CRT_User

Yetkin
Half-Life'ı en düşük gecikme ile oynamak için, Windows 98 destekli bir sistem kuruyorum. Modern sistemler ne kadar güçlü olursa olsun, input hissiyatı olarak 90'lar sonu – 2000'ler başı sistemler bir başka.
Elimde sağlam bir 19” CRT var amacım bunu en iyi şekilde besleyecek donanımı tamamlamak.
🔹 AGP ekran kartı.
🔹 PS/2 klavye + mouse.
🔹 Win98 uyumlu sağlam bir anakart + işlemci.

Neden Windows 98?
İşletim sistemi seviyesinde ekstra input işleme yok.
HPET, qpc gibi zamanlayıcı kaynaklı gecikmeler bulunmaz.
PS/2 bağlantı ile doğrudan ve anlık sinyal iletimi.

Önerisi olanlar, elinde parça bulunanlar veya benzer sistem kurmuş kişiler yazarsa çok sevinirim. 🙏

Aklımda olan donanımlar:
İşlemci: Intel Pentium 4 Extreme Edition (LGA478 ya da LGA775), ya da uyumlu en güçlü modeller.
Anakart: AGP destekli LGA478 / LGA775 anakart (Win98 sürücü uyumlu, PS/2 girişli, tercihen Intel yonga setli – I865 / I875)
RAM: 1–2 GB DDR1.
Ekran kartı (AGP):
NVIDIA: GeForce 6800 Ultra / 6800 GT / 6600 GT / FX 5950 Ultra.
Ati: Radeon 9800 XT / X800 Pro / X800 XT / X850 XT pe (AGP modelleri)
Depolama: IDE'ya da SATA'ı destekli SSD / HDD (Win98 uyumlu sürücü ile)
Giriş aygıtları: PS/2 klavye ve PS/2 mouse.
Monitör: Elimde mevcut – 19” kaliteli CRT (0.00ms +)

Windows XP Half-Life için daha iyi. Sürücü belasıyla Windows 98 kadar uğraşmazsın. Bence onun yerine Lubuntu 18.04'de Half-Life oynamayı dene. (Steam hesabında varsa.)

Input delay oluyorsa FPS'i 59'a (60'a değil) sabitlemeyi ve VSync'yi kapatmayı dene.

Windows XP Half-Life için daha iyi. Sürücü belasıyla Windows 98 kadar uğraşmazsın. Bence onun yerine Lubuntu 18.04'te Half-Life oynamayı dene. (Steam hesabında varsa.)

Input delay oluyorsa FPS'i 59'a (60'a değil) sabitlemeyi ve V-Sync'yi kapatmayı dene.

Hl oynarken V-Sync vs kullanmıyorum genellikle CRT monitör'ün Hz değerine senkronize oynuyorum 160Hz 160FPS veya 160Hz 300FPS gibi FPS artarsa o kadar hızlı oluyorsun Windows 98 kullanmamın nedeni, input Lag'ı minimuma indirmek. Windows 98, donanım ile doğrudan iletişim kurar ve ekstra işleme yapmaz, bu da PS/2 aygıtlarla doğrudan ve hızlı veri aktarımı sağlar. Bu yüzden, input lag yok denecek kadar azdır. Directınput gibi eski teknolojiler de olmasına rağmen, Windows 98'in yapısı ve PS/2 girişi sayesinde daha hızlı tepki verir.

Hl oynarken V-Sync vs kullanmıyorum genellikle CRT monitör'ün Hz değerine senkronize oynuyorum 160Hz 160FPS veya 160Hz 300FPS gibi FPS artarsa o kadar hızlı oluyorsun Windows 98 kullanmamın nedeni, input Lag'ı minimuma indirmek. Windows 98, donanım ile doğrudan iletişim kurar ve ekstra işleme yapmaz, bu da PS/2 aygıtlarla doğrudan ve hızlı veri aktarımı sağlar. Bu yüzden, input lag yok denecek kadar azdır. Directınput gibi eski teknolojiler de olmasına rağmen, Windows 98'in yapısı ve PS/2 girişi sayesinde daha hızlı tepki verir.
Half-Life'da RAW input özelliği var zaten? Donanım ile doğrudan iletişim kurması için Windows 98'e gerek yok ki?

FPS sınırlarını kaldırmak için de fps_max 999 ve fps_override 1 komutlarını girebilirsin.

1745261242421.webp

Valve halen Half-Life 1 güncelleme yayınlıyor. Bu güncellemeler belki size eski oyunun akılcığını hissettirmiyor olabilir. Çünkü güncellemeler sadece hata düzeltme değil, görsel ve animasyon olarak da değişiyor. Mesela CS 1.5 sürümünde deagle ile AWP ve M4A1 q ile değiştirince animasyon olmadığından böyle hızlıca geçiyor gibi hissettirilirdi. CS 1.6(bilinen adı) yani ileriki sürümlerinde animasyon eklediler. Bunlar da size oyunu akıcı hissettirmiyor olabilir.

Yaşadığın gecikemin işletim sistemi kaynaklı olduğunu sanmıyorum. Orijinal oyunu oynuyorsanız ayrıca şu ayarlar var. Açmayı deneyebilirsiniz. Veya korsan eski sürümü yükleyip deneyebilirsiniz. Yani Win98'de güncel oyunu yüklerseniz yine aynı gecikmeyi alacağınızı düşünüyorum.

2025-04-21_21-47.webp

Ek olarak HL'nin oyun motoru 100 FPS üstünde saçmalıyor. Bir komut ile onu aşabiliyorsunuz ama önermem.

Bence siz gecikmeden çok nostaljik bir sistem dizip onun keyfini almak istiyorsunuz gibi geldi.

Ek olarak HL'nin oyun motoru 100 FPS üstünde saçmalıyor. Bir komut ile onu aşabiliyorsunuz ama önermem.
Evet Valve kendisi 100 FPS'ye sınırlandırmış. Ben 165 Hz ekranda 60 FPS oynadım yine de oyun sardı. Bence bu oyunda FPS'ye bu kadar takılmaya da gerek yok.

Valve halen Half-Life 1 güncelleme yayınlıyor. Bu güncellemeler belki size eski oyunun akılcığını hissettirmiyor olabilir. Çünkü güncellemeler sadece hata düzeltme değil, görsel ve animasyon olarak da değişiyor. Mesela CS 1.5 sürümünde Deagle ile AWP ve M4A1 Q ile değiştirince animasyon olmadığından böyle hızlıca geçiyor gibi hissettirilirdi. CS 1.6(bilinen adı) yani ileriki sürümlerinde animasyon eklediler. Bunlar da size oyunu akıcı hissettirmiyor olabilir.

Yaşadığın gecikemin işletim sistemi kaynaklı olduğunu sanmıyorum. Orijinal oyunu oynuyorsanız ayrıca şu ayarlar var. Açmayı deneyebilirsiniz. Veya korsan eski sürümü yükleyip deneyebilirsiniz. Yani Win98'de güncel oyunu yüklerseniz yine aynı gecikmeyi alacağınızı düşünüyorum.

Eki Görüntüle 142574

Ek olarak Hl'nin oyun motoru 100 FPS üstünde saçmalıyor. Bir komut ile onu aşabiliyorsunuz ama önermem.

Bence siz gecikmeden çok nostaljik bir sistem dizip onun keyfini almak istiyorsunuz gibi geldi.

Ben HL oynarken güncel sürüm kullanmıyorum cfg çalışmıyor, burada önemli olan rawinput'ın doğru çalışabilmesi için modern işletim sistemlerinin daha fazla işlem yapıyor olmasıdır. Windows 98'de gerekli sürücüler ve donanım desteği eski teknolojiyle uyumlu olduğu için, input Lag'ı en düşük seviyeye indirebiliyor.

Evet Valve kendisi 100 FPS'ye sınırlandırmış. Ben 165 Hz ekranda 60 FPS oynadım yine de oyun sardı. Bence bu oyunda FPS'ye bu kadar takılmaya da gerek yok.

FPS sınırlaması yok FPS düştükçe yaptığın bunny bile yavaşlıyor profesyonel olarak multiplayer oynuyorsanız çok ciddi fark ediyor FPS değeri 100FPS ile 500FPS bambaşka çalışıyor.

FPS sınırlaması yok FPS düştükçe yaptığın bunny bile yavaşlıyor profesyonel olarak multiplayer oynuyorsanız çok ciddi fark ediyor FPS değeri 100FPS ile 500FPS bambaşka çalışıyor.
Burnuma AGHL kokuları gelmeye başladı. Birileri yine uçarak crossfire.bsp'yi turlayacak...

Burnuma aghl kokuları gelmeye başladı. Birileri yine uçarak CrossFire. Bsp'yi turlayacak...

Evet ag oyuncusuyum en ufak şeyleri fark ediyorum bu yüzden CRT monitör kullanıyorum fakat modern işletim sistemlerinde hala bir şeyler ters geliyor.:hehehe:

Güncelleme: 478 pin CPU AGP ekran kartları zor bulunduğundan 775 pin XP sistem dizmeye karar verdim satın aldığım parçalar böyle.
Intel Core 2 Extreme qx9650.
Gigabyte X38 anakart.
GTX 580 SLI X2 GPU + GTX 260.
DDR2 1066MHz RAM.
1000W PSU +80
XP X86 SP3 için ortalama bir sistem oldu, GTX 260 ile Windows 2000 kullanmayı da deneyebilirim eksik birkaç parça kaldı onları da hazır edince sistemi toplamaya başlayacağım.

Son düzenleme: