tahsin

Uzman
Merhaba şu anda sistemimde bir M.2 SSD takılı. Ancak bunu satacağım. Satmadan önce veriler geri getirilmeyecek şekilde nasıl sıfırlarım? Sadece sistemimde bu SSD takılı ve içerisinde Windows yüklü. Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba şu anda sistemimde bir M.2 SSD takılı. Ancak bunu satacağım. Satmadan önce veriler geri getirilmeyecek şekilde nasıl sıfırlarım? Sadece sistemimde bu SSD takılı ve içerisinde Windows yüklü. Şimdiden teşekkürler.
Bir USB'ye Windows ISO'su yazdırın. Zaten yeni depolamaya Windows kurarken kullanacaksınız. O USB'yi takıp boot sırasından onunla açın. Windows'u nereye kurmak istediğinizi sorduğunda eğer sadece o disk varsa sistemde, disklerin hepsini silin. Eğer başka disk(ler) varsa onlar harici hepsini silin. Windows'un Recovery için oluşturduğu diskler vs dahil.

Bir USB'ye Windows ISO'su yazdırın. Zaten yeni depolamaya Windows kurarken kullanacaksınız. O USB'yi takıp boot sırasından onunla açın. Windows'u nereye kurmak istediğinizi sorduğunda eğer sadece o disk varsa sistemde, disklerin hepsini silin. Eğer başka disk(ler) varsa onlar harici hepsini silin. Windows'un Recovery için oluşturduğu diskler vs dahil.
Hocam bunu biliyorum zaten. Benim amacım SSD'yi veriler geri getirilemeyecek şekilde silmek. Bunun için programlar vs var ancak takılı diskte çalışır mı bilemiyorum.

Hocam bunu biliyorum zaten. Benim amacım SSD'yi veriler geri getirilemeyecek şekilde silmek. Bunun için programlar vs var ancak takılı diskte çalışır mı bilemiyorum.
Hocam dediğiniz şey HDD'ler için geçerli. Silinen veriler SSD'lerde fiziksel şekilde yazılmadığından bir şeye erişilemez. HDD'de ise fiziksel bir şekilde yazıldığından geri getirilebilir. Fakat bu da çok pahalı bir işlemdir. Yani kimse random bir şekilde ne bu işleme bu kadar para verir. Ne de bununla uğraşır.

Hocam dediğiniz şey HDD'ler için geçerli. Silinen veriler SSD'lerde fiziksel şekilde yazılmadığından bir şeye erişilemez. HDD'de ise fiziksel bir şekilde yazıldığından geri getirilebilir. Fakat bu da çok pahalı bir işlemdir. Yani kimse random bir şekilde ne bu işleme bu kadar para verir. Ne de bununla uğraşır.
Bilmiyordum bunu. Çok teşekkür ederim.

SSD ile HDD’nin işlemleri aynı mı değil mi bilmiyorum ancak HDD ile aynıysa aşağıdaki konuya bakabilirsiniz:

SSD’leri sıfırlamak, SSD’lerden verileri geri getirilemez şekilde silmek için secure erase veya wipe disk işlemi uygulanır.

Windows ortamında sistem diski üzerinde bu işlem yapılamaz; ancak bazı anakartlarda BIOS vasıtasıyla sistem diski üzerinde bu işlemi gerçekleştirme özelliği bulunmaktadır.

M.2 SSD’yi satacağınızı belirtmişsiniz.
  • M.2 diski söktükten sonra ikincil disk olarak bir sisteme takma imkanınız varsa:
    Minitool’un ücretsiz (free) versiyonunu yükleyerek kolaylıkla yukarıda bahsi geçen Wipe Disk işlemini uygulayabilirsiniz.
  • M.2 diski ikincil disk olarak bir sisteme takma imkanınız yoksa ve içiniz rahat etsin istiyorsanız:
    Sisteminiz üzerindeki kişisel tüm dosyalarınızı silersiniz ve kişisel tüm programlarınızı kaldırırsınız. Sonrasında, diskte kalan tüm boş alanı — boyutu büyük bir ISO veya video dosyasını defalarca kopyalayarak — doldurursunuz ve ardından hepsini silerek satabilirsiniz. Önceki verilerin üzerine yazılmış olacağı için eski veriler kurtarılamaz hâle gelecektir.
Son açıklama: Yukarıdaki işlemleri yapmadan, sadece verilerinizi her zaman yaptığımız gibi klasik şekilde geri dönüşüm kutusuna gönderip boşaltarak da silmeyi tercih edebilirsiniz. Bu verilerin kurtarılma ihtimali vardır; ancak SSD’lerde veri kurtarma ihtimali oldukça düşüktür. Bununla ilgili açıklamalar üstteki mesajlarda yapıldı.

Minitool Free versiyonunu indirmek için link: