Herkese selam. Dün AM5 platformuna geri döndüğüm için bugün C diskine temiz bir format atıp klasik sürücüleri yükleyip, gerekli güncellemeleri yaptım. İlk etapta ne yazık ki mouse lag birebir aynı devam ediyordu. Sonrasında Dead by Daylight üzerinde yapmış olduğum testte fark ettim ki mouse lag sorununa sebep olan şey G-Sync ayarları kısmındaki ''Seçilen ekran modeli için ayarları etkinleştir'' kutusunu seçiyor olmammış. Yaklaşık 5 kere kapalı/açık denedim her seferinde bu açıkken oyuna girer girmez ciddi mouse lag meydana geliyordu. Bunu kapatınca en azından bu sorun geçiyor. Aşağıya görseli de ekliyorum, bu tarz bir sorun yaşayan olursa faydalanabilsin diye:
Eki Görüntüle 226525
Mouse lag sorununa tek sebep olan şey bu değil. Bir diğer şey Razer mouse'un yazılımı olan ''Synapse 4'' idi. Bunu zaten uzunca bir zamandır gözlemliyorum zira format sonrası otomatik kurulmaya çalıştı, test amaçlı kurmasına izin verdim 1000 Hertz ayarlı mouse hertz değerini değiştirmediğim halde kafasına göre 5000-6000 DPI'a çıkmış gibi inanılmaz hızlanıp laglanıyordu. Rastgele 500 hertz gibi bir değere indirdiğinde düzeliyor. Ya da atıyorum 500 hertz kullanıyorsan o hızlanma anında 1000, 2000 artık neyse Hertz değerini değiştirirsen anında düzeliyor. Bu saçmalık bana Razer'ın ne kadar çöp bir yazılıma sahip olduğunu tekrardan hatırlattı, artık forumda kimseye önermeyeceğim markaların başında gelecektir. Zaten yabancı kullanıcılar çokça şikayet ediyor, stutter sorunu bile Razer mouse kaynaklı çıkan çokça yabancı konuya denk gelmiştim, her neyse bunu da aktardığıma göre MOUSE LAG sorununu artık askıya alabiliriz.
Buradan şu sonuç çıkıyor: oyun içi görüntü bozulma sorunum direkt olarak mouse lag ile aynı kaynağa sahip olmayabilir. Zira mouse lag ciddi anlamda toparladığı halde görüntü bozulması birebir aynı devam ediyor. Yine de G-Sync kapatıp, V-Sync açma gibi adımları tekrarlamak istedim zira G-Sync ile mouse lag düzeliyorsa belki görüntü bozulmasına da bir faydası olur dedim ama olmadı. Sonrasında sıcağı sıcağına konuda ilerleme sağlamışken şu monitörün firmware tarzı bir güncellemesi var mı bir bakayım dedim ve bir YouTube videosu buldum. Adam güncelleme işleminden önce 2006 yılına ait bir sürüme sahip olurken, güncelledikten sonra 2018 yılına ait bir sürüme geçmiş bulundu. Aynı adımları kendi monitörüm olan AOC Q27G4ZR'nin sitesindeki driverı indirerek ilerlettim fakat bende 2006 yazan sürüm hale 2006 olarak görünmekte. İşin komik kısmı ''Zaten güncel sürücülere sahipsiniz.'' şeklinde bir uyarı aldım. Belki de gerçekten öyledir, 2006 dışında sürüm yoktur ama garip geldiği için sizlere aktarmak istedim. Zira bu güncelleme sonrası yorumlarda kullanıcıların biri aynen şöyle yazmış: ''Helped me fixed my Agon QD Oled frame skipping issue, thanks a lot man.'' Buradan çıkan sonuç bendeki karelerin bozuk gelmesi, kare atlama sorunu belki de monitörün driver güncellemesi yapamaması kaynaklı olabilir izlenimi oluşturdu. Aşağıya adamın içeriğine dair görselleri iletiyorum. Kaydadeğer bir bilgi edindiğim için tekrardan konuya ilişkin yorum yapıp sizlere danışma ihtiyacı duydum.
Eki Görüntüle 226528
Eki Görüntüle 226529Eki Görüntüle 226530
@Ayhan Dönmez @Ateş Hekimoğlu @LH44 @CRT_User @Bandırmalı1965 @ggbye @prime @michaelscofield @Recep Baltaş @BerkayZ87