Hybrid Theory

Yetkin
Yer
İstanbul
Merhabalar. İyi sosyaller,

HP'nin beceriksizliğinden ve 25H2'nin işime yaramayan birçok özelliğinden ötürü laptopuma 24H2'yi geri kurmak istiyorum. Ancak aklımı kurcalayan 2 farklı boyut var.

1. Windows 11 Pro 24H2'yi, 25H2 güncellemesini engelleyecek şekilde nasıl kurabilirim? ISO dosyasını nereden elde edebilirim?

2. Bu sefer Win 11 LTSC kuracak olsam, Pro içerisinde gelen hangi özelliklerden mahrum kalabilirim? Mesela uzak makine bağlantısı benim için önemli, LTSC'de bu mevcut mu?

24H2 ISO dosyası Archive'da mevcut:

25H2 güncellemesini engellemek için:​

gpedit.msc araması yaparak Grup İlkesi Düzenleyicisi'ni açın.

Bilgisayar Yapılandırması > Yönetim Şablonları > Windows Bileşenleri > Windows Update > Windows Update'ten sunulan güncelleştirmeleri yönetin.

Hedef Özellik Güncelleştirmesi sürümünü seçin seçeneğine çift tıklayın, Etkin'i seçin, Ürün Sürümü'nü (ProductVersion) Windows 11 ve Özellik Güncelleştirmesi için Hedef Sürüm'ü (Target Version for Feature Update) 24H2 olarak ayarlayın.

Uygula > Tamam'a tıklayın, ardından bilgisayarınızı yeniden başlatın veya yönetici olarak çalıştırılan bir Komut İstemi'nde gpupdate /force komutunu çalıştırın.

Kayıt Defteri Yöntemi​

• regedit araması yaparak Kayıt Defteri Düzenleyicisi'ni açın.
  • Şu yola gidin (veya bu anahtarları oluşturun): HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate
  • Şu değerleri oluşturun:
    • DWORD (32-bit) Değeri: TargetReleaseVersion = 1
    • Dize Değeri (String): ProductVersion = Windows 11
    • Dize Değeri (String): TargetReleaseVersionInfo = 24H2
  • Değişiklikleri uygulamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

LTSC'deki Eksik Özellikler​

• Microsoft Store ve Cortana gibi uygulamalar varsayılan olarak yok; manuel kurulum gerekebilir.
  • Edge tarayıcı ve widget'lar dahil edilmemiş.
  • Yeni Başlat Menüsü, çoklu görev iyileştirmeleri ve dokunmatik destek gibi modern arayüz özellikleri sınırlı.
Kurumsal araçlar LTSC'de var:
  • Group Policy, BitLocker şifreleme ve Hyper-V sanallaştırma desteği var.
  • RDP (Uzak Masaüstü) tam çalışıyor, IoT LTSC sürümünde bile çoklu oturum destekler.

Karşılaştırma Tablosu​

Özellik

Windows 11 Pro

Windows 11 LTSC
Microsoft StoreVarYok (manuel)
Cortana/EdgeVarYok
RDP (Uzak Bağlantı)VarVar
BitLockerVarVar
Group PolicyVarVar
Güncelleme SıklığıSık (yarı yıllık)Nadir (2-3 yılda bir)

25h2 güncellemesini engellemek için:​

gpedit.msc araması yaparak grup ilkesi düzenleyicisi'ni açın.

bilgisayar yapılandırması > yönetim şablonları > Windows bileşenleri > Windows Update > Windows Update'ten sunulan güncelleştirmeleri yönetin.

hedef özellik güncelleştirmesi sürümünü seçin seçeneğine çift tıklayın, etkin'i seçin, ürün sürümü'nü (productversion) Windows 11 ve özellik güncelleştirmesi için hedef sürüm'ü (target version for feature Update) 24H2 olarak ayarlayın.

uygula > tamam'a tıklayın, ardından bilgisayarınızı yeniden başlatın veya yönetici olarak çalıştırılan bir komut istemi'nde gpupdate /force komutunu çalıştırın.

kayıt defteri yöntemi​

• Regedit araması yaparak kayıt defteri düzenleyicisi'ni açın.
  • Şu yola gidin (veya bu anahtarları oluşturun): HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate
    • dword (32 Bit) değeri: targetreleaseversion = 1
    • dize değeri (string): productversion = Windows 11.
    • dize değeri (string): targetreleaseversionınfo = 24H2.

LTSC'deki eksik özellikler​

• Microsoft Store ve Cortana gibi uygulamalar varsayılan olarak yok; manuel kurulum gerekebilir.
  • Edge tarayıcı ve Widget'lar dahil edilmemiş.
  • Yeni başlat menüsü, çoklu görev iyileştirmeleri ve dokunmatik destek gibi modern arayüz özellikleri sınırlı.
  • Group policy, BitLocker şifreleme ve Hyper-V sanallaştırma desteği var.
  • RDP (uzak masaüstü) tam çalışıyor, IoT LTSC sürümünde bile çoklu oturum destekler.

karşılaştırma tablosu​

Özellik

Windows 11 Pro

Windows 11 LTSC
Cortana/EdgeVarYok
BitLockerVarVar
Group PolicyVarVar

Umarım 26H2, hem performans iyileştirmeleri ile hem de hızk onusunda iyi bir sürüm olur.

2. Bu sefer Windows 11 LTSC kuracak olsam, Pro içerisinde gelen hangi özelliklerden mahrum kalabilirim? Mesela uzak makine bağlantısı benim için önemli, LTSC'de bu mevcut mu?

Pro sürümünde olup da LTSC sürümünde olmayan özellik göremedim. Dediğiniz uzak masaüstü bağlantısı vs. hepsi içinde geliyor.

UWP uygulamalarının hiçbiri yok. Hesap Makinesi, Alıntı ve Taslak gibi uygulamalardan bahsediyorum. Bunları manuel kurmanız gerekiyor.

25H2'de işe yaramayan dediğiniz özellikler nedir? 25H2 kurup debloat etmenizi öneririm.
25H2 zaten kurulu. İlkinde güncelleme olarak aldım. Geçen ay da temiz kurulumla hallettim. Ancak Windows'un sorunlarının bittiği yerde HP'nin sorunları başlıyor. Cihazın fan kontrolcüsü ve Omen Gaming Hub düzgün, daha doğrusu istikrarlı çalışmıyor. Zaten dosya yedeklerimi yerelde tuttuğum için tekrardan Windows 11 kurmak, sadece oyun indirme noktasında eziyet olacak (vakit kaybından dolayı).

Ayrıca her kurulumda debloat yapıyorum, vaktim kısıtlıysa o sıra sadece WinUtil kullanıyorum.

25H2 güncellemesini engellemek için:​

gpedit.msc araması yaparak Grup İlkesi Düzenleyicisi'ni açın.

Bilgisayar Yapılandırması > Yönetim Şablonları > Windows Bileşenleri > Windows Update > Windows Update'ten sunulan güncelleştirmeleri yönetin.

Hedef Özellik Güncelleştirmesi sürümünü seçin seçeneğine çift tıklayın, Etkin'i seçin, Ürün Sürümü'nü (ProductVersion) Windows 11 ve Özellik Güncelleştirmesi için Hedef Sürüm'ü (Target Version for Feature Update) 24H2 olarak ayarlayın.

Uygula > Tamam'a tıklayın, ardından bilgisayarınızı yeniden başlatın veya yönetici olarak çalıştırılan bir Komut İstemi'nde gpupdate /force komutunu çalıştırın.

Kayıt Defteri Yöntemi​

• regedit araması yaparak Kayıt Defteri Düzenleyicisi'ni açın.
    • DWORD (32-bit) Değeri: TargetReleaseVersion = 1
    • Dize Değeri (String): ProductVersion = Windows 11
    • Dize Değeri (String): TargetReleaseVersionInfo = 24H2

LTSC'deki Eksik Özellikler​

• Edge tarayıcı ve widget'lar dahil edilmemiş.
  • Yeni Başlat Menüsü, çoklu görev iyileştirmeleri ve dokunmatik destek gibi modern arayüz özellikleri sınırlı.
  • Group Policy, BitLocker şifreleme ve Hyper-V sanallaştırma desteği var.
  • RDP (Uzak Masaüstü) tam çalışıyor, IoT LTSC sürümünde bile çoklu oturum destekler.

Karşılaştırma Tablosu​

Özellik

Windows 11 Pro

Windows 11 LTSC
Cortana/EdgeVarYok
BitLockerVarVar
Group PolicyVarVar
Bilgilendirme için teşekkür ederim. Bilgisayarın başına geçtiğimde LTSC kurulumunu yapacağım. Peki Omen Gaming Hub bana problem çıkarabilir mi? Çünkü MS Store üzerinden güncellemesini alıyordum. Sonradan indiriyor olmamın bir dezajantajı var mıdır?

Umarım 26H2, hem performans iyileştirmeleri ile hem de hızk onusunda iyi bir sürüm olur.
Her güncellemede daha da kötüye gittikleri için artık Linux'a geçmek istiyorum. Ancak, biliyorum birçoğunuza saçma gelecek, Apex Legends oynadığım için tamamen geçemiyorum. Eskiden EAC'de bloklanmamışken Linux Mint'ten oynamıştım, Windows 10'da oynamaktan bir tık daha stabildi. Şimdi EAC'den blokladıkları için riske atmaya gerek görmüyorum.

Pro sürümünde olup da LTSC sürümünde olmayan özellik göremedim. Dediğiniz uzak masaüstü bağlantısı vs. hepsi içinde geliyor.

UWP uygulamalarının hiçbiri yok. Hesap Makinesi, Alıntı ve Taslak gibi uygulamalardan bahsediyorum. Bunları manuel kurmanız gerekiyor.
Anladım. Keyfi program kurulumunu kendim halledebilirim. Hatta daha iyi olur. Peki sizce 11 Pro 24H2 mi yoksa LTSC'ye mi geçmek mantıklı bu noktada?

Anladım. Keyfi program kurulumunu kendim halledebilirim. Hatta daha iyi olur. Peki sizce 11 Pro 24H2 mi yoksa LTSC'ye mi geçmek mantıklı bu noktada?

LTSC daha mantıklı.

Direkt buradan indirebilirsiniz. Aşağı kaydırdığınızda IoT Enterprise LTSC değil Enterprise LTSC olan ve isteğinize bağlı Türkçe dile sahip olan ISO dosyasını indirin. Kurulumdan sonra Windows'u MAS yöntemiyle etkinleştirdiğinizde IoT Enterprise LTSC sürümüne yükseltilecek sisteminiz.

Doğrudan IoT Enterprise LTSC sürümü indirirseniz sadece İngilizce dili mevcut. Dil paketlerini elle kurmanız gerekiyor ve açıkçası bu da çok zahmetli bir iş. Dediğim yöntemle etkinleştirme yapmak daha mantıklı.

LTSC daha mantıklı.

Direkt buradan indirebilirsiniz. Aşağı kaydırdığınızda IoT Enterprise LTSC değil Enterprise LTSC olan ve isteğinize bağlı Türkçe dile sahip olan ISO dosyasını indirin. Kurulumdan sonra Windows'u MAS yöntemiyle etkinleştirdiğinizde IoT Enterprise LTSC sürümüne yükseltilecek sisteminiz.

Doğrudan IoT Enterprise LTSC sürümü indirirseniz sadece İngilizce dili mevcut. Dil paketlerini elle kurmanız gerekiyor ve açıkçası bu da çok zahmetli bir iş. Dediğim yöntemle etkinleştirme yapmak daha mantıklı.
Teşekkür ederim. Bu siteye hakimim. Yakın zamanda eski bilgisayarıma Win 10 LTSC'yu buradan kurup etkinleştirdim. Bugün enerjim olursa direkt formata başlayayım. Hafta sonuna kadar oyunlarım ancak inecektir zaten.

Bilgilendirme için teşekkür ederim. Bilgisayarın başına geçtiğimde LTSC kurulumunu yapacağım. Peki Omen Gaming Hub bana problem çıkarabilir mi? Çünkü MS Store üzerinden güncellemesini alıyordum. Sonradan indiriyor olmamın bir dezajantajı var mıdır?
Bunu denemeden bilemezsiniz ama bir sorun olacağını düşünmüyorum. Mantıken olmaması gerekiyor yani. Yine aynı şekilde LTSC sürümüne sonradan MS Store indirdim; birçok programı sorunsuz şekilde kullanmaya devam ediyorum.