Benim Microsoft'tan beklentim artık şatafatlı arayüz güncellemelerinden ziyade temel mühendislik tarafında toparlanmaları yönünde. Windows 11'i çıktığından beri en tepe donanımlarda bile denedik ama o hantallık hissiyatını, arka planda sürekli bir şeylerin gereksiz yere kaynak tüketmesini tam olarak çözemediler. Windows 12'den en büyük beklentim, kesinlikle modüler ve hafif bir çekirdek yapısıyla gelmesi. Özellikle profesyonel iş yüklerinde veya ağır render süreçlerinde işletim sisteminin kendisinin bir darboğaz yaratmasını istemiyorum.
Copilot ve yapay zeka entegrasyonlarını sisteme gömecekleri kesin, buna karşı değilim ama bunun kullanıcının dayatmayla değil, tercihiyle yönetilebilmesi şart. İsteyen donanımındaki NPU'yu sonuna kadar kullansın ama istemeyen adam da arka planda sürekli telemetri yollayan, RAM sömüren bir yapay zeka asistanıyla uğraşmak zorunda kalmasın. Sistemi kurarken bana sadece çekirdek özellikleri kur diyebileceğimiz bir esneklik sunmaları gerekiyor. Artık bloatware dediğimiz gereksiz ön yüklü uygulamalardan tamamen arındırılmış, kutudan çıktığı gibi saf performans veren bir yapıya geçmeleri şart.