28394

Çalışkan
Merhaba dostlar, iyi sosyaller.

Windows'tan Linux'a tamamen geçeceğim. Bu süreçte karşılaşacağım zorlu süreçler ve hatalar nelerdir? Hangi dağıtımı önerirsiniz?
Bilgisayarımı genelde Steam, Epic Games oyunları, internetten video izlemek, Spotify ve Discord'a girmek için kullanıyorum.

Tavsiyeleriniz benim için çok önemli.
İyi forumlar!

Sistem:
  • RTX 4060 Ti 8GB
  • R5 5600
  • TUF Gaming B550-PLUS
  • 1 TB M.2 SSD
  • 2x8 3200 MHz RAM
  • Lian Li 240mm AiO

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba dostlar, iyi sosyaller.

Windows'tan Linux'a tamamen geçeceğim. Bu süreçte karşılaşacağım zorlu süreçler ve hatalar nelerdir? Hangi dağıtımı önerirsiniz?
Bilgisayarımı genelde Steam, Epic Games oyunları, internetten video izlemek, Spotify ve Discord'a girmek için kullanıyorum.

Tavsiyeleriniz benim için çok önemli.
İyi sosyaller!

Sistem:
  • RTX 4060 Ti 8 GB.
  • R5 5600.
  • TUF gaming B550-Plus
  • 1 TB M.2 SSD.
  • 2x8 3200 MHz RAM.
  • Lian Li 240mm AiO.

Ubuntu gibi çok kullanılan bir dağıtım seçmeni tavsiye ediyor bir hata aldığında çok kolay çözersin.

Eğer Linux'tan Windows'a döneceksen geri dönmesi sancılı bir süreç. Benim gibi bilmeyensen, zorluyor baştan demiş olayım. Hala öyle midir bilemem ama 2 yıl önce falan öyleydi.

İlk kez geçiyorsanız ve hiçbir tecrübeniz yoksa Kubuntu'yu öneririm. KDE Plasma arayüz olarak da Windows'a en yakınıdır. Donanımınız çok yeterli. Her türlü kaldırır.

Steam bilinen (yani optimize edilmiş) dağıtımlarda genellikle iyi çalışıyor.

Onun dışında Call of Duty, PUBG, Valorant gibi kernel-level anti-hile kullanan rekabetçi oyunlar stabil çalışmayabilir.

Tavsiyem ZorinOS, CachyOS veya Linux Mint gibi bilinen dağıtımlardan başlamandır.

Ancak Ubuntu tavsiye etmem çünkü Linux ruhunu yansıtmaz.

USB diske ya da flash'a yedek aldigindan emin ol. Baska bir USB'de Windows kurulumu hazir olsun. Mint ya da Ubuntu kur. Windows'ta kullandigin tum programlarin listesini cikarip Linux'taki karsiliklari neymis diye onceden ogren ve Linux kurmadan once bu programlari Windows'a kurup ihtiyaclarini karsiliyor mu diye bak.

Steam bilinen (yani optimize edilmiş) dağıtımlarda genellikle iyi çalışıyor.

Onun dışında Call of Duty, PUBG, Valorant gibi kernel-level anti-hile kullanan rekabetçi oyunlar stabil çalışmayabilir.

Tavsiyem ZorinOS, CachyOS veya Linux Mint gibi bilinen dağıtımlardan başlamandır.

Ancak Ubuntu tavsiye etmem çünkü Linux ruhunu yansıtmaz.
İyi de Zorin dediğin dağıtım tema atılmış Ubuntu. Keza Linux Mint de yine Ubuntu tabanlı bir dağıtım.

Eğer Linux'tan Windows'a döneceksen geri dönmesi sancılı bir süreç. Benim gibi bilmeyensen, zorluyor baştan demiş olayım. Hala öyle midir bilemem ama 2 yıl önce falan öyleydi.

Hayır gayet kolay geri dönülüyor Balana etcher ile USB'ye Windows yazdır ve kur.

Linux Mint tercih edin. Driver yükleyicisi sayesinde NVIDIA sürücülerinizi kolayca indirebilirsiniz.

Spotify'da sorun yok indir geç.

Güncellemeleri yap çünkü ISO'lar aylık olarak dağıtılıyor.

Oynadığınız oyunlar Linux'ta çalışıyor mu öğrenmek için https://www.protondb.com/ ve https://areweanticheatyet.com/ üzerinden bakabilirsiniz.

Discord için ByeDPI/DNScrypt kurmanız lazım.

Epic Games oyunları için Heroic Games Launcher öneririm Normal Epic istemicisi Proton ayarlarına çok ellettirmiyor sizi.