Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. Windows XP'nin logo ekran koruyucusunu (logon.scr) Windows 11 24H2'de çalıştırmaya çalışıyordum. Çok sürmeden Windows XP Professional x64 Edition'ın logo ekran koruyucusunun hem Windows 7'de hem de Windows 11'de sorunsuz çalıştığını gördüm. Sonra Resource Hacker ile x64 Edition'daki ekran koruyucusunu inceledim, içerisinde Windows Server 2003 ile ilgili logolar da vardı:

windows xp logo ekran koruyucusunda whistler kalıntısı var 3 - x64 edition'daki hali.webp

windows xp logo ekran koruyucusunda whistler kalıntısı var 6 - x64'deki tüm bitmapler.webp

Dosyanın sürüm bilgileri:

windows xp logo ekran koruyucusunda whistler kalıntısı var 4 - x64 edition'da dosya sürüm bil...webp

E doğal olarak Windows XP Professional x64 Edition, Windows Server 2003'ü baz aldığı için Windows Server 2003 logolarını görmek gayet normal.

Sonra bir de Windows XP'nin 32 bit sürümündeki logo ekran koruyucusunu Resource Hacker ile açıp incelemeye başladım ve gördüğüm manzara şu şekilde:

windows xp logo ekran koruyucusunda whistler kalıntısı var 1.webp

Arkadaşlar, şaka yapmıyorum. Bu herhangi bir XP betasına ait bir dosya değil, dosyanın sürüm bilgileri:

windows xp logo ekran koruyucusunda whistler kalıntısı var 2 - sürüm bilgisi.webp

Dosya 2008'de çıkan Windows XP SP3'e ait ancak içerisinde Whistler Server ile ilgili logolar mevcut :D Yani Microsoft, Windows XP'nin geliştirme aşamasında bu logoları değiştirmemiş. Ancak unuttuğunu sanmıyorum. Zira Windows XP'nin sunucu karşılığı olan Windows Server 2003, 2003 yılına kadar çıkmadı. XP ise 2001'de çıktı. 2001'de ise Windows Server 2003'ün henüz final adı bile belli değildi. Geliştirme sırasında ismi 4 defa değişti. Kod ismi Whistler Server olan işletim sistemi önce Windows 2002 Server, sonra (Temmuz 2001) Windows .NET Server, sonra (Eylül 2002) Windows .NET Server 2003 ve en sonunda (Ocak 2003) Windows Server 2003 oldu. Bu nedenle Windows XP'nin 32 bit sürümünde bu logolara ellenmedi.

Ancak beni şaşırtan asıl konu, logoların Windows 2000/Me ve öncesi sürümlerin tasarımını kullanması. Microsoft anlaşılan Whistler Server logolarını XP stiline geçirmekle uğraşmamış bile.

XP 32 bit logo ekran koruyucusundaki diğer logolar ise şu şekilde:

windows xp logo ekran koruyucusunda whistler kalıntısı var 5 - tüm bitmapler.webp

Gördüğünüz gibi Whistler olan tüm logolar Server sürümlere ait. Pro, Home ve Embedded sürümleri ise XP logosunu kullanıyor.

Siz bu kalıntı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Microsoft'un işletim sistemleri tam olarak az maaşlı hayattan bıkmış mühendis kafasında tasarlanıyor. "Çalışıyorsa dokunma."
O yüzden normal olarak görüyorum şaşırmadım.