Windows 10 vs Windows 11

Saçma sapan buglar oluyor ve bazen verdiğim komutlara geç tepki veriyor.
İşte bu yüzden nefret ediyorum
  • Sağ tık menüsü bazen 1 saniye gecikmeli açılıyor.
  • Bir görsele sağ tık basıp masaüstü arka planı yapacağım, sağ tık bastığımda menü düzgün açılmıyor, pırpır ediyor.
  • ''Ayarlar'' sekmesini ilk açtığımda kasarak açılıyor, sonraki açışlarımda normale dönüyor.
  • Monitör 60 Hz ise başlat menüsü bile kasarak açılıyor. Sanki 60 değil de 45-50 Hz gibi. Windows 10'da daha akıcı açılıyor.
  • Hâlâ küçük görev çubuğu yok.
  • Klasör içinde mouse ile çoklu dosya seçimi yaparken ilk defa yapıyorsam takılıyor, sonra düzeliyor.
Bu yüzden seviyorum:
  • Yenilikçi ve görünüşü güzel.

Şuradan IOT Enterprise 25H2 kur, sonrasında dil seçeneklerinden Türkçe indirebiliyor olman lazım, ilk İngilizce kuruluyor, o sorun değil. Yine Mass ile etkinleştirebiliyorsun HWID, o da problem olmuyor. En önemli şey debloat işlemi, Pro ile Enterprise arasında çok fark var, Pro'da çerçöp dolu, bloatware yani, ne ararsan var, o yüzden IOT Enterprise 25H2 + debloat işlemi uygula, debloat + telemetriler için araçları atacağım.

CustomOS var diğer seçenek, RivaOS gibi ama önermiyorum, bu şekilde Official 25H2 IOT kurup kendin debloat yapacaksın, Mass güvenilir o konuda sorun yok. Etkinleştirmeyi de yine kod ile yapıyorsun, onu da iletirim. IOT LTSC sürümü olsaydı, en az bloat olan oydu, en stabil hızlı sürümler LTSC oluyor yani.

24H2 IOT LTSC var ama 25H2 henüz çıkmadı, düz IOT var şu anda.

irm https://get.activated.win | iex

Bu kod ile etkinleştiriyorsun Mass ile, CMD yönetici açıp.

Debloat için winutil script yine Powershell yönetici:

irm "https://christitus.com/win" | iex

Script açıldıktan sonra Tweaks-Standart seçip başlatacaksın scripti, ek olarak seçebiliyorsun daha detaylı.

Bu scripti de kullan:

Bunda da source code indirip zip'ten çıkart, .bat uzantılı dosyayı çalıştırıyordun sanırım.

Telemetriler için ekstra:

@Hamza Ensar Sağlam Ben 25H2 IOT öneririm, Win 10 IOT LTSC yine kurabilirsin Mass'ten, Home ya da Pro kurma, bilinçli kullanıcı dediğim gibi yapması lazım. Bloatware yazılımları kurma, Armory Crate mesela, MSI Center, zorunlu olmadıkça bunlardan kaçın. RGB için OpenRGB PawnIO sürümünü kullan:

@Hamza Ensar Sağlam Bir de dipnot, BIOS default iken Fresh OS kur, EXPO vesaire açık iken değil, ayarlar stokta kalsın, en sağlıklısı o şekilde. Bir de emin olmadığın hiçbir OC profili kullanma, tavsiyem Bench OS kur, Windows To Go tarzı falan olabilir, ya da Bench için SATA SSD'lere genelde kurarlar XOC'ciler, bu tarz bir düşün.

Son düzenleme:

Armoury Crate kurmam gerekiyor maalesef. Sıvı soğutucumun ve ekran kartımın fanlarını oradan kontrol edebilirim çünkü. Armoury Crate'yi de hiç sevmem ama yapacak bir şey yok

Bu Bench OS ve Fresh OS tam olarak ne oluyor?

Armoury Crate kurmam gerekiyor maalesef. Sıvı soğutucumun ve ekran kartımın fanlarını oradan kontrol edebilirim çünkü. Armoury Crate'yi de hiç sevmem ama yapacak bir şey yok
En kurmaman gereken yazılım da o aslında, bunlardan arındırmak lazım sistemi, yoksa düz Pro kurup geçmen lazım, CPU işlem sayısı 200-300 oluyor Pro'da böyle bloat doldurursan, LTSC'de debloat ile 50-60, devasa fark var. %1 ve %0.1 değerler artıyor bu işlemler neticesinde, bilgin olsun.

Bir tane SATA SSD edin, ona Windows 10 LTSC kur mesela, o hazır dursun köşede, her Bench yapacağında ya da OC deneyeceğinde orayı kullan. Mesela 6400-6600 açacaksın RAM, eğer stabil olmazsa, BSOD vesaire yiyip durursan, OS corruption oluyor, bu senin istemeyeceğin bir şey. Güncel kullandığın OS'te stabil profil kullanman lazım yani, nasıl ki düz EXPO açıyorsun ve %100 stabil oluyor, OC yaptığında da %100 emin olman lazım, onun için Bench OS dediğim o. USB'ye Windows To Go Rufus ile falan olabilir ya da SATA SSD edin, onunla hallet bu tarz işleri derim.

@Hamza Ensar Sağlam Bu dediğim RAM için geçerli, CPU undervolt nadiren corruption yapar ama RAM acımaz. Mahveder sistemi. GPU ile istediğin gibi oyna, onun OS ile işi yok.

Windows 11 berbat bir işletim sistemi. Windows 10 güvenlik güncellemesi almayı bıraktı.

Kötü işletim sistemi hocam işte. Üstte saydığın her şey tolere edilebilir bir noktaya kadar, çalışıyorsa sıkıntı yok der geçerim ama daha geçenlerde SSD'leri bozuyordu Windows 11 belki görmüşsünüzdür. Beta tester değiliz ki biz, yine aşağı yukarı teknolojiden anlıyoruz ama hiç anlamayan adamın bir gün tak diye bütün her şeyi gidebilir mesela; sırf %60 doluluk oranında yüksek yazma veya indirme işlemi yaptığı için.

Meraktan dolayı sanal sunucuda işlemleri denedim. Winutil yerine winhance kullandım ben. Winutil Edge'yi kaldırmıyor nedense. Sonuçlar görseldeki gibi. İşlemlerin daha aza inmesini beklerdim. Normal değerler mi yoksa eksik bir şeyler mi var hala ?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…