Lock Up

Yetkin
Bu sorunu yıllardır çözemiyorum. Bilgisayarın bakımlarını daha nisan ayında yaptırdım. 2 defa SSD değiştirdim, gittim en iyi SATA SSD satın aldım, kaç kere format attım ama değişen bir durum yok. Disk kullanımı masaüstündeyken bile %100 oluyor. Bilgisayarda bir şey yapmayınca ara sıra düşüyor. Sadece tarayıcıyı açsam bile disk kullanımı %100 oluyor ve bilgisayarı kullanılamayacak derecede yavaşlatıyor. Bu sorun sadece Windows 10'da var. Diğer işletim sistemlerinde bu durum söz konusu değil. Yeni bilgisayar alacak durumda değilim henüz ancak sadece internet işleri için sistemimin yeterli olduğunu düşünüyorum.

Sistem:
  • Intel Core i7 2670QM
  • NVIDIA GeForce GT 525M 1 GB
  • 8 GB DDR3 1333 MHz (4x2)
  • Samsung 870 EVO 500 GB SATA SSD
  • Windows 10 Home

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu sorunu yıllardır çözemiyorum. Bilgisayarın bakımlarını daha nisan ayında yaptırdım. 2 defa SSD değiştirdim, gittim en iyi SATA SSD satın aldım, kaç kere format attım ama değişen bir durum yok. Disk kullanımı masaüstündeyken bile %100 oluyor. Bilgisayarda bir şey yapmayınca ara sıra düşüyor. Sadece tarayıcıyı açsam bile disk kullanımı %100 oluyor ve bilgisayarı kullanılamayacak derecede yavaşlatıyor. Bu sorun sadece Windows 10'da var. Diğer işletim sistemlerinde bu durum söz konusu değil. Yeni bilgisayar alacak durumda değilim henüz ancak sadece internet işleri için sistemimin yeterli olduğunu düşünüyorum.

Sistem:
  • Intel Core i7 2670QM
  • NVIDIA GeForce GT 525M 1 GB
  • 8 GB DDR3 1333 MHz (4x2)
  • Samsung 870 EVO 500 GB SATA SSD
  • Windows 10 Home
1. Güç Yüksekliği Ayarlarını Kontrol Et
- Başlat menüsüne sağ tıklayın, "Aygıt Yürütücüsü"nü seçin.
- "Güç Seçenekleri"ne gidin.
- Aktif güç planını seçin, ardından "Plan Ayarlarını Değiştir"e tıklayın.
- "Gelişmiş güç ayarlarını değiştir"e gidin ve "Sabit Disk" altında "Sabit diski kapatma" seçeneğini 20 dakikaya ayarlayın.

2. Arka Planda Çalışan Programları Kontrol Et
- Görev Yöneticisi'ni açın (Ctrl + Shift + Esc).
- "Başlangıç" sekmesine gidin ve ihtiyaç duymadığınız uygulamaları devre dışı bırakın.

3. Windows Update’i Kontrol Et
- Başlat menüsünden "Ayarlar"ı açın, "Güncelleme ve Güvenlik"e gidin.
- "Güncelleme kontrol et"e tıklayın ve güncellemeleri yükleyin.

4. Windows Hizmetlerini Kontrol Et
- "Çalıştır" penceresini açmak için Windows tuşu + R tuşlarına basın.
- "services.msc" yazın ve Enter'a basın.
- "Superfetch" ve "Windows Search" hizmetlerini arayın, bunları sağ tıklayıp "Durdur" seçeneğini seçin.

5. Disk Taraması Yapın
- Başlat menüsünde "cmd" yazın.
- Komut İstemi'ne sağ tıklayıp "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğini seçin.
- Aşağıdaki komutları sırayla yazın ve Enter'a basın:
- chkdsk /f /r
- Bilgisayarınızı yeniden başlatın.

6. Disk Birleştirmesini Kontrol Edin
- Başlat menüsüne "Disk Birleştirme" yazın ve açın.
- SSD'ler genelde birleştirme gerektirmese de, analiz edin ve gerektiğinde optimize edin.

7. Virüs ve Kötü Amaçlı Yazılım Taraması Yapın
- Bilgisayarınızda güncel bir antivirüs programıyla tam sistem taraması gerçekleştirin.

8. Disk Tanı Sürecini Kullanma
- Başlat menüsüne "cmd" yazın.
- Komut İstemi'ni sağ tıklayın ve "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğini seçin.
- Aşağıdaki komutları sırayla yazın:
- wmic diskdrive get status
- Donanımın sağlığını kontrol edin, sorunlu birim varsa değişim gerektirebilir.

Bu adımları takip ederek sorunu çözmeyi deneyin. Eğer sorun devam ederse, daha fazla teknik detay veya ek bilgiyle geri dönüş yapabilirsiniz.