Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Gezegen5

Becerikli
Mesela Media Creation Tool ile temiz format atacaksam bütün diskleri silip öyle atıyorum ve hiç veri bırakmıyorum. Lakin sağlam silinmeyen virüslerde falan birisi UEFI format, BIOS format'tan falan bahsetmiş. Bunlar ne demek tam olarak?

Ben Media Creation Tool ile format atarken bu gibi şeylere denk gelmedim hiç. BIOS'u komple sıfırlayıp format atınca ne oluyor yani silinmeyen virüs varsa o zaman tamamen mi siliniyor? Benim klasik temiz format atarken yani bütün diskleri silip boş SSD'ye Windows'u kurarken yaptığımdan farkı nedir bu işlemlerin?

Çözüm
BIOS (Legacy) ve UEFI format sandığın gibi bir şey değil, Legacy kurulum MBR disk biçimini kullanırken UEFI ise GPT yani daha modern bir disk biçimi kullanır. Media Creation Tool ile yaptığın kurulumlar GPT kurulum olur yani modern sistemlerle uyumlu şekilde.
Yani Legacy kurulum da yapsan UEFI kurulum da yapsan ikisinin de temel mantığı aynı, bilgisayarındaki her şeyi silip temiz kurulum anlamına geliyor.
BIOS (Legacy) ve UEFI format sandığın gibi bir şey değil, Legacy kurulum MBR disk biçimini kullanırken UEFI ise GPT yani daha modern bir disk biçimi kullanır. Media Creation Tool ile yaptığın kurulumlar GPT kurulum olur yani modern sistemlerle uyumlu şekilde.
Yani Legacy kurulum da yapsan UEFI kurulum da yapsan ikisinin de temel mantığı aynı, bilgisayarındaki her şeyi silip temiz kurulum anlamına geliyor.

Çözüm
Anladım hocam teşekkürler, çözüm olarak raporlayacağım.

Bu arada ben çok karıştırmışım olayı demek ki. Peki bu BIOS sıfırlamak internette de karşıma çıkan yazı gibi, sadece yanlış yapılandırma sonucunda ayarları fabrika ayarlarına çekmek anlamına mı geliyor? Olayın virüsle falan alakası yok ozaman? Ben şey sandım hani anakarta bulaşan çok nadir virüsler var ya çekirdek seviyesinde çalışan virüs ve antivirüs programının anlayamadığı, öyle bir şey sandım ve bayağı karıştırdım galiba :D

Bu arada ben çok karıştırmışım olayı demek ki. Peki bu BIOS sıfırlamak internette de karşıma çıkan yazı gibi, sadece yanlış yapılandırma sonucunda ayarları fabrika ayarlarına çekmek anlamına mı geliyor? Olayın virüsle falan alakası yok ozaman? Ben şey sandım hani anakarta bulaşan çok nadir virüsler var ya çekirdek seviyesinde çalışan virüs ve antivirüs programının anlayamadığı, öyle bir şey sandım ve bayağı karıştırdım galiba :D
Aynen öyle, BIOS sıfırlamak ve format apayrı şeyler. BIOS neden sıfırlanır dersen dediğin gibi yanlış ayarlar sonucunda sıfırlama ihtiyacı duyulabilir.