2025 yılında bu bilgilerin hala işinize yarayıp yaramayacağını bilmiyorum ama Windows Server 2012 R2 gibi eski sürümlerle ilgili temel bilgilerin, bazı kullanıcılar için hala önemli olabileceğini düşünüyorum. Özellikle kurulum aşamasında karşılaşılan sürüm seçenekleri ve bu seçeneklerin ne anlama geldiği konusunda net bir rehber bulmak zor olabiliyor. Bu yüzden, Windows Server 2012 R2 kurulumunda sunulan farklı modlar hakkında detaylı ve anlaşılır bilgiler paylaşmak istiyorum. Umarım, bu rehber hem yeni başlayanlara hem de deneyimli kullanıcılara yol gösterici olur.

Server Core nedir?​

Server Core, Windows Server 2012 R2’nin komut satırı tabanlı, grafik arayüzü olmayan kurulum seçeneğidir. Bu sürümde sadece işletim sisteminin temel bileşenleri yüklenir ve yönetim işlemleri PowerShell veya komut satırı üzerinden yapılır. Grafik arayüzün olmaması, Server Core’un sistem kaynaklarını daha az kullanmasını sağlar. Böylece daha performanslı çalışır. Ayrıca, sistemde daha az bileşen bulunduğu için güvenlik riski de azalır. Güncellemeler ve bakım işleri daha hızlı tamamlanır, dolayısıyla sunucunun çalışma süresi artar. Grafik arayüz olmadığından, komut satırı ve PowerShell bilgisi olmayan kullanıcılar için başlangıçta kullanımı zor olabilir.

Server Core sürümünden örnek bir görsel:

1754838327029.webp

Server with a GUI nedir?​

Server with a GUI ise Windows Server 2012 R2’nin tam grafiksel kullanıcı arayüzüyle kurulan sürümüdür. Bu modda, Windows masaüstü ortamı, Server Manager ve diğer grafik tabanlı yönetim araçları kullanıcılara sunulur. Grafik arayüz, özellikle Windows’a yeni başlayanlar veya görsel araçlarla yönetimi tercih eden yöneticiler için işleri kolaylaştırır. Ancak GUI’nin eklediği bileşenler nedeniyle sistem kaynakları daha fazla kullanılır. Bu da performansı Server Core’a kıyasla biraz düşürür. Ayrıca, daha fazla bileşen yüklü olduğu için güvenlik açısından da Server Core kadar avantajlı değildir. GUI modu, grafik arayüz gerektiren uygulamalar veya kolay yönetim isteyen kullanıcılar için uygundur.

Server with a GUI sürümünden örnek bir görsel:

1754838404126.webp

Hangisini seçmeliyim?​

Eğer yüksek performans, az kaynak kullanımı ve güvenlik önceliklerinizse Server Core sizin için ideal bir seçim olabilir. Özellikle komut satırı ve PowerShell ile yönetim konusunda deneyimliyseniz, Server Core sayesinde daha az bakım, daha az güncelleme ve daha az saldırı riskiyle çalışabilirsiniz. Ancak grafik arayüz kullanmayı tercih ediyor, yönetim işlemlerini görsel araçlarla yapmak istiyorsanız ve üçüncü parti uygulamalar kullanacaksanız, Server with a GUI sizin için daha uygun olacaktır. Bu sürüm, yönetim kolaylığı ve kullanıcı dostu arayüzüyle özellikle yeni başlayanlar veya görsel araçlara alışkın yöneticiler için tercih sebebidir.

1754838451220.webp

(Formatsız) Server Core'dan Server with a GUI'ye geçiş yapma​

Buradaki videoda Server Core sürümünden Server with a GUI sürümüne geçiş çok iyi bir şekilde gösteriliyor. Benim gibi tekrar format atmakla uğraşmak istemiyorsanız bu videodaki gösterilenleri yapabilirsiniz.

Rehberim bu kadardı. Umarım işinize yarar. İyi Sosyaller!

Son düzenleme: