Linux Mint ya da CachyOS öneririm.
  • Epic Games, GOG, Amazon Prime oyunları için Heroic Games Launcher öneririm.
  • Yasaklı siteler girmek için Zapret ya da Byedpictl.
Ve kapalı kaynaklı NVIDIA sürücüsü kurmayı tavsiye ederim.

Son düzenleme:
Ubuntu tabanlı olmasından bahsetmiyorum, şu anda düz Ubuntu kullanmanın MacOS veya Windows kullanmaktan bir farkı yok ayrıca çok çok çok ağır bir dağıtım Ubuntu.
O kadar ağır değil. Kurulum aşamasında nasıl kurulum yapmak istediğinizi soruyor. Minimal kurulumu seçerseniz neredeyse hiçbir ön yüklü (tarayıcı, ofis) yazılımı yüklü gelmiyor. Ayrıca Zorin'de bunların hepsi yüklü geliyor. Kullanmadığım ofis yazılımları olması benim tercih edeceğim bir şey değil.

Son düzenleme:
Windows'tan Linux'a tamamen geçeceğim. Bu süreçte karşılaşacağım zorlu süreçler ve hatalar nelerdir? Hangi dağıtımı önerirsiniz?
Bilgisayarımı genelde Steam, Epic Games oyunları, internetten video izlemek, Spotify ve Discord'a girmek için kullanıyorum.
Dağıtım önerisi olarak:
  • ZorinOS
    • Estetik ve modern bir arayüzü var.
  • Linux Mint
  • Pardus
    • Pardus şu anda gayet kullanılabilir bir dağıtım.
Bu üçünden birine bakabilirsin.

Karşılaşabileceğin zorluklar yok gibi bir şey. Ama tavsiye olarak şunu söyleyebilirim ki:
  • Terminal öğrenmek elzem değil, hatta hiç gerekli değil, ama öğrenmek fayda sağlar.
  • Sorun yaşarsan Microsoft Copilot'tan yardım alabilirsin. Şimdiye kadar sorunlarımı o çözdü. Sorundan ziyade ihtiyaçlarımı giderdi.
  • Şu iki siteden birinden Linux'u "Bu sistem nasıl çalışıyor lo" düzleminde öğrenebilirsin:

Zorin OS kullanan ve Linux'a geçen yeni bir kullanıcı olarak fikirlerimi belirteyim;

Başta bence dualboot kur. Alışma süresince ihtiyacı oluyor insanın ve Zorin OS'i bende öneriyorum, güzel bir tasarımı var, arayüzü o kadar karışık değil. Oyunlar konusunda gayet iyi bir sistem. Tabii daha köklü Linux dağıtımları var fakat yeni başlayan biri olarak ben memnunum ve kolay geldi.

Neredeyse 1. ayıma gelirken artık dualbootu bırakıp tamamen Zorin'e geçtim.

Ekran Görüntüsü - 2025-11-14 15-49-30.webp