Hem AMD hem de NVIDIA ekran kartı denedim, Windows 11'de yaşadığım stutter sorununu çözemedim.

Bende şu anda Windows 11 25H2'de Defender, Update, Store, Xbox, Edge WebView, Store ıvır zıvır hiçbiri yok. Boşta 55 işlem, ancak bu şekilde stabil ve stuttersiz bir oyun deneyimi yakalayabildim. Öyle ki yüksek performans güç modu ya da Global C-State kapatmak bile Frametime bozuyor bende. Windows 10 LTSC 45 işlem sayısı ile uzun süre kullandım, hiç böyle sorunlar yoktu. Zannımca Windows 11 çok narin bir OS, bebek gibi bakılması gerekiyor.

RTX 5090'lı sistemde de denedim, onda da değişen bir şey yok. Tetikleyici faktörü henüz tespit edemedim. Anakartta kaçak var muhtemelen. :rofl:

Bende şu anda Windows 11 25H2'de Defender, Update, Store, Xbox, Edge WebView, Store ıvır zıvır hiçbiri yok. Boşta 55 işlem, ancak bu şekilde stabil ve stuttersiz bir oyun deneyimi yakalayabildim. Öyle ki yüksek performans güç modu ya da Global C-State kapatmak bile Frametime bozuyor bende. Windows 10 LTSC 45 işlem sayısı ile uzun süre kullandım, hiç böyle sorunlar yoktu. Zannımca Windows 11 çok narin bir OS, bebek gibi bakılması gerekiyor.

RTX 5090'lı sistemde de denedim, onda da değişen bir şey yok. Tetikleyici faktörü henüz tespit edemedim. Anakartta kaçak var muhtemelen. :rofl:

Windows 11'de bence direkt çekirdek bozuk, uzun süre uğraştılar ama beceremediler düzeltmeyi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Windows 10 ile düzgün çalışıyorsa bence sorun hiç anakartta değil. Windows 11'de iken kafayı yiyen canavar gibi cihazımı Windows 10'a düşürünce kendine geldi. Defender dışında bahsettiğiniz ıvır zıvırları ben de kaldırmıştım.

Windows 10 ile düzgün çalışıyorsa bence sorun hiç anakartta değil. Windows 11'de iken kafayı yiyen canavar gibi cihazımı Windows 10'a düşürünce kendine geldi. Defender dışında bahsettiğiniz ıvır zıvırları ben de kaldırmıştım.

Genelde EAC (Easy Anti-Cheat) içeren oyunları arada Steam üzerinden oynuyorum. RTX 4070 Super ve RTX 5090'lı sistemde ayrı ayrı baktım, Defender özellikle bu EAC yazılımı ile düzgün çalışamıyor. Aralıklı drop sorunu yaşatıyor, EAC içeren her oyunda mevcut. Olay günlüğünde milyon tane Kernel Event-Tracing hatasını Gaming seansı boyunca görebiliyorsunuz zaten. Dropların kaynağı net olarak bu. Globalde de birçok konuya denk geldim ve neredeyse çözümsüzdü. Geçici çözüm olarak ise ise Defender'in silinmesi (bu kalıcı), devre dışı bırakılması ya da Steam yönetici olarak açılması sorunu çözüyor. Defender yerine Kaspersky kurarsanız mesela böyle bir sorun yok. Defender gerçekten lanet ettirdi, Armory Crate false positive alarm vermesinden tut da oyunlardaki stutter soruna kadar. Bana göre illettir kendisi, EAC haricinde de diğer Anti-Cheat yazılımları ile bir sorun yok. Belki 5 yıl oldu, halen daha bir adım atılmadı bu husus hakkında. Geri bildirimleri de muhtemelen çok önemsemiyorlar.

Modifiye sistemlerden Windows 10 LTSC 22H2 ve Windows 11 25H2 olarak memnun kaldım, ayrıca Debloat ettim. Gerçekten Frametime bozmadan stabil bir oyun deneyimi elde edebiliyorsunuz. Bana soracak olursanız Windows 10'da eğer ki hiçbir problem yok ise Windows 10 kalınması taraftarıyım. Şu an için popüler kültür uyup Windows 11 geçiş sağladım ama bahsettiğim sorunlardan ötürü hem bunları tespit etmem hem de çözüme kavuşturmam ayları aldı. Çareyi en son Defender'i silmekte buldum. Diğer bahsettiğim C-State ya da Windows güç planı mevzusunu da çözemedim. Sisteme göre farklılık göstertiyor olabilir. En stabil deneyimi dengeli güç planı ve C-State BIOS'tan açık haliyle elde edebildim.

Bahsettiğiniz Driver sorunları ve Nvlddmkm.sys aylar önce çift monitör kullanırken yaşamışlığım var, yine Windows 11'deydim o vakitler. Bence Windows 10 halen daha geçerliliğini koruyor, LTSC denenebilir. 22H2 Upgrade edilebiliyor zaten. Sorunların ardı arkası kesilmiyorsa Windows 11 diretmenin bence manası yok. AMD'nin özel Provisioning Package servisi var Windows 11'de, sanırım bu Windows 10'da ayreten kurulmuyor. Windows Scheduler ile alakalı olmalı, oyununa göre değişmekle beraber FPS artışı elde ettim bazı senaryolarda. Yine de her şeye rağmen Windows 10 taraftarıyım.

Sayılır değil bence direkt sorunlu. Tabii sistemden siteme değişiyor fakat sorun yaşayanların %80'i Windows 11 de yaşıyor.
Sans meselesi biraz, ben 11'e gectigimde ondan kaynakli tek bir sorun yasamistim. Tarayicida kilitlenme sorunu vardi. Onu da MPO kapatarak cozmustum. Onun disinda bende sorunsuz.

Sans meselesi biraz, ben 11'e gectigimde ondan kaynakli tek bir sorun yasamistim. Tarayicida kilitlenme sorunu vardi. Onu da MPO kapatarak cozmustum. Onun disinda bende sorunsuz.
Bende de sorunsuz. 2 3 yıldır aralıksız Windows 11 kullanıyorum daha doğrusu çıktığı günden beri diyebilirim. Bir kere bile sorunla karşılaşmadım. Etrafımda ki çoğu kişi sorun yaşıyorken ben o hissi yaşayamadığım için biraz üzülmüştüm.

En son RTX 3090'da Windows 7 kullanıyordum, sonra Linux'a geçtim. Win 7 ve Linux'ta da hiçbir crash veya yavaşlık yaşamadım. Win 10-11'den bile stabil çalıştılar :D

mystery3.webp