Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Loniss

Uzman
Yer
Kahramanmaraş
Arkadaşlar merhaba.
-Şimdi size yazacağım soruna dün geceden beri zaten çözüm düşündüğüm için çok fazla parametre ve çok fazla detay oluştu. Sorunumu baştan anlatıyorum.
-Dün Windows 11 24H2 sürümümü 25h2'ye güncelledim ve hemen ardına DDU ile ekran kartı sürücümü güncelledim. Ama sonrasında oyun oynarken 20 dakika gibi sürelerde bilgisayarım elektrik gittiğinde olduğu gibi tepkisiz kapanmaya başladı.
İlk başta sürüm güncellemesi yaptığım için 25H2 de sorunun olduğunu düşünüyordum ki hala o konuda şüpheliyim ama güncelleme sonrası böyle oluşacak bir hatada en azından bir hata kodu en azından bir mavi ekran, veya donma sonrası kapanma vs bekleriz yani, asla bir şey yok, bilgisayar gayet stabil ve performans da gayet iyi?

-Windows olay görüntüleyicide hata loglarına baktığımda tam kapanmadan önce kırmızı ünlemli fptm hatası verdiğini gördüm, ChatGPT ile konuştuğumda bana BIOS güncellememi önerdi, gerçekten de anakartımın son sürüm BIOS güncellemesinde fptm ve oyun stabilizasyonu ile ilgili geliştirmeler olduğu notu düşülmüştü, güncellemeyi yaptım.
-Sonrasında bu sefer 20 dakika değil ama 1 saat süre sonucunda bilgisayarım kapandı, hata kodu olarak fptm gözükmüyor artık, kırmızı hata kodları çok da yok, sadece arada sarı ünlemli Kernel Power hataları gözüme çarptı, ki bilgisayarın aniden tepkisizce kapanması da tam güçle alakalı bir sorun olduğunu düşündürttü bana.
Ki bazı USB'lerin düzgün çalışmaması gibi bir sorunum da var ( not genel anlamda sürücülerimi hep güncel tutarım, AMD chipsetler vs).
Şu an aklımda 2 şüpheli var=

1. PSU zaman zaman bazı elektronik sesler duyduğum olabiliyor oyun oynadığım esnada, ekran kartından geliyora benzemiyor konum olarak,
-Direkt güç kesilmesinde aklıma gelen ilk şüpheli PSU'nun eskimiş olması ve tesadüfen bu güncelleme yaptığın günde başıma sorun açma ihtimali oluyor. Ayrıca ChatGPT'nin demesine göre benim kullandığım PSU serisinde 2 3 yıllık bir PSU da böyle durumlar olabiliyormuş.
2. Diğer şüpheli ise kasayı bağladığım 15 yıllık 5'li uzatma kablosu. Yani yakın zamanda bilgisayarda oyun oynarken yanında 3 tane cihazı şarj ettiğim bile oldu bu kablodan sorun yaşamamıştım ama kablonun priz kısmında ufak siyah lekeler var ve prize bağlanan dış kablo kısmında ise bakır kabloların dışındaki plastik kaplamada yırtıklar gördüm. O yırtıkların içerisindeki bakır tellerde en azından üst kısmında gözle görülür bir kırılma veya kopma gözükmüyor, yırtıklar da ters açılarda aralarında bir temas da yok. Ama beni bu kablodan tamamen şüphelendiren şey ise internette tesadüfen denk geldiğim şu video oldu:

Bende nadiren videodaki gibi ses geliyor ve yorumlarda üçlü priz değiştirince sorunun düzeldiğini yazmış.
Güncelleme: Prize kasanın kendi kablosu ile uzatma olmadan takıp denedim ve bu sefer oyunda yüke bindiği an kapandı bilgisayar, yine de bu bilgide burada bulunsun istedim. Başka bir prizde denememe gerek var mı?

Arkadaşlar genel düşünceniz nedir? Sizce sorunum PSU mu, yoksa şüphelenmem gereken başka şeyler mi var? Bilgisayarımda çok fazla dosyam oluyor o yüzden eski sürüme formatlamak zorunda kalmadıkça istemiyorum. Ayrıca en son sefer yüke bindiği an kapandı, Windows kurmaya çalışırsam kurulum esnasında yüke binip kapanmasından korkuyorum.
Ne önerirsiniz?

Çok uzun ve detaylı olduğunun farkındayım ama gerçekten yardıma ihtiyacım var, okuyanlara teşekkürler.
Sistemim imzamda var ama buraya da bırakayım.
  • MSI B450A Pro Max
  • 32 GB DDR4 3200MHz RAM
  • RTX 2080 Ti FTW3 300W
  • Ryzen 5 5600
  • Cooler Master 750W PSU

Son düzenleyen: Moderatör:
24H2 yukleyip tekrar denedin mi? Yalniz internet baglantisini kes, yoksa otomatik 25H2 ye gunceller. Update blocker ile guncellemeleri kapatip sonra dene tekrar oyunu. En azindan isletim sistemi mi donanim mi anlasilir.

24H2 yukleyip tekrar denedin mi? Yalniz internet baglantisini kes, yoksa otomatik 25h2'ye gunceller. Update blocker ile guncellemeleri kapatip sonra dene tekrar oyunu. En azindan isletim sistemi mi donanim mi anlasilir?

Bugün cevap gelmeden önce bunu yaptım ben de, format attım sistemim 24H2 şu anda, kurulumları yapıp oyunları indirip test edecektim, 4 5 saat açık kaldı cihaz, sonrasında üzerinde yük bile yokken durduk yere kapandı. Bu süreçte birkaç kez CPU tam yükte çalıştı CPU da bir sorun olmadığına eminiz. Elimizdeki tek bilgi bu.
Tamamen temiz kurulum yaptım chipset ve ekran kartı sürücülerini bile internetsiz kendim kurdum, yazılımsal anlamda bir sorun olmadığına da neredeyse eminiz ve Windows loglarına hiçbir hata düşmüyor.

Ben de ondan şüpheleniyorum, önce RAM testi yapacağım sonrasında anakartın üzerinde gözle kontrol yapacağım, herhangi bir devre elemanında görsel bozulma var mı diye, sonrasında ise PSU'yu test etmek istiyorum aslında ama sanırım test cihazları da ekran kartına yük bindirerek test ediyor, yani ekran kartında ömrü dolmuş bir kondansatörden mi yoksa PSU'dan mı bunu kesin olarak bilmem çok zor gibi.
Çevremde de ekran kartını deneyebileceğim başka bir cihaz yok.
Çevremde güvenilir bir bilgisayar servisi ise hiç hiç yok. Eğer anakart ve RAM de bir şey çıkmazsa gerekirse PSU'yu açıp içindeki kondansatörleri kontrol etmeyi düşünüyorum.

100W 12V'luk halojen araba ampulu bulablirseniz onlardan birkaç tanesini paralel baglayip deneyebilirsiniz guc kaynagini. Sunun tipinde, fara takilanlardan.

Yok hocam maalesef, bu tarz bir test yapamam.
Bugün fark ettim ki benim anakartımın CPU çevresindeki soğutma bloklarının altında birkaç tane kalın toz öbeği var, onları temizledim, ayrıca PSU'nun da altındaki filtresi tozlanmış biraz, onu da temizledim biraz da içine hava tuttum, belki sorun bunlardan kaynaklı olabilir, RAM testini de yapacağım, sonrasında sorun geçmemişse ne yapacağım bilemiyorum çünkü başka bir PSU takıp deneme şansım yok.

Kullandığın HDMI kablonu kaç yıldır kullanıyorsun? Belki değişim zamanı gelmiştir.

Hocam öncelikle cevap için teşekkürler.
Monitörü birkaç ay önce yeni aldım, onun içinden çıkan yeni DisplayPort kablosu ile kullanıyorum.

Hocam bazı testler yaptım, RAM ve SSDlerde sorun gözükmüyor, CPU testi yaptım sorun gözükmüyor, bu süreçlerde OCTT'nin anakarat üzerinde erişebildiği parçaların sıcaklıkları 50 derece altında hepsi normal gözüküyor. PSU'ya hiç güvenmediğim için PSU testi yapıp sisteme zarar vermekten çekiniyorum.
Şimdi bir oyuna girdim ve bu süreçte OCTT ile voltaj ve sıcaklıkları takip ettim, ki takip ederken cihaz kapandı, özellikle 3.3 volt kanalı düşük.
12v kanalı = 11.5'e sabitleniyor zaman zaman 11.470'e düşüyor.
5V kanalı = 4.8'e sabitleniyor zaman zaman 4.760'a düşüyor.
3.3v kanalı = 3.15 Volta düşüyor sık sık 3.08 3.02 gibi değerlere düşüyor.
Anakart VR mos = 73 dereceye kadar çıktı.
Ve sistem bu testi yaparken yine kapandı.
Görüntüde asla bir bozulma olmuyor.

Yok hocam maalesef, bu tarz bir test yapamam.
Bugün fark ettim ki benim anakartımın CPU çevresindeki soğutma bloklarının altında birkaç tane kalın toz öbeği var, onları temizledim, ayrıca PSU'nun da altındaki filtresi tozlanmış biraz, onu da temizledim biraz da içine hava tuttum, belki sorun bunlardan kaynaklı olabilir, RAM testini de yapacağım, sonrasında sorun geçmemişse ne yapacağım bilemiyorum çünkü başka bir PSU takıp deneme şansım yok.

Hocam öncelikle cevap için teşekkürler.
Monitörü birkaç ay önce yeni aldım, onun içinden çıkan yeni DisplayPort kablosu ile kullanıyorum.

Hocam bazı testler yaptım, RAM ve ssdlerde sorun gözükmüyor, CPU testi yaptım sorun gözükmüyor, bu süreçlerde OCTT'nin anakarat üzerinde erişebildiği parçaların sıcaklıkları 50 derece altında hepsi normal gözüküyor. PSU'ya hiç güvenmediğim için PSU testi yapıp sisteme zarar vermekten çekiniyorum.
Şimdi bir oyuna girdim ve bu süreçte OCTT ile voltaj ve sıcaklıkları takip ettim, ki takip ederken cihaz kapandı, özellikle 3.3 volt kanalı düşük.
12v kanalı = 11.5'e sabitleniyor zaman zaman 11.470'e düşüyor.
5V kanalı = 4.8'e sabitleniyor zaman zaman 4.760'a düşüyor.
3.3v kanalı = 3.15 Volta düşüyor sık sık 3.08 3.02 gibi değerlere düşüyor.
Anakart VR mos = 73 dereceye kadar çıktı.
Ve sistem bu testi yaparken yine kapandı.
Görüntüde asla bir bozulma olmuyor.

Cihazda elektronik-donanımsal bir arıza olduğu bariz ama bunun anakartta yanan bir konektörden mi yoksa PSU'nun ömrünü tamamlamasından mı neden olduğunu net anlayamayacağız galiba.
En sağlıklısı cihazın elektronik ölçümlerinin yapılıp arızalı parçanın bulunması, bütün gelişmeleri söyleyip bir teknik servise verdim bakalım sonuç ne olacak.

Arkadaşlar sonucu yazmayı unutmuşum.
Mahalle bilgisayarcısı ısınıyor bu ben yan kapağı açtım ısınmadı kapanmadı deyip geçti.
EVGA PSU aldım ve bütün sorunum çözüldü arkadaşlar.

Son düzenleme: