Yer
ALANYA
Benim Microsoft'tan beklentim artık şatafatlı arayüz güncellemelerinden ziyade temel mühendislik tarafında toparlanmaları yönünde. Windows 11'i çıktığından beri en tepe donanımlarda bile denedik ama o hantallık hissiyatını, arka planda sürekli bir şeylerin gereksiz yere kaynak tüketmesini tam olarak çözemediler. Windows 12'den en büyük beklentim, kesinlikle modüler ve hafif bir çekirdek yapısıyla gelmesi. Özellikle profesyonel iş yüklerinde veya ağır render süreçlerinde işletim sisteminin kendisinin bir darboğaz yaratmasını istemiyorum.

Copilot ve yapay zeka entegrasyonlarını sisteme gömecekleri kesin, buna karşı değilim ama bunun kullanıcının dayatmayla değil, tercihiyle yönetilebilmesi şart. İsteyen donanımındaki NPU'yu sonuna kadar kullansın ama istemeyen adam da arka planda sürekli telemetri yollayan, RAM sömüren bir yapay zeka asistanıyla uğraşmak zorunda kalmasın. Sistemi kurarken bana sadece çekirdek özellikleri kur diyebileceğimiz bir esneklik sunmaları gerekiyor. Artık bloatware dediğimiz gereksiz ön yüklü uygulamalardan tamamen arındırılmış, kutudan çıktığı gibi saf performans veren bir yapıya geçmeleri şart.

Son düzenleyen: Moderatör:
Benim Microsoft'tan beklentim artık şatafatlı arayüz güncellemelerinden ziyade temel mühendislik tarafında toparlanmaları yönünde. Windows 11'i çıktığından beri en tepe donanımlarda bile denedik ama o hantallık hissiyatını, arka planda sürekli bir şeylerin gereksiz yere kaynak tüketmesini tam olarak çözemediler. Windows 12'den en büyük beklentim, kesinlikle modüler ve hafif bir çekirdek yapısıyla gelmesi. Özellikle profesyonel iş yüklerinde veya ağır render süreçlerinde işletim sisteminin kendisinin bir darboğaz yaratmasını istemiyorum.

Copilot ve yapay zeka entegrasyonlarını sisteme gömecekleri kesin, buna karşı değilim ama bunun kullanıcının dayatmayla değil, tercihiyle yönetilebilmesi şart. İsteyen donanımındaki NPU'yu sonuna kadar kullansın ama istemeyen adam da arka planda sürekli telemetri yollayan, RAM sömüren bir yapay zeka asistanıyla uğraşmak zorunda kalmasın. Sistemi kurarken bana sadece çekirdek özellikleri kur diyebileceğimiz bir esneklik sunmaları gerekiyor. Artık bloatware dediğimiz gereksiz ön yüklü uygulamalardan tamamen arındırılmış, kutudan çıktığı gibi saf performans veren bir yapıya geçmeleri şart.

İmkansız değil ama ona yakın dedikleriniz. Windows 11 gibi çok sorunlu olmayabilir ama dedikleriniz gibi bir yazılımda gelmesi çok zor.

Windows'un en büyük sorunu her seferinde sil baştan yapmaları. Windows 10'da çok sorunlu çıkmıştı ama güncellemelerle çok stabil hale geldi. Her şeyi çözüyorlar sistem oturdu stabil oldu diyoruz yeni işletim sistemi çıkartıyorlar. Bu en büyük problem. Aynı sistemi güncelleyerek devam etselerdi (Windows 10'da söz vermişlerdi) sorun kalmayacak bence. Ben animasyonları seviyorum ama kaç sene oldu Windows 11 çıkalı bırak yavaşlığı çoğu animasyon çalışmıyor bile. En gösterişli sistemi kurup optimize etmekte Microsoft için zor olmamalı.

Windows 12 sandığınızdan daha da kötü olabilir. Daha fazla WebView2 bileşeni de gelebilir, Electron wrapperı da gelebilir de. Tamamen Microsoft'a bağlı. Microslop kelimesini yasaklamaya çalışanlardan bahsediyoruz.

Microsoft gerçekten çok beceriksiz bir şirket. Çıkışının üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen hâlâ Windows 11’i adam edemedi. OneDrive dayatmasıdır, Copilot dayatmasıdır, Microsoft hesabı dayatmasıdır, agresif şekilde telemetri verileri toplamasıdır… Ben baydım artık.