Eğer sisteminiz destekliyorsa 11'e geçmeniz daha iyi olur yeni teknolojiler için. 10 da kalırsanız da bir şey olmaz sadece güvenlik paketleri verilmeyecek ve güncelleme gelmeyecek. Lisans ile LTSC geçilebiliyor diye biliyorum. 11 kuracaksanız format öneririm.
Bence değil çünkü önemli olan yazılım geliştiricilerinin sağladığı destektir. Bence bi 2 3 sene daha yazılım desteği olur.
3 yıl uzatılmış Windows Güvenlik güncellemeleri için:
  • Powershell'i açın.
  • irm https://get.activated.win | iex komutunu çalıştırın.
  • Çıkan ekranda HWID ile etkinleştirin. Halihazırda etkinse bile tekrar 1 ile devam edin.
Bu genişletilmiş güvenlik güncellemelerini almanızı sağlamalı.
Selam. Bak ben sana bunları cevaplayım ben.
1-ci sorunun cevapı: Windiws 10 desteği kesilecek ancak yazılım olarak çalışmaya devam eder. Ancak 14 Ekim'den sonra hiçbir şekilde güvenlik güncellemeleri, teknik hizmet gibi desteklenmeyecektir. Ancak Microsoft Activision scpirt ile ESU(extended Security updates)yardımıyla daha 3 yıl uzatılmış güvenlik güncelleme etkinleştirebilirsiniz.

2-ci sorunun cevapı: İsterseniz Windows 10 LTSC sürümünde kurulumu yapabilirsiniz. Ancak 2032 tarihinde desteği sona erecek olan Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 sürümü kurulumu yapmanızı tavsiye ederim ki, hem normal LTSC sürümünde 2027 yılda desteği sona erecek fakat IoT LTSC sürümü 2032 yılda desteği sona erecektir.

3-cü sorunun cevapı: Eğer stabil çalışsın diyorsanız sıfırdan Windows kurulumu yapmanızı tavsiye ediyorum.

Sonuncu sorunun cevapı: Çalışın ki, Windows kurulu olan diski sıfırlamanız gerekiyor. Eğer iki tane SSD varsa bunlardan biri sistem diğeri ise depolama için kullandığınız SSD varsa sistemin kurulu olan SSD diski sıfırlamanız sizin için daha iyi olur. Depolama için kullandığın SSD diskini sıfırlaman gerek yok.
Tam da bunu yazmak için konuya girmiştim. Bu arada HWID yöntemiyle lisans etkinleştirmesi yapınca otomatik olarak ESU alınamıyor diye biliyorum. TsForge kısmına girip oradan ESU lisansı etkinleştirmek gerekiyor.

Bu arada bunu Powershell'de çalıştırdığınız zaman aktif çalışan bir antivirüsünüz varsa bunu zararlı işlem olarak algılayıp engelleyebilir. Böyle bir durumda antivirüsü geçici olarak devre dışı bırakın, etkinleştirmeyi yaptıktan sonra geri açarsınız. Bu yöntem açık kaynak kodlu ve güvenilir.
Arkadaşlar konudaki son mesajı atıyorum bir teşekkür manasında; Windows update kısmında zaten otomatik Windows 11'e geçme özelliği var mış. Oraya bakmayı akıl edemediğim için bu kadar uzun uzadıya konu vs. açmışım. Kusuruma bakmayın. Update kısmını kullanarak otomatik 22H2 sürümüne geçeceğim ve bu kadar basitmiş. Tekrardan teşekkürler ve kusura bakmayın.