Telefon numaranla kayıt olduğun her yerdesin zaten. E2ee WhatsApp'ta da var, Signal'de de. Metadata diyorsan, kullandığın telefonun işletim sistemi zaten Google'ın veya Apple'ın elinde adamlar senin klavyede ne yazdığını bile biliyor.

WhatsApp'taki uçtan uca şifreleme tersine mühendislikle falan geçilemez zaten. Mesaj daha senin telefonundan çıkmadan asimetrik şifrelemeyle kilitleniyor. Zuckerberg'in elinde sihirli değnek falan da olmadığına göre o anahtar sadece alıcının cihazında var. MİT, FBI, CIA kim gelirse gelsin, o Ciphertext'i çözmesi bin yıl sürer.

Telefon numaranla kayıt olduğun her yerdesin zaten. E2ee WhatsApp'ta da var, Signal'de de. Metadata diyorsan, kullandığın telefonun işletim sistemi zaten Google'ın veya Apple'ın elinde adamlar senin klavyede ne yazdığını bile biliyor.

WhatsApp'taki uçtan uca şifreleme tersine mühendislikle falan geçilemez zaten. Mesaj daha senin telefonundan çıkmadan asimetrik şifrelemeyle kilitleniyor. Zuckerberg'in elinde sihirli değnek falan da olmadığına göre o anahtar sadece alıcının cihazında var. MİT, FBI, CIA kim gelirse gelsin, o Ciphertext'i çözmesi bin yıl sürer.

İyi diyelim peki çözemezler kısmına katılıyorum. Peki insanlar tümden programı terk etmeye kalkıştığında az daha WhatsApp dizlerini yere atıp millete yalvarma durumuna kadar gelmişti.
Sonra tehditler savurdular, programda iptal edilen numaraları bir daha etkinleştirmeyiz falan. Ondan sonra bedava internet verisi dağıttılar programa özel. Yeterki insanlar kullansın diye.

Bir şey ifade etmiyor mu size yani?

Yani güvenlik konusunda evet Signal iyi ama yedek tarafında yerel depolama tuttuğu için bazı insanlar sunucu tabanlı ya da drive erişimli olmasını istiyor. Yoksa Whatsappı bir ara sağlam patlak verdiğinde salmıştım. Ha diyenler olur BİP daha iyidir falan diye birisi Metanında diğeri de Turkcellin altyapısında ve sürekli denetleniyor. (En iyisi hangisinde ortamınız varsa orada kalmak)

Dürüstçe soruma cevap vermeni isterim.
WhatsApp veya başka bir programla konuşma yapıyorsun mesajlaşıyorsun diyelim.
Yoldan geçen birisi elinden telefonunu alıp yazdığın mesajlara baksa ne dersin?

Oooo iyi yapıyorsun oku zaten kimseden saklım yok mu diyeceksin?

İyi diyelim peki çözemezler kısmına katılıyorum. Peki insanlar tümden programı terk etmeye kalkıştığında az daha WhatsApp dizlerini yere atıp millete yalvarma durumuna kadar gelmişti.
Sonra tehditler savurdular, programda iptal edilen numaraları bir daha etkinleştirmeyiz falan. Ondan sonra bedava internet verisi dağıttılar programa özel. Yeterki insanlar kullansın diye.

Bir şey ifade etmiyor mu size yani?

İnsanların o dönem ayaklanmasına sebep olan o sözleşme, senin benim gibi bireysel kullanıcıların uçtan uca şifrelenmiş mesajlarını okumak için yapılmadı ki. Mesele, WhatsApp business hesaplarıyla yapılan yazışmaların verilerini, Facebook ve Instagram'daki hedefli reklam algoritmalarına entegre etmekti. Meta bu güncellemeyi o kadar berbat bir pr stratejisiyle dayattı ki, sıradan kullanıcı fotoğraflarıma bakacaklar sanıp kaçtı. Şirket, milyarlarca dolarlık itibar suikastına uğradığı için diz çöktü, şifreleme kırılamadığı için değil.

Kısaca, evet, bu durum bana çok şey ifade ediyor karşımızda devletleri dinleyen bir gölge örgüt değil, pazar payını Telegram ve Signal gibi rakiplere kaptırmaktan ödü kopan paniklemiş bir teknoloji şirketi var. Mevzu senin kime ne yazdığın değil senin nerede zaman geçirdiğindir. Olaylara bizi dinliyorlar sığlığıyla değil, veri ekonomisi gerçeğiyle bakarsak hepimiz taşlar yerine oturur.

Sorgu panelleri, her yıl en az 1 kere gerçekleşen Yemeksepeti, Getir ve diğer veri bazlı çalışma mantığını benimseyen uygulamalardan sızan milyonlarca kişinin verisi sızıyor ve bunu durdurmak imkansıza yakın.

Ayrıca uygulamalar, oyunlar verilerimizi o kadar rahat ele geçirmesini sadece tek uygulama değiştirerek çözebileceğimizi düşünüyorsanız pek doğru düşünüyorsunuz diyemem.

Kanka, çok haklısın ama bir uygulama çok popüler olduktan sonra kaderi WhatsApp gibi oluyor. Yani ‘privacy’ dediğimiz mevzu bir yere kadar gidiyor. WhatsApp gibi herkesin kullandığı bir şeysen, ‘verilerinizi kimseyle paylaşmıyorum’ demen zaten pek mümkün değil.
Signal, WhatsApp kadar popüler olursa yine sonu WhatsApp gibi olur. O zaman yine mi uygulama değiştirelim? Ya insanların WhatsApp’ı bırakması için Whatsapp'ın uçtan uca şifrelemeyi falan kaldırması lazım; ki onda bile ben pek bırakacaklarını zannetmiyorum. Sonuçta uçtan uca doğrulamanın ‘u’sunu içermeyen Telegram’ı bile milyarlarca kişi kullanıyor.