Heisenberg 42

Üstün
Merhaba,

Bilgisayarı ilk aldığımda kurduğum LTSC'de farketmiştim, micro stuttering denilen olaydan yaşanıyor gibi hissediyordum. Sonra Home kurunca bu sorun çözülmüştü. Şimdi dayanamadım tekrardan LTSC kurdum ve durum hala aynı.

LTSC (Long-Term Servicing Channel) sürümünün "hafif" olması nedeniyle daha hızlı çalışması beklense de, son sürüm Windows 11 Home kadar akıcı hissettirmemesinin arkasında tüketici odaklı performans optimizasyonlarının eksikliği yatar. LTSC, akıcılıktan ziyade kurumsal kararlılığa ve arka plan güncellemelerinin minimumda tutulmasına öncelik verir.
Sürücü ve Yonga Seti (Chipset) İyileştirmeleri
Home sürümü, en güncel ekran kartı (Nvidia, AMD, Intel) ve yonga seti sürücülerini hızlıca alarak masaüstü arayüzünü donanımınızla tam uyumlu çalıştırır. LTSC ise daha eski veya genel (WHQL) kurumsal sürücülerle geldiği için pencere animasyonlarında ve geçişlerde mikro takılmalar (stuttering) yaşatabilir.
Hibrit İşlemci ve Çekirdek Yönetimi (Thread Director)
Intel'in performans/verimlilik (P/E) çekirdekli mimarileri ve AMD'nin yeni nesil işlemcileri, görevleri doğru çekirdeğe atamak için Windows'un dinamik zamanlayıcısına güvenir. Home sürümü bu optimizasyon güncellemelerini anında alırken LTSC daha muhafazakar bir çekirdek dağıtım mantığı kullanır.
DWM ve Donanım Hızlandırma (HAGS)
Windows masaüstü arayüzünü çizen Masaüstü Pencere Yöneticisi (DWM), Home sürümünde en son grafik sürücü kütüphaneleriyle entegre çalışır. LTSC tarafında Donanım Hızlandırmalı GPU Zamanlaması (HAGS) varsayılan olarak kapalı gelebilir veya grafik kütüphaneleriyle senkronizasyon eksikliği yaşayabilir.
Eksik Runtime ve Sistem Bağımlılıkları
LTSC, gereksiz uygulamalardan arındırılırken WebView2, DirectX Runtime, Visual C++ ve güncel UWP altyapıları gibi bazı arayüz bileşenlerini de eksik bırakabilir. Windows arayüzü bu kütüphaneleri çağırmaya çalıştığında anlık gecikmeler oluşabilir.
Ekran Yenileme Hızı ve Güç Profili
LTSC kurulum sonrasında yüksek yenileme hızlı (120Hz/144Hz+) monitörleri varsayılan olarak 60 Hz moduna alabilir veya kurumsal güç tasarrufu profilleri uygulayarak işlemci frekansını düşük tutabilir.
LTSC Sürümünü Akıcı Hale Getirmek İçin Yapılabilecekler
  • Güncel Sürücüler: Ekran kartı ve anakart yonga seti (Chipset) sürücülerini Windows Update yerine doğrudan üretici sitelerinden manuel yükleyin.
  • Yenileme Hızı: Ayarlar > Sistem > Ekran > Gelişmiş Görüntü yolunu izleyerek monitörünüzün en yüksek tazeleme hızında çalıştığından emin olun.
  • HAGS Etkinleştirme: Ayarlar > Grafik Ayarları menüsünden Donanım Hızlandırmalı GPU Zamanlaması özelliğini açıp bilgisayarı yeniden başlatın.
  • Güç Planı: Denetim Masası üzerinden Güç Seçenekleri'ni Yüksek Performans veya Nihai Performans olarak değiştirin.
  • Sistem Paketleri: AIO Visual C++ Redistributable paketini ve en güncel Microsoft WebView2 runtime sürümünü sisteme kurun.

Sistem özelliklerim Core Ultra 7 255HX, 32GB RAM ve RTX 5070 şeklinde. Kesinlikle aynı akıcılıkta olmadıklarını düşünüyorum. Sebebi sizce ne olabilir?

Teşekkürler.

1. Sebebi BIOS olabilir.
2. Sebebi ISO dosyasında sıkıntı olabilir.
3. Sebebi de flash bellekte sıkıntı olabilir.

İşletim sistemlerinde sıkıntı yok.

Tamamen takıntı diyebilirim. Neden böyle olduğunu merak ediyorum. Animasyonlarda bir sıkıntı varmış gibime geliyor.
Ya bireysel kullanıcı için LTSC çok iyi değil bence, eksik özellikleri var. Bana kalırsa Home geçerseniz daha iyi olur. Ha yok derseniz Windows 10 kurabilirsiniz ama onu da önermem, güncel bir sisteme.

Geçen gün ben de LTSC 11 kurdum. Home ile boşta aynı ram kullanımına sahipti. Oyunlarda da tam ekran ya da kenarlıksız pencere yapınca ekran çok hızlı gidip gelme sorunu oluyordu. MPO falan bir şeyler deneyip çözemedim. Home SL kurdum. Daha stabil geliyor bana da.

Driverları kurdunuz mu? Emin olalım.
Update kurdu hepsini, Home'daki şekilde.

Geçen gün ben de LTSC 11 kurdum. Home ile boşta aynı ram kullanımına sahipti. Oyunlarda da tam ekran ya da kenarlıksız pencere yapınca ekran çok hızlı gidip gelme sorunu oluyordu. MPO falan bir şeyler deneyip çözemedim. Home SL kurdum. Daha stabil geliyor bana da.
Bende döneceğim zaten sinir etti şu sorun. Kurt var indirdim LTSC'yi...

Animasyonlardan bahsetmişsiniz bende Pro var yıllardır animasyonlar düzgün çalışmıyor zaten :) LTSCdede aynı sorun var demek ki. Home daha iyi gibi geliyor bana. En azından düzgündü animasyonlar