The Nox 5

Çalışkan
Yer
Heaven
WhatsApp, 8 Eylül 2026 itibarıyla Android 5.0 ve Android 5.1 çalıştıran cihazlara yönelik desteğini sona erdirdi. Uygulamayı kullanmaya devam edebilmek için artık en az Android 6.0 gerekiyor.

Değişiklik WhatsApp Messenger’ın yanı sıra WhatsApp Business kullanıcılarını da kapsıyor.

Android 5 kullanan cihazlarda WhatsApp çalışmayacak

WhatsApp’ın resmî destek sayfası, 8 Eylül 2026’dan itibaren yalnızca Android 6 ve daha yeni işletim sistemi sürümlerinin destekleneceğini belirtiyor.

Android 5.0 veya Android 5.1 çalıştıran cihazlar artık WhatsApp’ın sistem gereksinimlerini karşılamıyor. Kullanıcılar uygulamanın desteklenmeyen bir işletim sisteminde çalıştığını belirten uyarılarla karşılaşabilir veya WhatsApp’ın yeni sürümlerini yükleyemeyebilir.

Değişikliğin bütün cihazlarda aynı anda uygulanması gerekmiyor. WhatsApp mevcut sürümü bazı telefonlarda kısa süre daha açabilir ancak zorunlu güncellemeler ve sunucu tarafındaki değişiklikler nedeniyle uygulamanın çalışmaya devam edeceğinin garantisi bulunmuyor.

Telefonun Android sürümü nasıl kontrol edilir?

Menülerin adı telefon üreticisine göre değişebilse de kullanılan Android sürümü genellikle şu bölümden kontrol edilebilir:

Kod:
Ayarlar > Telefon hakkında > Android sürümü

Bu bölümde Android 5.0 veya Android 5.1 yazıyorsa cihaz artık WhatsApp’ın resmî sistem gereksinimini karşılamıyor.

Telefonun eski olması tek başına WhatsApp desteğinin sona erdiği anlamına gelmiyor. Android 5 ile satışa çıkan bazı cihazlar daha sonra Android 6 veya daha yeni bir sürüme yükseltilmiş olabilir. Bu nedenle internette paylaşılan telefon listeleri yerine doğrudan cihazdaki Android sürümünün kontrol edilmesi gerekiyor.

WhatsApp’ı kullanmaya devam etmek için ne yapılabilir?

Öncelikle telefon için yeni bir sistem güncellemesi bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli:

Kod:
Ayarlar > Sistem > Yazılım güncellemesi

Üretici Android 6 veya daha yeni bir sürüm sunuyorsa güncelleme kurulabilir. Güncelleme işleminden önce cihazdaki önemli dosyaların ve WhatsApp sohbetlerinin yedeklenmesi öneriliyor.

Telefon için desteklenen yeni bir Android sürümü bulunmuyorsa WhatsApp hesabının Android 6 veya daha yeni bir işletim sistemi çalıştıran başka bir cihaza taşınması gerekiyor.

Sohbetler eski cihaz erişilemez hâle gelmeden yedeklenmeli

Eski telefondaki WhatsApp hâlâ açılabiliyorsa sohbet yedeği veya doğrudan aktarım işlemi uygulamaya erişim tamamen kesilmeden yapılmalı.

Google Drive sohbet yedeği şu bölümden kontrol edilebilir:

Kod:
WhatsApp > Ayarlar > Sohbetler > Sohbet yedeği

Yedekleme tarihi eski görünüyorsa yeni bir yedekleme başlatılmalı. Yeni cihazda sohbetlerin geri yüklenebilmesi için aynı telefon numarasının ve yedeklemenin oluşturulduğu Google hesabının kullanılması gerekiyor.

Eski ve yeni telefon birlikte kullanılabiliyorsa WhatsApp’ın sohbet aktarımı özelliği de tercih edilebilir. Aktarım veya yedekleme tamamlanmadan eski telefondaki WhatsApp kaldırılmamalı ve cihaz fabrika ayarlarına döndürülmemeli.

Eski WhatsApp APK’sı yüklemek kalıcı çözüm değil

İnternetten WhatsApp’ın eski bir APK dosyasını indirip kurmak, işletim sistemi desteğinin sona ermesini ortadan kaldırmıyor. Eski uygulama sürümleri bir süre açılsa bile daha sonra WhatsApp sunucularına bağlanamayabilir.

Eski sürümler yeni güvenlik düzeltmelerini de alamıyor. Resmî olmayan veya değiştirilmiş WhatsApp uygulamalarının kullanılması ise zararlı yazılım, hesap bilgilerinin ele geçirilmesi ve hesabın geçici olarak kısıtlanması gibi ek riskler oluşturabilir.

Güvenli ve kalıcı çözüm, telefonu desteklenen bir Android sürümüne yükseltmek veya WhatsApp hesabını uyumlu başka bir cihaza taşımaktır.

iPhone kullanıcıları bu değişiklikten etkilenmiyor

8 Eylül’de yürürlüğe giren değişiklik Android cihazları kapsıyor. WhatsApp’ın resmî destek sayfasına göre iPhone tarafındaki bir sonraki sistem gereksinimi değişikliği 30 Kasım 2026’da uygulanacak. Bu tarihten sonra iOS 15.5 ve daha yeni sürümler desteklenecek.

Kaynaklar

WhatsApp tarafından desteklenen cihazlar:
Desteklenen cihazlar hakkında | WhatsApp Yardım Merkezi

WhatsApp tarafından desteklenen işletim sistemleri:
Desteklenen işletim sistemleri hakkında | WhatsApp Yardım Merkezi

WABetaInfo:
https://wabetainfo.com/whatsapp-ends-support-for-older-android-versions-today/