Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

diax.me

Uzman
Yer
Adana Sarıçam
Selamlar,

Sistemde ufak sorun var ama çözemiyorum. Sorun şöyle; Windows 10'dan Windows 11'e formatla geçtim bir hafta önce. Her şeyi kurdum; oyunlar, driverlar falan. Oyunlara girdiğimde CPU kullanımı, GPU kullanımını geçiyordu ve oyunlarda ani FPS dropları yiyordum.

DDU ile her şeyi sildim, geri yükledim, BIOS sıfırladım, BIOS update yaptım yine aynı sonuçları aldım. Windows 10'da bu durumların hiçbirini yaşamadım ama Windows 11'e geçince bu sorun çıkıyor ortaya. Bu yüzden geri Windows 10'a dönmek zorunda kaldım. Sistemim bana göre iyi çok da kötü değil umarım çözeriz. Şimdiden teşekkürler.

Sistem:
  • RTX 3060 12 GB
  • R5 5600
  • RAM 32 GB 3200 MHz
  • B520M-A PRO MSI
  • M.2 SSD Kioxia Exceria G2 1 TB

Son düzenleyen: Moderatör:
Belki (bence) Disk yuzunden oluyordur. SSD'de de olsa bir islemden oturu yuk altina girerse sistem de yuke girer. Defender, Update ve Edge, diski yuk altina sokabilir surekli.

Windows 11 en dolu haliyle biraz ağır bir işletim sistemi. Windows 10'da sorun yaşamıyorsanız kullanmaya devam edebilirsiniz ama biz yine de SSD'nin durumuna bir bakalım.

CrystalDiskMark ile SSD testi yapmanızı isteyeceğim sizden. Bir de CrystalDiskInfo yükleyip SSD'nizin sayfasından bir ekran görüntüsü isteyeceğim.

Ayrıca sisteminizin sıcaklık durumları nedir? Bakımlarını yapıyor musunuz düzenli olarak?

Windows 11 en dolu haliyle biraz ağır bir işletim sistemi. Windows 10'da sorun yaşamıyorsanız kullanmaya devam edebilirsiniz ama biz yine de SSD'nin durumuna bir bakalım.

CrystalDiskMark ile SSD testi yapmanızı isteyeceğim sizden. Bir de CrystalDiskInfo yükleyip SSD'nizin sayfasından bir ekran görüntüsü isteyeceğim.

Ayrıca sisteminizin sıcaklık durumları nedir? Bakımlarını yapıyor musunuz düzenli olarak?
Bakımlarını her hafta yapıyorum ekran kartının sıcaklığı 70 73 en son gördüğüm 74 işlemci sıcaklığı oyunlarda 45 50 arası boşta 40 35 arası.

Diski kullanan uygulamalara bak. Belki şu an biraz daha performası iyidir bilgisayarın, çünkü güncelleme yapmıyordur belki.

Şu an Win10 olduğumdan performans iyi ama Windows 11 geçince işler orada değişiyor

Dosya Ekleri

• Ekran Alıntısı.webp
    Ekran Alıntısı.webp
    40,2 KB · Görüntüleme: 44
  • fdfsds.webp
    fdfsds.webp
    22,1 KB · Görüntüleme: 51
Son düzenleme:
Biraz basit bir şey olacak ama Windows 11'e Sıfırdan formatla geçmeyi denediniz mi? Bir de hangi sürümü kurdunuz. 24H2 yerine 23H2 deneyebilirsiniz. Özellikle 24H2'nin Intel sistemlerde CPU'ya fazla yüklendiğine dair problem çıkardığını görmüştüm ama AMD'de yapıyor mu bilmiyorum.

Windows 11, 10'a göre biraz daha ağır bir işletim sistemi ama sistem özellikleriniz fazlasıyla yetiyor.

Biraz basit bir şey olacak ama Windows 11'e sıfırdan formatla geçmeyi denediniz mi? Bir de hangi sürümü kurdunuz. 24H2 yerine 23H2 deneyebilirsiniz. Özellikle 24H2'nin Intel sistemlerde CPU'ya fazla yüklendiğine dair problem çıkardığını görmüştüm ama AMD'de yapıyor mu bilmiyorum.

Windows 11, 10'a göre biraz daha ağır bir işletim sistemi ama sistem özellikleriniz fazlasıyla.

Windows 11 önceki sürümü 23H2 formatla kurmuştum geçen sene onda da aynı performansı sorunu vermişti geçen haftada 24H2 kurdum formatla onda da aynı performans sorunu çıktı ortaya geri Windows 10 dönmek zorunda kaldım.

Sisteminizde donanımsal bir sorun olacağını sanmıyorum. Çünkü Windows 11'de yaşadığınız sorunu Windows 10'dada yaşardınız.

Aklıma bir şey geliyor ama kesin çözüm olur mu bilmiyorum. Defender'de Çekirdek Yalıtım kısmında Bellek Bütünlüğü ayarı var. O ayar Windows 10'da varsayılan olarak kapalı, Windows 11'de varsayılan olarak açık geliyor. Windows 11'de onu kapatmayı deneyebilirsiniz.

Sisteminizde donanımsal bir sorun olacağını sanmıyorum. Çünkü Windows 11'de yaşadığınız sorunu Windows 10'dada yaşardınız.

Aklıma bir şey geliyor ama kesin çözüm olur mu bilmiyorum. Defender'de Çekirdek Yalıtım kısmında Bellek Bütünlüğü ayarı var. O ayar Windows 10'da varsayılan olarak kapalı, Windows 11'de varsayılan olarak açık geliyor. Windows 11'de onu kapatmayı deneyebilirsiniz.
Belki bundan olabilir forumlarda herkes kapatılmasından yana performans açısından