Öncelikle merhaba arkadaşlar. Bu benim burada ilk rehberim. Ve bu rehberde konu başlığında gördüğünüz üzere Windows'un bizlere sunduğu, ve bilgisayarı yavaşlatan ayarları kapatacağız. Hiçbir program falan kullanmayacağız sadece gerekli olan 2-3 program var onlarla oynayacağız. Hemen başlayalım.

1- Windows Ayarlar

İlk önce Windows'un ayarlarından başlayacağız. Gösterdiğim bütün ayarları kapatırsanız bilgisayarınız hızlı çalışabilir.

1722793433813.webp

Ayarlara giriyoruz ve işaretlediğim kısma girip sizlere göstereceğim ayarları kapatıyoruz.

1722793466194.webp

1722793475645.webp

Bu ayar genellikle siz Windows'u kurduğunuzda otomatik olarak kapalı oluyor diye biliyorum. Kapatın.

1722793517175.webp

1722793541706.webp

1722793573456.webp

Arkadaşlar bunlardan sonra birkaç maddeden sonra sizlere gereksiz hizmetleri göstereceğim. Ama kapatmadan önce hizmetin ne anlamda çalıştığını araştırın. Sonra yanlış bir şey olup yok ayarlara giremiyorum, oyun oynayamıyorum gibi yorumlar atmayın.

1722793645459.webp

1722793660477.webp

Kameranız varsa kapatmayın. Ama olmasına rağmen kullanmıyorsanız kapatmanız iyi olur.

1722793696665.webp

Şimdi arkadaşlar bu kısımda yukarıdaki ayarı kapatmayın. Yoksa Discord'dan konuştuğunuz arkadaşlarınıza ses gitmez. Sadece aşağıda mikrofonunuzu erişmek isteyen uygulamalar var. Oradaki ayarları aynı benim gibi Ses Kaydedicisini açın. Mikrofonunuz da sıkıntı çıkınca bu uygulama sayesinde test edersiniz. Ama kapatmak istiyorsanız kapatabilirsiniz.

1722793789494.webp

Bazı kişiler bunu kapatınca sesim gitmiyor diye yalanlar atıyor. Birçok rehberi yani bu rehberi açmadan önce bizzat ben kendim denedim ve gayet sesim karşı tarafa gidiyor. Bu ayarı da kapatabilirsiniz.

1722793892574.webp

Eğer oyuncu olmak istiyorsanız bu ayarı kapatmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Örnek olarak Windows virüs taraması yaparken bitirdikten sonra bildirim gönderiyor. Bu da oyun esnasında karşınıza çıkabilir. Eğer rahatsız ediyorsa kapatın ben şahsen kapattım.

1722793958704.webp

1722793969746.webp

1722793978135.webp

1722793987583.webp

1722793995988.webp

1722794003521.webp

1722794010797.webp

1722794022202.webp

1722794030599.webp

Eğer Windows 11 kullanıyorsanız bu ayarı kapatmayın. Bazı araştırmalarıma göre hata falan verebiliyormuş.

1722794068705.webp

1722794083412.webp

Windows 10'un en önemli ayarı diyebilirim. Bu ayarı kapatırsanız arka planda bilgisayarınızı yormayacaktır. Herhangi bir sorun falan çıkartmıyor zaten aranızda görenler vardır. Şiddetle bu ayarı kapatmanızı tavsiye ediyorum.

1722794142946.webp

1722794151964.webp

1722794158800.webp

1722794166006.webp

1722794178234.webp

Evet gizlilik ve güvenlik ayarları bu kadardı. Direkt ayarları kapatmayın daha 2-3 tane ayar var bunları da yaparsak başka ayarlara geçiceğiz.

1722794253961.webp

İşaretlediğim kısma tıklayın. Ve oradaki 3 ayarı kapalı hale getirin.

1722794287587.webp

Xbox kapatma:​

1722794328478.webp

Şimdi işaretlediğim ayara tıklayın.

1722794346552.webp

Bu 2 ayarı da kapatın. Siz oyun oynarken oyununuzu arka planda kaydediyor. Saçma bir ayar olduğu için kapatabilirsiniz.

1722794402186.webp

İşaretlediğim kısma tıklıyoruz.

1722794433119.webp

Az önce kapattığımız bildirimleri şimdi tamamen kapalı hale getiriyoruz.

1722794458638.webp

Hemen ardından bu ayarı da kapalı hale getirin.

Ekran okuyucusu kapatma:​

Ayarlara giriyoruz.

1722794519406.webp

1722794537414.webp

Tıkladıktan sonra solda aşağıda Ekran Okuyucusu yazan bölüme gelip fotoğrafta ki gibi kapalı hale getiriyoruz. Evet ayarlarda işimiz bitti.

2- Regedit düzenlemeler:​

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Multimedia\SystemProfile

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Multimedia\SystemProfile

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Multimedia\SystemProfile\tasks\games

Şimdi bu ayarları Regedit ile ne yapacağınızı göstereceğim.
Windows + R kombinasyonu ile Çalıştır komudunu açıyoruz.

1722794701953.webp

Çalıştır komuduna Regedit yazıyoruz ve Tamam diyoruz.

1722794761954.webp

Şimdi fotoğrafta ki kısma 1. olarak bıraktığım adresleri kopyalayıp yapıştırın.

1722794821820.webp

Karşımıza burası geliyor. Burada Network yazan kısma ffffffff yazıyoruz ve enterliyoruz. Ve Network'un aşağısında System yazan kısma ise 00000000 değeri girin.

1722794952223.webp

Ardından Tasks yazan yere tıklıyoruz. Sonra aşağıdaki Games yazan kısma geliyoruz.

1722794994043.webp

Burada işaretlediğim 2 ayar var. Şimdi GPU Priority ve Priority yazan kısma 8 ve 6 değerlerini giriyoruz. Bu şekilde Regedit ile işimiz bitiyor.

3- Gereksiz sistem dosyalarını temizleme:​

Klasik olarak herkesin artık bildiği ayara geldik. Söylememe gerek yok diye düşünüyorum ama gine de yazmak istiyorum.
Windows + R kombinasyonlarına basıyoruz ve Çalıştır komudunu açıyoruz.

1722795195929.webp

Bu kısma teker teker şu komutları yazacağız.
%temp%
Temp
Recent
Prefetch

Bunları yazdıktan sonra içinde ki gereksiz dosyaları kaldırın. Ardından Windows'un arama yerine cleanmgr yazın ve enterleyin. Ve C diskini seçip temizleyin.

4- Gereksiz önbellek temizleme:​

Windows'un arama yerine CMD yazıp yönetici olarak çalıştırıyoruz. Çalıştırdıktan sonra

1722797077347.webp

CMD yerine bu komudu yazın. Bu komut DNS önbelleğinizi siliyor. KB veya MB alan açabilir.

SoftwareDistribution temizleme:​

Yerel Disk C > Windows > SoftwareDistribution > Download klasörün içindeki dosyaları da siliyoruz.
Tekrardan CMD yazıp yönetici olarak çalıştırıyoruz. Çalıştırdıktan sonra

1722797252377.webp

Çalıştırdıktan sonra bu komudu yazın. Bu komut ise Microsoft Store'yi resetliyor.

5- bilgisayarı güncel tutmak:​

Şimdi önemli olan güncellemeler şunlardır:
  • Ekran kartı
  • Chipset
  • Ses kartı
  • BIOS güncellemesi
  • Windows Update

Bunları güncellemek bilgisayarınızda ki bazı kasmaları, donmaları giderebiliyor. Güncellemek için yapmanız gerekenler şunlardır.

Ekran kartı için: Şimdi ben NVIDIA kullanıyorum maalesef AMD kullananlar için gösteremeyeceğim. Google'a giriyoruz artık siz hangisini kullanıyorsanız tarayıcınıza girin. Girdikten sonra arama kısmına NVIDIA drivers yazın.

1722797443433.webp

Burada ekran kartınızı bulmanız gerekiyor. Benimki 1060 olduğu için seçtim ve seçtikten sonra aşağıda yazan Search yere tıklıyoruz ve güncelliyoruz.

Chipset için: Chipsetinizi güncellemek için anakartınızı öğrenmeniz lazım. Öğrenmek için Windows'un arama yerine msinfo yazın ve enterleyin.

1722797526512.webp

Hemen karşınızda Temel kart ürünü yazacaktır. Burada anakartınızın ismi yazıyor bunu tarayıcınıza yazıyorsunuz.

1722797595795.webp

Gördüğünüz gibi ben yazdım ve Intel Chipset Driver yazıyor. Bu şekilde Chipsetinizi güncelleyebilirsiniz.

Ses kartı için: Genellikle ekran kartınızı güncellerken bildiğim kadarıyla ses kartınız da güncelleniyor. Pek fazla bilmediğim için özür dilerim maalesef burasını gösteremeyeceğim.

Ağ: Ağınızı güncellemek için Windows'un arama yerine Aygıt Yöneticisi yazın ve enterleyin.

1722797761793.webp

İnternetinizi buluyorsunuz ve Aygıt açıklaması yazan yere tıklıyoruz ve oraya Donanım kimliklerine tıklıyoruz. Ve karşınıza çıkan 4-5 tane çıkan kimlikler var. 1. olana sağ tıklayın ve kopyalayın. Tarayıcınıza yazın ve güncelleyin. Normalde gösterecektim ama maalesef resim yetmiyor.

BIOS güncellemek için: Yukarıda aynı anakartınızın ismini tekrardan tarayıcınıza yazıyorsunuz ve bu şekilde güncelleyebilirsiniz.

Bu videoyu izleyip güncelleyebilirsiniz.

Windows Update: Klasik ayarlardan girip güncelleyebilirsiniz.

6- Hizmetleri kapatmak:​

Şimdi arkadaşlar bunu isterseniz programla veya elle yapabilirsiniz. Ama dediğim gibi yapmadan önce araştırın bu hizmet ne işe yarıyor diye sonradan kapatın. Sonra bozulur falan sorumlusu sizsiniz.
Programla kapatmak için: Home - Black Viper | BlackViper.Com

Elle yapmak için:

• AllJoyn Yönlendirici Hizmeti (Devre dışı)
  • Bağlı Kullanıcı Deneyimleri ve Telemetrisi: Devre dışı
  • Coğrafi Konum Hizmeti: Devre Dışı
  • Cüzdan Hizmeti: Devre Dışı
  • Dagnostic Execution Service: Devre Dışı
  • Dokunmatik Klavyeyi ve El Yazısı Paneli Hizmeti: Devre Dışı
  • Microsoft Store Yükleme Hizmeti: Devre Dışı
  • Otomatik Saat Dilimi Güncelleştirici: Devre Dışı
  • Perakende Gösteri Hizmeti: Devre Dışı
  • Program Uyumluluk Yardımcısı Hizmeti: Devre Dışı
  • Resim Alma Olayları: Devre Dışı
  • Telefon: Devre Dışı
  • Telefon Hizmeti: Devre Dışı
  • Uzak Kayıt Defteri: Devre Dışı
  • Uzak Masaüstü Hizmetleri: Devre Dışı
  • Windows Mixed Reality OpenXR Service: Devre Dışı
  • Windows Yedekleme: Devre Dışı
  • İndirilen Haritalar yöneticisi: Devre Dışı
  • İkincil oturum açma: Devre Dışı
  • Yazdırma Birikticisi: Devre Dışı
  • Windows Insider hizmeti: Devre Dışı
  • Windows Biyometrik hizmeti: Devre Dışı
  • Ebeveyn Denetimleri hizmeti: Devre Dışı

Umarım işinize yarar ve beğenirsiniz. Beğendiyseniz beğendim ifadesi atarsanız çok sevinirim. Eğer sorun çıkarsa yazabilirsiniz cevaplayacağım. İyi günler.

Dosya Ekleri

• 1722793349019.webp
    1722793349019.webp
    20,4 KB · Görüntüleme: 110
  • 1722794312219.webp
    1722794312219.webp
    22,4 KB · Görüntüleme: 139
Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle merhaba arkadaşlar. Bu benim burada ilk rehberim. Ve bu rehberde konu başlığında gördüğünüz üzere Windows'un bizlere sunduğu, ve bilgisayarı yavaşlatan ayarları kapatacağız. Hiçbir program falan kullanmayacağız sadece gerekli olan 2-3 program var onlarla oynayacağız. Hemen başlayalım.

1- Windows Ayarlar

İlk önce Windows'un ayarlarından başlayacağız. Gösterdiğim bütün ayarları kapatırsanız bilgisayarınız hızlı çalışabilir.

Eki Görüntüle 71367

Ayarlara giriyoruz ve işaretlediğim kısma girip sizlere göstereceğim ayarları kapatıyoruz.

Eki Görüntüle 71368

Eki Görüntüle 71369

Bu ayar genellikle siz Windows'u kurduğunuzda otomatik olarak kapalı oluyor diye biliyorum. Kapatın.

Eki Görüntüle 71371

Eki Görüntüle 71372

Eki Görüntüle 71373

Arkadaşlar bunlardan sonra birkaç maddeden sonra sizlere gereksiz hizmetleri göstereceğim. Ama kapatmadan önce hizmetin ne anlamda çalıştığını araştırın. Sonra yanlış bir şey olup yok ayarlara giremiyorum, oyun oynayamıyorum gibi yorumlar atmayın.

Eki Görüntüle 71374

Eki Görüntüle 71375

Kameranız varsa kapatmayın. Ama olmasına rağmen kullanmıyorsanız kapatmanız iyi olur.

Eki Görüntüle 71376

Şimdi arkadaşlar bu kısımda yukarıdaki ayarı kapatmayın. Yoksa Discord'dan konuştuğunuz arkadaşlarınıza ses gitmez. Sadece aşağıda mikrofonunuzu erişmek isteyen uygulamalar var. Oradaki ayarları aynı benim gibi Ses Kaydedicisini açın. Mikrofonunuz da sıkıntı çıkınca bu uygulama sayesinde test edersiniz. Ama kapatmak istiyorsanız kapatabilirsiniz.

Eki Görüntüle 71377

Bazı kişiler bunu kapatınca sesim gitmiyor diye yalanlar atıyor. Birçok rehberi yani bu rehberi açmadan önce bizzat ben kendim denedim ve gayet sesim karşı tarafa gidiyor. Bu ayarı da kapatabilirsiniz.

Eki Görüntüle 71379

Eğer oyuncu olmak istiyorsanız bu ayarı kapatmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Örnek olarak Windows virüs taraması yaparken bitirdikten sonra bildirim gönderiyor. Bu da oyun esnasında karşınıza çıkabilir. Eğer rahatsız ediyorsa kapatın ben şahsen kapattım.

Eki Görüntüle 71380

Eki Görüntüle 71381

Eki Görüntüle 71382

Eki Görüntüle 71383

Eki Görüntüle 71384

Eki Görüntüle 71385

Eki Görüntüle 71386

Eki Görüntüle 71387

Eki Görüntüle 71388

Eğer Windows 11 kullanıyorsanız bu ayarı kapatmayın. Bazı araştırmalarıma göre hata falan verebiliyormuş.

Eki Görüntüle 71390

Eki Görüntüle 71391

Windows 10'un en önemli ayarı diyebilirim. Bu ayarı kapatırsanız arka planda bilgisayarınızı yormayacaktır. Herhangi bir sorun falan çıkartmıyor zaten aranızda görenler vardır. Şiddetle bu ayarı kapatmanızı tavsiye ediyorum.

Eki Görüntüle 71392

Eki Görüntüle 71393

Eki Görüntüle 71394

Eki Görüntüle 71395

Eki Görüntüle 71396

Evet gizlilik ve güvenlik ayarları bu kadardı. Direkt ayarları kapatmayın daha 2-3 tane ayar var bunları da yaparsak başka ayarlara geçiceğiz.

Eki Görüntüle 71398

İşaretlediğim kısma tıklayın. Ve oradaki 3 ayarı kapalı hale getirin.

Eki Görüntüle 71399

Xbox kapatma:​

Eki Görüntüle 71401

Şimdi işaretlediğim ayara tıklayın.

Eki Görüntüle 71402

Bu 2 ayarı da kapatın. Siz oyun oynarken oyununuzu arka planda kaydediyor. Saçma bir ayar olduğu için kapatabilirsiniz.

Eki Görüntüle 71404

Eki Görüntüle 71405

Az önce kapattığımız bildirimleri şimdi tamamen kapalı hale getiriyoruz.

Eki Görüntüle 71406

Hemen ardından bu ayarı da kapalı hale getirin.

Ekran okuyucusu kapatma:​

Ayarlara giriyoruz.

Eki Görüntüle 71407

Eki Görüntüle 71408

Tıkladıktan sonra solda aşağıda Ekran Okuyucusu yazan bölüme gelip fotoğrafta ki gibi kapalı hale getiriyoruz. Evet ayarlarda işimiz bitti.

2- Regedit düzenlemeler:​

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Multimedia\SystemProfile\tasks\games

Şimdi bu ayarları Regedit ile ne yapacağınızı göstereceğim.
Windows + R kombinasyonu ile Çalıştır komudunu açıyoruz.

Eki Görüntüle 71410

Çalıştır komuduna Regedit yazıyoruz ve Tamam diyoruz.

Eki Görüntüle 71411

Şimdi fotoğrafta ki kısma 1. olarak bıraktığım adresleri kopyalayıp yapıştırın.

Eki Görüntüle 71413

Karşımıza burası geliyor. Burada Network yazan kısma ffffffff yazıyoruz ve enterliyoruz. Ve Network'un aşağısında System yazan kısma ise 00000000 değeri girin.

Eki Görüntüle 71415

Ardından Tasks yazan yere tıklıyoruz. Sonra aşağıdaki Games yazan kısma geliyoruz.

Eki Görüntüle 71416

Burada işaretlediğim 2 ayar var. Şimdi GPU Priority ve Priority yazan kısma 8 ve 6 değerlerini giriyoruz. Bu şekilde Regedit ile işimiz bitiyor.

3- Gereksiz sistem dosyalarını temizleme:​

Klasik olarak herkesin artık bildiği ayara geldik. Söylememe gerek yok diye düşünüyorum ama gine de yazmak istiyorum.
Windows + R kombinasyonlarına basıyoruz ve Çalıştır komudunu açıyoruz.

Eki Görüntüle 71419

Bu kısma teker teker şu komutları yazacağız.
%temp%
Temp
Recent
Prefetch

Bunları yazdıktan sonra içinde ki gereksiz dosyaları kaldırın. Ardından Windows'un arama yerine cleanmgr yazın ve enterleyin. Ve C diskini seçip temizleyin.

4- Gereksiz önbellek temizleme:​

Windows'un arama yerine CMD yazıp yönetici olarak çalıştırıyoruz. Çalıştırdıktan sonra

Eki Görüntüle 71427

CMD yerine bu komudu yazın. Bu komut DNS önbelleğinizi siliyor. KB veya MB alan açabilir.

SoftwareDistribution temizleme:​

Yerel Disk C > Windows > SoftwareDistribution > Download klasörün içindeki dosyaları da siliyoruz.
Tekrardan CMD yazıp yönetici olarak çalıştırıyoruz. Çalıştırdıktan sonra

Eki Görüntüle 71433

Çalıştırdıktan sonra bu komudu yazın. Bu komut ise Microsoft Store'yi resetliyor.

5- bilgisayarı güncel tutmak:​

Şimdi önemli olan güncellemeler şunlardır:
  • Ekran kartı
  • Chipset
  • Ses kartı
  • BIOS güncellemesi
  • Windows Update

Bunları güncellemek bilgisayarınızda ki bazı kasmaları, donmaları giderebiliyor. Güncellemek için yapmanız gerekenler şunlardır.

Ekran kartı için: Şimdi ben NVIDIA kullanıyorum maalesef AMD kullananlar için gösteremeyeceğim. Google'a giriyoruz artık siz hangisini kullanıyorsanız tarayıcınıza girin. Girdikten sonra arama kısmına NVIDIA drivers yazın.

Eki Görüntüle 71434

Burada ekran kartınızı bulmanız gerekiyor. Benimki 1060 olduğu için seçtim ve seçtikten sonra aşağıda yazan Search yere tıklıyoruz ve güncelliyoruz.

Chipset için: Chipsetinizi güncellemek için anakartınızı öğrenmeniz lazım. Öğrenmek için Windows'un arama yerine msinfo yazın ve enterleyin.

Eki Görüntüle 71435

Hemen karşınızda Temel kart ürünü yazacaktır. Burada anakartınızın ismi yazıyor bunu tarayıcınıza yazıyorsunuz.

Eki Görüntüle 71436

Gördüğünüz gibi ben yazdım ve Intel Chipset Driver yazıyor. Bu şekilde Chipsetinizi güncelleyebilirsiniz.

Ses kartı için: Genellikle ekran kartınızı güncellerken bildiğim kadarıyla ses kartınız da güncelleniyor. Pek fazla bilmediğim için özür dilerim maalesef burasını gösteremeyeceğim.

Ağ: Ağınızı güncellemek için Windows'un arama yerine Aygıt Yöneticisi yazın ve enterleyin.

Eki Görüntüle 71437

İnternetinizi buluyorsunuz ve Aygıt açıklaması yazan yere tıklıyoruz ve oraya Donanım kimliklerine tıklıyoruz. Ve karşınıza çıkan 4-5 tane çıkan kimlikler var. 1. olana sağ tıklayın ve kopyalayın. Tarayıcınıza yazın ve güncelleyin. Normalde gösterecektim ama maalesef resim yetmiyor.

BIOS güncellemek için: Yukarıda aynı anakartınızın ismini tekrardan tarayıcınıza yazıyorsunuz ve bu şekilde güncelleyebilirsiniz.

Bu videoyu izleyip güncelleyebilirsiniz.

Windows Update: Klasik ayarlardan girip güncelleyebilirsiniz.

6- Hizmetleri kapatmak:​

Şimdi arkadaşlar bunu isterseniz programla veya elle yapabilirsiniz. Ama dediğim gibi yapmadan önce araştırın bu hizmet ne işe yarıyor diye sonradan kapatın. Sonra bozulur falan sorumlusu sizsiniz.
Programla kapatmak için: Home - Black Viper | BlackViper.Com

Elle yapmak için:

• AllJoyn Yönlendirici Hizmeti (Devre dışı)
  • Bağlı Kullanıcı Deneyimleri ve Telemetrisi: Devre dışı
  • Coğrafi Konum Hizmeti: Devre Dışı
  • Cüzdan Hizmeti: Devre Dışı
  • Dagnostic Execution Service: Devre Dışı
  • Dokunmatik Klavyeyi ve El Yazısı Paneli Hizmeti: Devre Dışı
  • Microsoft Store Yükleme Hizmeti: Devre Dışı
  • Otomatik Saat Dilimi Güncelleştirici: Devre Dışı
  • Perakende Gösteri Hizmeti: Devre Dışı
  • Program Uyumluluk Yardımcısı Hizmeti: Devre Dışı
  • Resim Alma Olayları: Devre Dışı
  • Telefon: Devre Dışı
  • Telefon Hizmeti: Devre Dışı
  • Uzak Kayıt Defteri: Devre Dışı
  • Uzak Masaüstü Hizmetleri: Devre Dışı
  • Windows Mixed Reality OpenXR Service: Devre Dışı
  • Windows Yedekleme: Devre Dışı
  • İndirilen Haritalar yöneticisi: Devre Dışı
  • İkincil oturum açma: Devre Dışı
  • Yazdırma Birikticisi: Devre Dışı
  • Windows Insider hizmeti: Devre Dışı
  • Windows Biyometrik hizmeti: Devre Dışı
  • Ebeveyn Denetimleri hizmeti: Devre Dışı

Umarım işinize yarar ve beğenirsiniz. Beğendiyseniz beğendim ifadesi atarsanız çok sevinirim. Eğer sorun çıkarsa yazabilirsiniz cevaplayacağım. İyi günler.

Gerçekten çok güzel bir yazı ellerinize sağlık. Bunun Windows 11 hali gelir mi diyeceğim de kullanıcı adınız bile hayır diyor. 😂