Makaleler
1
Yer
Ankara
Kullandığımız cihazlar üzerindeki kontrolümüzü elimizden alan, ancak pek fazla gündeme gelmeyen bir durum hakkında sizi bilgilendirmek istiyorum.
Google, duyurduğu "Geliştirici Doğrulama" programıyla, Eylül 2026'ya kadar Android işletim sisteminin temel felsefesini tamamen değiştirmeye hazırlanıyor. Bu yeni politikaya göre; bir uygulamanın Android cihazlara yüklenebilmesi için (Google Play Store dışından, yani doğrudan APK olarak yüklense bile) geliştiricisinin Google'a resmi olarak kaydolması, belirli bir ücret ödemesi, devlet onaylı kimliğini ve imza anahtarlarını Google'a teslim etmesi zorunlu olacak. Yakın zamanda ise buna karşı Keep Android Open (Android'i Açık Tut) isimli bir kampanya başlatıldı.

Bu Bizim İçin Ne Anlama Geliyor?
  • Dışarıdan Uygulama Yükleme (Sideloading) Diye Bir Şey Kalmayacak: Android'in iOS'tan en büyük farkı ve avantajı olan "özgürce dışarıdan uygulama kurabilme" özelliği fiilen bitiyor. Google'ın onaylamadığı hiçbir uygulamayı telefonunuza kuramayacaksınız.
  • Açık Kaynak ve Bağımsız Geliştiricilerin Elini Kolunu Bağlıyorlar: F-Droid gibi binlerce ücretsiz ve açık kaynaklı uygulamanın bulunduğu platformlar büyük bir varoluşsal tehdit altında. Kendi halinde faydalı bir araç geliştiren bir öğrenci veya gizlilik odaklı bağımsız uygulamalar yapan gönüllüler, Google'a kimlik verip kayıt olmak istemezse veya bunu karşılayamazsa uygulamalarını kimseye ulaştıramayacak.
  • "Cihaz Senin Ama Kontrol Benim": Parasını ödeyip satın aldığınız kendi donanımınızda hangi yazılımı çalıştırabileceğinize artık sadece dev bir tekel olan Google karar verecek.
Ne Yapabiliriz?
Bu kampanya, Android'in iOS gibi kapalı bir kutuya dönüşmesini engellemek için başlatıldı. Site üzerinden;
  1. Kampanyanın imza metnine katılabilir,
  2. F-Droid gibi alternatif, açık kaynaklı mağazaları cihazlarınıza kurarak destek olabilir,
  3. Teknoloji tekellerine karşı yürütülen bu itirazı çevrenizle paylaşabilirsiniz.
Unutmayalım ki alternatifler ancak insanlar onları kullandığı sürece hayatta kalır. Cihazlarımızın kontrolünü tamamen tek bir şirkete bırakmamak için bu konuya ses çıkarmak zorundayız.

Android Açık Kalsın!

İlgili Bağlantılar:

Ben bunun benzerini arama motoru olarak yazdım ve insanlara da bunu kullanmalarının kendileri yararına olduğunu belirttim.

Ancak kimsenin pek ilgisini çekmedi, ne de olsa herkesin kurulu düzeni (!) var değil mi?

Daha arama motoru değiştiremeyen veya destekleyemeyen bir kitleden Android'in "açık" kalmasına destek çıkacağını sanıyorsanız (özellikle de Türkiye vatandaşı ise) yanılıyorsunuz.

Sideloading kaldırılmıyor da "Advanced Flow" ile sideloading yapmak için birkaç işlem yapmak gerekecek diye biliyorum, örneğin tek seferlik 24 saat bekleme olacakmış, yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim.

En kötü ADB ile kurarız diye düşünüyorum imzasız uygulamaları, ona karışmasınlar bir zahmet.

Son düzenleme:
Kaldırılmıyor da "Advanced Flow" ile sideloading yapmak için birkaç işlem yapmak gerekecek diye biliyorum, örneğin tek seferlik 24 saat bekleme olacakmış, yanlışım arsa düzeltirseniz sevinirim.

En kötü ADB ile kurarız diye düşünüyorum imzasız uygulamaları, ona karışmasınlar bir zahmet.
Adı üstünde. "Developer Settings".

Adı üstünde. "developer settings".
Hocam biraz baktım şimdi, galiba ilk benim dediğim gibi yapacaklar sonrasında yani @B 52 Stratofortress stratejik bombardırman uçağının anlattığı gibi tamamen kalkacakmış, bir yolu olur umarım, çok endişeliyiz.

Cihazımı hiç güncellemedim, güncelleme yapmamasına özen gösteriyorum, özellikle Google Play System Update kesinlikle yaptırtmamaya çalışıyorum, zaten mevzu buradan akacak, Android olarak değil, Google servisi üzerinden gelecekmiş, yani eski yeni fark etmeden tüm cihazlara.