Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

witicieen

Yetkin
Merhaba. 64 GB DDR4 RAM miktarım var normal XPM ayarlarda 3600 MHz ancak 4000 MHz'e kadar destekliyor. Normal şartlarda 4000 MHz olarak kullanıyorum ama yüksek RAM kullanımı fark ettikten sonra fabrika ayarlarına aldım (3600 MHz)'a
Hiçbir şey açık olmamasına rağmen Windows'un 11.3 GB RAM kullanıyor.

Bilgisayar da virüs olacağını sanmıyorum hiçbir program indirmiyorum lisanslı olmayan Kaspersky Premium sahibiyim. Detaylı RAM kullanan programlara bakabileceğim program önerebilir misiniz?

1708718644540.webp

1708718613852.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Windows, ne kadar RAM'in varsa kendine o kadar fazla RAM ayırıyor. Bunlar, gerekli durumlarda kısılabiliyor. Değerlerin normal yani. Virüs gibi bir durum da yok. Eğer istersen şu videonun 5:10'dan sonrasını dinleyerek dediklerimi daha iyi anlayabilirsin:

Kesinlikle RAM kullanılmak için vardır. RAM'de veri tutulacak ki bir program açacağın zaman hızlı açılsın. Elbette ağzına kadar dolu bir RAM istenmeyen bir şey ama Windows bunu kendince optimize ediyor. 4 GB RAM'li bilgisayarda da 1.5 GB kullanıyor mesela bir şekilde onu en uygun şekilde yönetmeye çalışıyor. RAM'in boyutundan ziyade gecikme ve frekans hızları da öne çıkıyor. Yavaş bir 32 GB RAM performansı iyi bir 16 GB RAM'den daha kötü bir deneyim sunar. Kısacası RAM'deki gereksiz servisleri kapatmak iyidir ama RAM'i koklasınlar diye uğraşmak da gereksiz hatta zararlı bile olabilir her seferinde diskten veri okuyacak baştan başlatacak falan. Bunu özellikle Android telefonda çok yapıyorlar adamın 12 GB RAM'i var bu telefon niye 6 GB kullanıyor bunu nasıl temizleriz 500 MB kullansın kafasına giriyor bırak daaa kullansın. Elma ne güzel yapıyor bak göstermiyor bile RAM kullanımını :D

Bu arada konuyu açarken 16 GB RAM'in 11 GB kadarı kullanılıyor sandım boş kısım yetmiyor sandım. Nereden baksan 52 GB kadar boş RAM var. Bende bu kadar boş yer olacak bütün programlarımı hazırda bekletirim RAM'de. Özellikle masaüstü bilgisayarımda. Dizüstünde pil tasarrufu için açmamayı tercih ediyorum.

Son düzenleme:
Merhaba. 64 GB DDR4 RAM miktarım var normal XPM ayarlarda 3600 MHz ancak 4000 MHz'e kadar destekliyor. Normal şartlarda 4000 MHz olarak kullanıyorum ama yüksek RAM kullanımı fark ettikten sonra fabrika ayarlarına aldım (3600 MHz)'a
Hiçbir şey açık olmamasına rağmen Windows'un 11.3 GB RAM kullanıyor.

Bilgisayar da virüs olacağını sanmıyorum hiçbir program indirmiyorum lisanslı olmayan Kaspersky Premium sahibiyim. Detaylı RAM kullanan programlara bakabileceğim program önerebilir misiniz?

Eki Görüntüle 21766

Eki Görüntüle 21765
ram tüketiminiz gayet iyi asıl sıkıntı windows 11 de çok fazla ram yiyor. 16 gb ile kullandığımız zaman fark belirgin.
Evet fazla ram tüketmesi iyi olabilir ama 11 için bu geçerli değil çünkü windows 11 işini gerektiği gibi yapmıyor.

RAM tüketiminiz gayet iyi asıl sıkıntı Windows 11 de çok fazla RAM yiyor. 16 GB ile kullandığımız zaman fark belirgin.
Evet fazla RAM tüketmesi iyi olabilir ama 11 için bu geçerli değil çünkü Windows 11 işini gerektiği gibi yapmıyor.

16 GB RAM'le 11 kullanıyorum, isini gayet iyi yapiyor gibi geldi bana. Hiçbir oyunda veya programda problem yasamadim.

Tabi Windows, Mac gibi tek sisteme ozel olmadigi icin bazi sistemlerde kullanim deneyimi degisebilir. Genel yazilim yazmak zordur. Tam olarak nasil sorunlar yasiyorsunuz?

16 GB RAM'le 11 kullanıyorum, isini gayet iyi yapiyor gibi geldi bana. Hiçbir oyunda veya programda problem yasamadim.

Tabii Windows, Mac gibi tek sisteme ozel olmadigi icin bazi sistemlerde kullanim deneyimi degisebilir. Genel yazilim yazmak zordur. Tam olarak nasıl sorunlar yasiyorsunuz?

Sadece 2 günde beni çıldırtma aşamasına gelmiş durumda. R5 5500 işlemci ve RX 580 ile maalesef hala animasyonlar hantal çalışıyor. Windows 10 böyle değil ve 11 ne zman düzelir hiçbir fikrim yok. Yani kastığını hissediyorsunuz. Kullanırken.