesini high yapınca 80-100 fps ten 10 fps'e vb düşüyormuş. Garip garip buglar var mış onları iyi araştır derim. Muhtemelen çoğu çözülmüştür.

B580 çıktığında umut vaat ediyordu, ama halen sürücü tarafında yetersiz. Intel'in de açıkcası çok ilgisi var mış gibi durmuyor. VRAM yüksek AMD bir kart almak daha mantıklı olacaktır. En ucuz 16 GB belleği olan AMD kart.

CS2 11 GB VRAM tüketimini de ilk defa bu konuda duydum. Yani yüksek ayarlarda da oynadım ama VRAM tarafında pek sorun yaşadığımı hatırlamıyorum. Belki oyunda yakın zamanda gelen bir güncellemeden dolayı VRAM sızıntısı olabilir. Veya kullandığınız donanım ve sürücüler kaynaklı yaşanıyor olabilir. CS2 görselliği yenilenmiş olsa da, o dar haritalarda 11 GB VRAM tüketmesi imkansız.

Ek olarak CoD oyunlarında VRAM tüketen doku filtreleme(adı genelde oyuna göre değişiyor) bir ayar var. Genel doku filtrelemeden farklı mantıkta çalışıyor, her artırmada doku çözünürlüğünü büyük oranda artırıyor. Genel olarak DSR benziyor, dokuların çözünürlüğünü büyük oranda artırıyor. Yani atıyorum x8 yaptın diyelim oyun 1080P ekranda sanki 2K zorlanmış gibi gözüküyor. Bence çok oyunculu falan oynuyorsan bu ayar bayağı bozuk diyebilirim. En azından CoD için ben bu ayarı hikayeli hariç hiç açılmasını önermiyorum.

Evet sürücü kısmı kafamı karıştırıyor. Bazı oyunlarda RX 6650 XT'den bile daha düşük performans verdiği yerler var sanırım. Zaten denk kartlar aşağı yukarı diye biliyorum yanlışım varsa düzeltin. Kart canavar gibi iki yıllık ROG STRIX modeli hâlâ ilk günkü gibi performans veriyor ama 8 GB gitgide miladını dolduruyor gibi geldi bana. Örnek veriyorum Resident Evil 4 Remake oyununda doku filtremede önerilen VRAM'li bir ayar var, 1 GB 2-3-4-8 diye gidiyor. 2 GB'dan 1 GB'a çekince pek bir şey değişmiyor görüntüde ama VRAM kullanımı neredeyse 1200 düşüyor. Oyun orijinal değil performansı denemek için crack indirdim belki sorun bundan da kaynaklı olabilir bugün bir tekrar orijinal oyunla deneyeceğim arkadaşımdan ödünç alıp. Dediğiniz gibi CoD'da geçerli olan filtreleme sanırım bu oyunda da var. Zaten bu oyun FurMark testi gibi bir şey işlemci bile yüzde 60-70 kullanılıyor. FSR veya AFMF'ye iki yıldır hiç dokunmadım. Çamur gibi görüntü veriyor, saf görüntü tarafındayım ben.

Yani açıkcası şu an yükseltme yapmak yerine, doku kalitesini VRAM sınırına dayanmacak şekilde düşürmek gayet iş görür. Güncel oyunlar zaten dokudan çok efektler, ışıklandırma tarafına odaklanıyorlar. Yani bir oyunda doku kalitesini orta falan ayarlamak çok da göze batmıyor. Böyle dibine girip bakmadığınız sürece genel görsellik iyi duruyor.

Bence ne Intel ne de en ucuz diye 16 GB VRAM geçmek yerine, biraz daha para biriktirip 9060 XT vb. karta geçmek çok daha mantıklı olacaktır. FSR4'ün seviyesi DLSS4 yetişirse bulanık görüntü olmadan da FPS'in yüsekldiği ve hatta bazı oyunlarda bu teknolojilerin oyun görselliğini iyileştirdiğini söyleyebilirim. DLSS4'ü çoğu oyunda deniyorum ve kesinlikle arada farklar var. Daha bunlar yazılımsal olarak da gelişecekler.

Taksit olur diyorsan da mesela Amazon üzerinde 9060 XT 16 GB versiyonu 4 ay taksit yapabiliyorsun. Yine de insanlardan görüş almayı unutmayın. Daha uyguna vardır veya şu model iyidir gibi.

Son düzenleme:

Teşekkür ederim yardım için. Peki RX 9060 XT 12-13 GB ve üstü veriyi işleyebilecek kadar güçlü bir kart mıdır?

Çok oyun var ya. GoW: Ragnarok, TLOU, Marvel Rivals, FF7 Rebirth, RE2 Remake vs. uzar gider. Aslında her şeyi ultraya almayınca yetiyor ama örnek olarak benim kartım RX 7600 ultra ayarlarda çoğu oyunda 60 FPS alıyorum ama özellikle texture quality'i arttırdığımda VRAM tüketimi çok rahat 8 GB'i geçiyor oysa aldığım FPS hala en az 60. Tabi dolayısıyla drop olmaya başlıyor ya da takılıyor mecburen ayar kısmak gerekiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…