B 52 Stratofortress
Deneyimli
Kullandığımız cihazlar üzerindeki kontrolümüzü elimizden alan, ancak pek fazla gündeme gelmeyen bir durum hakkında sizi bilgilendirmek istiyorum.
Google, duyurduğu "Geliştirici Doğrulama" programıyla, Eylül 2026'ya kadar Android işletim sisteminin temel felsefesini tamamen değiştirmeye hazırlanıyor. Bu yeni politikaya göre; bir uygulamanın Android cihazlara yüklenebilmesi için (Google Play Store dışından, yani doğrudan APK olarak yüklense bile) geliştiricisinin Google'a resmi olarak kaydolması, belirli bir ücret ödemesi, devlet onaylı kimliğini ve imza anahtarlarını Google'a teslim etmesi zorunlu olacak. Yakın zamanda ise buna karşı Keep Android Open (Android'i Açık Tut) isimli bir kampanya başlatıldı.
Bu Bizim İçin Ne Anlama Geliyor?
Bu kampanya, Android'in iOS gibi kapalı bir kutuya dönüşmesini engellemek için başlatıldı. Site üzerinden;
Android Açık Kalsın!
İlgili Bağlantılar:
f-droid.org
developer.android.com
www.eff.org
f-droid.org
Google, duyurduğu "Geliştirici Doğrulama" programıyla, Eylül 2026'ya kadar Android işletim sisteminin temel felsefesini tamamen değiştirmeye hazırlanıyor. Bu yeni politikaya göre; bir uygulamanın Android cihazlara yüklenebilmesi için (Google Play Store dışından, yani doğrudan APK olarak yüklense bile) geliştiricisinin Google'a resmi olarak kaydolması, belirli bir ücret ödemesi, devlet onaylı kimliğini ve imza anahtarlarını Google'a teslim etmesi zorunlu olacak. Yakın zamanda ise buna karşı Keep Android Open (Android'i Açık Tut) isimli bir kampanya başlatıldı.
Bu Bizim İçin Ne Anlama Geliyor?
- Dışarıdan Uygulama Yükleme (Sideloading) Diye Bir Şey Kalmayacak: Android'in iOS'tan en büyük farkı ve avantajı olan "özgürce dışarıdan uygulama kurabilme" özelliği fiilen bitiyor. Google'ın onaylamadığı hiçbir uygulamayı telefonunuza kuramayacaksınız.
- Açık Kaynak ve Bağımsız Geliştiricilerin Elini Kolunu Bağlıyorlar: F-Droid gibi binlerce ücretsiz ve açık kaynaklı uygulamanın bulunduğu platformlar büyük bir varoluşsal tehdit altında. Kendi halinde faydalı bir araç geliştiren bir öğrenci veya gizlilik odaklı bağımsız uygulamalar yapan gönüllüler, Google'a kimlik verip kayıt olmak istemezse veya bunu karşılayamazsa uygulamalarını kimseye ulaştıramayacak.
- "Cihaz Senin Ama Kontrol Benim": Parasını ödeyip satın aldığınız kendi donanımınızda hangi yazılımı çalıştırabileceğinize artık sadece dev bir tekel olan Google karar verecek.
Bu kampanya, Android'in iOS gibi kapalı bir kutuya dönüşmesini engellemek için başlatıldı. Site üzerinden;
- Kampanyanın imza metnine katılabilir,
- F-Droid gibi alternatif, açık kaynaklı mağazaları cihazlarınıza kurarak destek olabilir,
- Teknoloji tekellerine karşı yürütülen bu itirazı çevrenizle paylaşabilirsiniz.
Android Açık Kalsın!
İlgili Bağlantılar:
Android Açık Kalsın
Telefonun artık sana ait olmamak üzere. Eylül 2026'dan itibaren Google, kendilerini kayıt etmeyen geliştiricilerin uygulamalarını engelleyecek.
keepandroidopen.org
F-Droid - Özgür ve Açık Kaynak Android Uygulama Deposu
F-Droid, Android için kullanıcı özgürlüğünün önce geldiği bir uygulama dağıtım ekosistemidir. Uygulama mağazamızda bir yolculuğa çıkın, özgür ve açık kaynak uygulamaları (FOSS) keşfedin ve diğer uygulama dağıtım araçlarımızı öğrenmek için sitemize [göz atın.](https://f-droid.org/about/).
Android geliştirici doğrulaması | Android developer verification | Android Developers
Get started building your Android apps.
Application Gatekeeping: An Ever-Expanding Pathway to Internet Censorship
Apple and Google use their app stores to shape what apps you can and cannot have on devices, but now more governments—including the U.S. government—are using legal and extralegal tools to lean on these gatekeepers in order to assert that same control. Google’s central registration system will be...
F-Droid and Google's Developer Registration Decree | F-Droid - Free and Open Source Android App Repository
For the past 15 years, F-Droid has provided a safe and secure haven for Android users around the world to find and install free and open source apps. When co...