Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Emirko

Uzman
Merhaba birkaç gündür Windows'un otomatik olarak AMD sürücülerini 25.10.16 sürümüne güncellendiği gözüküyor. Ancak halihazırda AMD'nin sitesinde böyle bir sürüm gözükmemekte güncel sürüm 25.6.1 olarak gözüküyor. Reddit'te edindiğim birkaç bilgiye göre Windows'un güncellediği 25.10.16 sürümünde bazı özelliklerin kısıtlandığından bahsedilmiş. Ben sitede yer alan 25.6.1 sürümünü kullanmak istediğim için 25.10.16 sürümünü DDU ile kaldırıp sitede olan sürümü tekrar yükledim ancak Windows otomatik olarak yine 25.10.16 sürümüne güncelledi. Bu sorun nasıl çözülür? Burada ki çözüm ya bir süreliğine Windows güncellemelerini durdurmak ya da (redditten edindiğim bilgiye göre) eğer 25.6.1 sürümünü kullanmak istiyorsanız ve Windows güncellemelerini durdurmak istemiyorsanız > Aygıt Yöneticisi'ne gidin, GPU'nuza sağ tıklayın, sürücüyü güncelle'yi seçin, bilgisayarıma göz At'ı seçin ve bilgisayarım'daki kullanılabilir sürücüler listesinden seçim yapın.

26/05/2025 tarihinden itibaren 32.0.21013.1000'i seçin bu 25.6.1'dir. Windows güncellemesinin sürümü 32.0.21016.4'tür. Yani 25.10.16 sürümüdür.

Ben şimdilik böyle bir çözüm buldum eğer Windows tekrar 25.10.16 sürümüne güncellerse düzeltip bir süreliğine Windows güncellemelerini durduracağım bu sürümlerle sıkıntı yaşayan varsa anlattığım yöntemleri deneyebilirler. İyi sosyaller.

Windows Pro ya da Ent. surumlerinden birini kullaniyorsaniz Grup ilkeleri duzenmeme aracini acip ( gpedit.msc ) Bilgisayar Yapılandırması → Yönetim Şablonları → Windows Bileşenleri → Windows Update → Windows Update aracılığıyla sürücüleri dahil etme secenegini pasif yapin.

Eger Home surumu kullaniyorsaniz regedit icinden su ayari yapablirsiniz.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate

anahtarini acip sag tustan yeni bir DWORD anahtari olusturun ve ExcludeWUDriversInQualityUpdate adini verin. Degerini de 1 yapin.

Bu alttaki Powershell scriptini de yapay zeka yazdi, test etmedim. surucukapat.ps1 adiyla kaydedip Administrator yetkileri ile Powershell icinden calistirabilirsiniz. Ustteki regedit ayarini sizin yerinize yapiyor.

Kod:
# Sürücü güncellemelerini engellemek için kayıt defteri ayarı
$registryPath = "HKLM:\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate"
$registryName = "ExcludeWUDriversInQualityUpdate"

# Anahtar var mı kontrol et, yoksa oluştur
if (!(Test-Path $registryPath)) {
    New-Item -Path $registryPath -Force | Out-Null
}

# Değeri ayarla (1 = sürücü güncellemeleri hariç)
Set-ItemProperty -Path $registryPath -Name $registryName -Value 1

Write-Host "✅ Windows Update artık sürücü güncellemelerini içermeyecek."

Windows Pro ya da Ent. surumlerinden birini kullaniyorsaniz Grup ilkeleri duzenmeme aracini acip ( gpedit.msc ) Bilgisayar Yapılandırması → Yönetim Şablonları → Windows Bileşenleri → Windows Update → Windows Update aracılığıyla sürücüleri dahil etme secenegini pasif yapin.

Eger Home surumu kullaniyorsaniz regedit icinden su ayari yapablirsiniz.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate

anahtarini acip sag tustan yeni bir DWORD anahtari olusturun ve ExcludeWUDriversInQualityUpdate adini verin. Degerini de 1 yapin.

Bu alttaki Powershell scriptini de yapay zeka yazdi, test etmedim. surucukapat.ps1 adiyla kaydedip Administrator yetkileri ile Powershell icinden calistirabilirsiniz. Ustteki regedit ayarini sizin yerinize yapiyor.

Kod:
# Sürücü güncellemelerini engellemek için kayıt defteri ayarı
$registryPath = "HKLM:\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate"
$registryName = "ExcludeWUDriversInQualityUpdate"

# Anahtar var mı kontrol et, yoksa oluştur
if (!(Test-Path $registryPath)) {
    New-Item -Path $registryPath -Force | Out-Null
}

# Değeri ayarla (1 = sürücü güncellemeleri hariç)
Set-ItemProperty -Path $registryPath -Name $registryName -Value 1

Write-Host "✅ Windows Update artık sürücü güncellemelerini içermeyecek."
Bu bahsettiğiniz yöntemi ben DDU'nun Windows Update aracılığıyla sürücüleri dahil etme seçeneği ile yaptım ama bir işe yaramadı. (Pro kullanıyorum) bahsettiğiniz yöntem bununla aynı mıdır ? Değil ise sizin dediğinizi yapacağım tekrar. Ya da benim bahsettiğim yöntem de sağlıklı ve doğru bir yöntem midir ? Aygıt yöneticisinden sürümü seçmek yani ?

Bu bahsettiğiniz yöntemi ben DDU'nun Windows Update aracılığıyla sürücüleri dahil etme seçeneği ile yaptım ama bir işe yaramadı. (Pro kullanıyorum) bahsettiğiniz yöntem bununla aynı mıdır ? Değil ise sizin dediğinizi yapacağım tekrar. Ya da benim bahsettiğim yöntem de sağlıklı ve doğru bir yöntem midir ? Aygıt yöneticisinden sürümü seçmek yani ?
Aygit yoneticisinden yaptiginiz sadece ekran kartini o surucu ile calismaya zorluyor. Benim verdiklerim ise Windows'un herhangi bir surucu guncellemesini indirmesini engelliyor. Yani sisteme yeni bir kart, BT - wi fi adaptor falan takarsaniz ve Windows icinde yoksa surucusu onlarin suruculerini internetten indirmeye calismaz bu ayari yapinca. Ya surucuyu elle yuklemeniz gerekir ya da ayari pasif hale getirip sistemi bastan baslatmaniz.