Copilot_20251111_114632.webp

Selamlar! Windows 10'un desteğinin kesilmesi akabinde kullanıcılar artık güvenlik pek tabii özellik güncellemeleri almayacak. Kullanıcıların önünde 3 seçenek var:
  • Windows 10'da kalmak: güvenlik açıklarına karşı korumasız kalmak ve belli bir süre sonra yazılımların desteğinin çekilmesi söz konusu
  • Windows 11'e geçmek: bilgisayarın desteklemesi gerekiyor ve sistem kaynaklarını yüksek seviyede kullanma
  • Mac satın almak: pamuk eller cebe
Ama bunlardan hariç bir seçenek daha var: Linux'a geçmek.
Hem de güçlü, basit olmayan bir seçenek.

Linux nedir?​

Linux basitçe işletim sistemi ailesidir. Her bir Linux tabanlı işletim sistemine "dağıtım" denir. Nasıl Windows 7, 8 varsa farklı farklı Linux dağıtımları var. Bu çokluk her türden kullanıcıyı hedeflemektedir.

Neden Linux'a geçmelisiniz?​

Ücretsiz​

Linux ücretsizdir. Birkaç istisna durum harici tamamen ücretsizdir. Hiçbir ücret ödemeden bir işletim sistemine sahip olabiliyorsunuz. Bu Windows'u korsan indiren bizler için pek önem arz etmese de pek ala önemli.

Açık Kaynak​

Linux dağıtımlarının kodları açıktır. Bu da birçok gözün kodlara bakıp hataları bulmasını sağlamakta ve sürekli geliştirilmesinde rol oynamaktadır.

Özgürdür​

Linux dağıtımları özgürdür. Sistem kullanıcıyı değil, kullanıcı sistemi kontrol eder. Sisteminize bağlı kalmazsınız. Sistem size göre çalışır.

Topluluk desteği​

Linux size bir sanal çatı, aidiyetlik sunar. Ayrıca sorun yaşamanız halinde Linux kullanıcıları, topluluğu size destek olmak için dünden hazırlardır.

Gerçekten Neden Linux'a geçmelisiniz?​

Şimdiye kadar saydıklarım belki bazılarınız için hiç önemli değil. Yani "bana ne kardeşim özgür mözgür" diyenler vardır. Bu bağlamda gerçekten neden geçmelisiniz?

Bilgisayara Hükmetmek​

Windows donanım kaynaklarınızı sömürürken işlerinizi aksatıyor olabilir. Ben bunu yaşıyordum en azından. Bir oyun oynayacağım, arkaplan servislerini kapatmak gibi bir rutinim vardı.
Ama artık direkt tık tık oyunumu açıyorum. Çünkü Linux donanımımı sömürmüyor. Donanım benim ve Microsoft'un arkaplan servisleri yerine ben kullanıyorum donanımı, ben.
Bu özgürlükten dolayı Linux'a geçmeyi düşünebilirsiniz.

Sisteme Hükmetmek​

Ne yaptığınızı, sistemin nasıl çalıştığını öğrenebilirsiniz. "Bu bilgisayar nasıl çalışıyor?" sorusuna daha iyi cevaplar bulabilir ve bu cevaplar doğrultusunda sisteme hükmedebilirsiniz.
https://www.linuxdersleri.net/temel-linux

Bu 2 site ile Linux'u öğrenebilir ve sistemi daha "kontrol sahibi" olarak kullanabilirsiniz.

Performans​

Linux'ta oyunlarınız daha çok FPS verir diye bir şey yok. Ama dolaylı olarak daha performanslı bir kullanıma, deneyime sahip olabilirsiniz. Windows RAM belleğinizin %30-50'sini tüketirken oyuna bir şey kalmıyor. Ama Linux'ta dediğim gibi, donanımı size bırakıyor ve oyuna daha çok kaynak kalıyor.

Oyun oynayabilirsiniz​

Linux'ta şu an 20.000'den fazla oyun oynanabilir durumda. PS ve Xbox oyunlarından daha çok olduğuna eminim. Tek kişilik hikayeli oyunların alayı çalışmaktadır.
Online rekabetçi oyunları oynamada bazılarında sorun yaşayabilirsiniz. Ama Hunt: Showdown 1896, ARC Raiders gibi kaliteli oyunlar Linux'ta çalışmaktadır. Hem de babalar gibi... :D
Valorant'ı çalıştırmıyor ama çalıştırsa bile oynamazdım. :D

Alternatif yazılımlar var​

Windows'ta Adobe programlarını profesyonel olarak kullananları hariç tutarak birçoğumuz eminim ki, öyle ahım şahım görsel manipülasyonu yapmıyordur. Yani GIMP'in, Inkscape'in birçoğumuz için gayet yeterli olduğunu düşünüyorum. Premier mi yok, DaVinci Resolve var. Dijital sanat için Krita var. Yani var. Linux'taki alternatifler öyle basit, güçsüz değil.

Daha odaklı​

Minimal görünümlü Linux masaüstü ortamları seçerseniz daha odaklanmış bir alanda çalışma fırsatınız var.

Bilgisayarınızın anahtarını almanın vakti geldi​

Windows 10’un son güncellemesiyle birlikte kapısı kilitlenen bir evde oturmak mı yoksa Linux ile kendi evinin anahtarını cebine koymak mı?

Sizce de Linux tarafına bir bakmanın zamanı gelmedi mi?

Linux cidden harika. Gerek performans olsun gerek mahremiyet olsun gerek özelleştirilebilir olsun gerek çeşitlilik olsun cidden mükemmel bir çekirdek. Umarım herkes Windows 11'in berbatlığını anlayıp Linux'a bir şans verirler.

Umarım herkes Windows 11'in berbatlığını anlayıp Linux'a bir şans verirler.
Garuda'ya geçtiğimden beri bir kere olsun Windows 11'e geçsem mi geri diye düşünmedim. Hunt: Showdown 1896 + hikayeli oyunlar çalıştırıyor mu? Çalıştırıyor. Bu benim için yeterli. Crytek baba sağ olsun, Easy Anti-Cheat Linux desteğini açmış.
İnsanlar Windows 11'den veya 10'dan tamamen geçmese de dual boot olarak kurup ana sistemini Linux yapsa, arada Windows'a geçse (ki böyle kullanan tayfa çok fazla) özgürlüğün tadına varacaklar.

Linux'un yükselişini sağlayabilecek şey Windows'taki gibi geniş uyumluluk yelpazesi olur, bu olmadan yükseliş göstereceğini sanmıyorum.
Aslında Linux'un şu anki hali gayet iyi. Bottles ile birçok program çalıştırılabiliyor. Proton ile birçok oyun oynanabiliyor.
Linux'a engel olan tek şey bana kalırsa oyun + Adobe'dur. Ofis kısmını LibreOffice hallediyor. Oyun kısmı da büyük ölçüde sorunsuz. Adobe bir tek problemli ama insanlar Adobe'u öğrendiği gibi GIMP'i de öğrenebilir. GIMP birçok kişinin işini görebilecek seviyede.
Yani aslında Linux'un en büyük engeli ön yargı. Kimi kullanıcılar Linux Mint'te terminale hiç bulaşmıyor bile.

Garuda'ya geçtiğimden beri bir kere olsun Windows 11'e geçsem mi geri diye düşünmedim. Hunt: Showdown 1896 + hikayeli oyunlar çalıştırıyor mu? Çalıştırıyor. Bu benim için yeterli. Crytek baba sağ olsun, Easy Anti-Cheat Linux desteğini açmış.
İnsanlar Windows 11'den veya 10'dan tamamen geçmese de dual boot olarak kurup ana sistemini Linux yapsa, arada Windows'a geçse (ki böyle kullanan tayfa çok fazla) özgürlüğün tadına varacaklar.

Aslında Linux'un şu anki hali gayet iyi. Bottles ile birçok program çalıştırılabiliyor. Proton ile birçok oyun oynanabiliyor.
Linux'a engel olan tek şey bana kalırsa oyun + Adobe'dur. Ofis kısmını LibreOffice hallediyor. Oyun kısmı da büyük ölçüde sorunsuz. Adobe bir tek problemli ama insanlar Adobe'u öğrendiği gibi GIMP'i de öğrenebilir. GIMP birçok kişinin işini görebilecek seviyede.
Yani aslında Linux'un en büyük engeli ön yargı. Kimi kullanıcılar Linux Mint'te terminale hiç bulaşmıyor bile.
Ön yargıdan ziyade Windows'un kolaylığına alışmış durumda millet.

Ben günlük kullanıcıyım. Yani normal forum/haber siteleri, YouTube ve film/dizi takılıyorum. Sanılanın aksine benim gibi günlük kullanıcılar için Linux Windows'a kıyasla çok daha uygun bir sistem. Bir gün oyun bilgisayarı alırsam kesinlikle ona da Linux kuracağım. Bu arada Linux oyuncular arasında da minik adımlarla yükselişte.