AshRXT

Çalışkan
Yer
Türkiye
Birinci tavsiye, önce Windows 10-11 olsun fark etmez ilk yapacağınız şey performans seçenekleri de bu ayarları yapmanız.

IMG_20250724_225331.webp

İkinci yöntem başlangıç programlarında sadece ekran kartı programı, ses ve Windows güvenlik açık kalmalı. Diğerini kapatmak açılışta ve RAM'de boş yere yer kaplamasına neden olur? Tabii ki sizin için gereken programlara izin verin.

Üçüncü seçenek.
Denetim Masası pil ayarlarında yüksek performans seçip uyku ve ekrani kapat hiçbir zaman yap isteğe bağlı olarak.

Dördüncü tavsiyem, sürücüleri ve Windows Update'ni güncel tutmak. Derseniz güncelleme yaptım ama anakart modelini bilmiyorum, Ara'ya sistem bilgisi yazın. Orada model yazar. Anakartınız ne ise Google'a yazıp sitesine girip desteğe girdikten sonra ses, lan, chipset ve RST sürücülerini indirip kurmak.

Beşinci ve son, temp %temp% ve prefetch gibi klasöründeki dosyaları silmeyin. Önbellektir, yine aynı dosya oluşturur. Bu size yavaşlık olarak geri döner ve Regedit ayarlarına kesin dokunmayın.

Not: YouTube'da gördüğünüz her hızlandırma yönetimini yapmayın. Çökertmeye veya daha kötü şekilde performansı alırsınız.

Umarım faydalı olur sizin için.

Son düzenleme:
Konu güzel olmuş çok bilmeyenler için. Ama ben bile bunları sürekli yapan biriyim. Yine de iyi konu.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ekleme olsun benden de: AMD sistemlerde güç modunu yüksek performans ya da nihai performansa çekmeyin. Dengeli de kalsın. Çünkü ters etki yapıyor oyunlarda Micro Stutters'a sebep olabiliyor.

Intel sistemde bu anomali geçerli değil. Yüksek ya da nihai performans herhangi bir olumsuz etkisi yok.

Ekleme olsun benden de: AMD sistemlerde güç modunu yüksek performans ya da nihai performansa çekmeyin. Dengeli de kalsın. Çünkü ters etki yapıyor oyunlarda Micro Stutters'a sebep olabiliyor.

Intel sistemde bu anomali geçerli değil. Yüksek ya da nihai performans herhangi bir olumsuz etkisi yok.
Aksine dengelide kalırsa stuttering olur. Yeni nesil oyunlarda sürekli ara sahneler olduğundan, GPU ve CPU üzerindeki yükler anlık olarak değişiyor, bu yüzden düşük olan frekanslar hemen yükseğe çekilemiyor, stuttering oluşuyor. Ara sahne olmasına da gerek yok. En basidinden oyun içerisinde aşağı bakıp ardından ileriye baktığınızda yük değişimi olur. Çünkü ileride şehir, kasaba, bina, ağaç gibi unsurlar olur ama aşağısı sadece çimendir, ekran kartının işlemesi daha kolaydır. Nihai Performans'ta aksamlar sürekli boost frekansta çalıştığından micro stuttering en aza düşüyor. Bir de Adrenalin'den minimum frekansı maksimumun 500-600 aşağısına çektiğin zaman tadından yenmiyor.

Son düzenleme:
Aksine dengelide kalırsa stuttering olur. Yeni nesil oyunlarda sürekli ara sahneler olduğundan, GPU ve CPU üzerindeki yükler anlık olarak değişiyor, bu yüzden düşük olan frekanslar hemen yükseğe çekilemiyor, stuttering oluşuyor. Ara sahne olmasına da gerek yok. En basidinden oyun içerisinde aşağı bakıp ardından ileriye baktığınızda yük değişimi olur. Çünkü ileride şehir, kasaba, bina, ağaç gibi unsurlar olur ama aşağısı sadece çimendir, ekran kartının işlemesi daha kolaydır. Nihai Performans'ta aksamlar sürekli Boost frekansta çalıştığından Micro stuttering en aza düşüyor. Bir de Adrenalin'den minimum frekansı maksimumun 500-600 aşağısına çektiğin zaman tadından yenmiyor.

Reddit, overclocker.us gibi forumları araştırabilirsiniz. Nihai performans modu ya da yüksek performans da C-state durumlarını ayarlamıyor Windows. O yüzden stutter oluşabiliyor. Reddit'e ya da başka forumlara bakabilirsiniz. Diğer yandan kendi deneyimlerinde ekstra güç tüketimi dışında hiçbir fark göremedim. O yüzden " dengeli" de kalmayı tercih ediyorum. Psikolojik olarak daha iyi hissedecekseniz yüksek performans ya da nihai de kalabilirsiniz :).

YouTube'da anlatılan performans artış tekniklerinin çoğunun "scam" olduğunu da hatırlatmak isterim. İzlenme adına yapılmış videolar. Pratikte pek faydası olmayan Tune'lar.

Reddit, overclocker.us gibi forumları araştırabilirsiniz. Nihai performans modu ya da yüksek performans da C-state durumlarını ayarlamıyor Windows. O yüzden stutter oluşabiliyor. Reddit'e ya da başka forumlara bakabilirsiniz. Diğer yandan kendi deneyimlerinde ekstra güç tüketimi dışında hiçbir fark göremedim. O yüzden " dengeli" de kalmayı tercih ediyorum. Psikolojik olarak daha iyi hissedecekseniz yüksek performans ya da nihai de kalabilirsiniz :).

YouTube'da anlatılan performans artış tekniklerinin çoğunun "scam" olduğunu da hatırlatmak isterim. İzlenme adına yapılmış videolar. Pratikte pek faydası olmayan Tune'lar.
YouTube'la işim olmaz, ne ayar yapılacaksa kendim yapıyorum zaten. Güç tüketimi mantıken artıyor ama "dengeliden nihai performansa alınca stuttering oluştuğu" iddiası kadar saçma ve mantığa aykırı bir şey görmedim. Reddit'in "doğru" kaynak olarak referans alınması da ayrı bir komedi. İyi forumlar.

Birinci tavsiye, önce Windows 10-11 olsun fark etmez ilk yapacağınız şey performans seçenekleri de bu ayarları yapmanız.

Eki Görüntüle 166619

İkinci yöntem başlangıç programlarında sadece ekran kartı programı, ses ve Windows güvenlik açık kalmalı. Diğerini kapatmak açılışta ve RAM'de boş yere yer kaplamasına neden olur? Tabii ki sizin için gereken programlara izin verin.

Üçüncü seçenek.
Denetim Masası pil ayarlarında yüksek performans seçip uyku ve ekrani kapat hiçbir zaman yap isteğe bağlı olarak.

Dördüncü tavsiyem, sürücüleri ve Windows Update'ni güncel tutmak. Derseniz güncelleme yaptım ama anakart modelini bilmiyorum, Ara'ya sistem bilgisi yazın. Orada model yazar. Anakartınız ne ise Google'a yazıp sitesine girip desteğe girdikten sonra ses, lan, chipset ve RST sürücülerini indirip kurmak.

Beşinci ve son, temp %temp% ve prefetch gibi klasöründeki dosyaları silmeyin. Önbellektir, yine aynı dosya oluşturur. Bu size yavaşlık olarak geri döner ve Regedit ayarlarına kesin dokunmayın.

Not: YouTube'da gördüğünüz her hızlandırma yönetimini yapmayın. Çökertmeye veya daha kötü şekilde performansı alırsınız.

Umarım faydalı olur sizin için.

Temp, %temp%, prefetch, ve bir tane daha kod vardı yani bunları silmek yanlış mı?
Ayrıca sistemi güçlü olanlar bu ayarları yapmalı mı?

YouTube'la işim olmaz, ne ayar yapılacaksa kendim yapıyorum zaten. Güç tüketimi mantıken artıyor ama "dengeliden nihai performansa alınca stuttering oluştuğu" iddiası kadar saçma ve mantığa aykırı bir şey görmedim. Reddit'in "doğru" kaynak olarak referans alınması da ayrı bir komedi. İyi sosyaller.

Sizin bakış açınıza göre bu forumda herhangi bir donanım ya da yazılım üzerine sorunlarını paylaşması da bu forumu "doğru" kaynak yapmıyor o halde. Başka bir değişle insanların yaşadığı problemleri paylaşmasının bir önemi yok. Sizinle polemiğe girmeyeceğim bu konuda. Platformlardan bağımsız kullanıcı deneyimleri bir konuda her zaman bilgi kaynağı sağlar.

Sizin "saçma ve mantığa aykırı" düşünmenizi de donanım ve yazılım dünyasına uzak oluşunuza bağlıyorum. PC dünyasına hoş geldiniz. Her yaptığınız "iyi olması gereken" ayarın her zaman en iyi sonucu vermeyeceğini öğrenmiş oldunuz. Tabii öğrenmeye açık bir insansanız.

İyi sosyaller...