Alucardll

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar, WinUtil’i kullanmayı düşünüyorum ama internette hem olumlu hem olumsuz yorumlar gördüm, kafam karıştı. Bu programı daha önce kullanan var mı?

Merak Ettiklerim.
  • Program günlük kullanımda nasıl, sıkıntı yaşadınız mı?
  • Windows 11 Pro ile uyumlu mu, herhangi bir sorun çıktı mı?
  • Artıları ve eksileri nelerdi, memnun kaldınız mı?
Deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Title-Screen.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba arkadaşlar, WinUtil’i kullanmayı düşünüyorum ama internette hem olumlu hem olumsuz yorumlar gördüm, kafam karıştı. Bu programı daha önce kullanan var mı?

Merak Ettiklerim.
  • Program günlük kullanımda nasıl, sıkıntı yaşadınız mı?
  • Windows 11 Pro ile uyumlu mu, herhangi bir sorun çıktı mı?
  • Artıları ve eksileri nelerdi, memnun kaldınız mı?
Deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Eki Görüntüle 191695
Valla Windows kurunca ilk çalıştırdığım programdır. Bazı tweakler ve Windows Updateyi iptal etmek için kullanıyorum yüzümü asmadı şimdiye kadar gayet anlaşılabilir bi arayüzü var kullanışlı bi yazılım.

Windows'u standart MSDN ISO'dan kurup ardindan calistirdigim uygulama. Ozellestirilmis Windows'lar bir sure sonra kesin bir yerde patliyor. Sizin cikardiginiz bir program alakasiz bir seyle baglantili cikabiliyor. Bu yuzden en mantikli yontem bu hala. Uygulamayi kurulumdan cikarmak yerine bu tur bir aracla pasif hale getirmek en stabil cozum.

Bugüne kadar Windows kurulumlarım şu şekilde oldu. Windows kurulumunu yap > tüm güncellemeleri yapıp yeniden başlat > winutil ile sistemi debloat et ve bloat uygulamaları kaldır > kuracağın tüm programları winget komutu ya da unigetui ile kur. O yüzden kullanmanızı öneririm. Şu sıralar boş vaktim oldukça kendi ISO debloater scriptimi oluşturuyorum. ISO'da debloat edilebilecek ya da ayarlanabilecek her şeyi bu script ile yapıp kalan Windows özelleştirmeleri için yine kendi scriptimi oluşturacağım. Daha sonrasında pek kullanacağımı sanmam. Aslında yerelleştirme özelliğine sahip olsaydı winutil'e katkı sağlamak isterdim ancak o tarz talepler görmezden gelinmiş.

Çok eski düşük donanımlı bir bilgisayar kullanmıyorsanız böyle şeyleri çok tavsiye etmem.

Çok eski düşük donanımlı bir bilgisayar kullanmıyorsanız böyle şeyleri çok tavsiye etmem.
Katılmıyorum. Bu araç genelde format sonrası bir kere çalıştırılıyor zaten. Kullanım amacı bu. Bu araçla kullandığınız tüm uygulamaları tek tıkla kurabiliyorsunuz Winget aracılığıyla. Ayrıca bu aracın yaptığı şeyler:
  • Microsoftun bloat uygulamalarını devre dışı bırakıyor.
  • Telemetri servislerini devre dışı bırakıyor ki bunun herhangi bir şekilde donanımın düşüklüğü ile alakası yok.
  • Varsayılan açık gelen hibernation özelliğini kapatıyor bu da çoğu kullanıcı için faydalı bir şey bence. Hazırda beklet çok niş bir kitlenin faydalanacağı bir özellik çünkü.
  • Windows'ta konum takibi bence çok gereksiz bu kapatılıyor.
  • Recall servisi devre dışı bırakılıyor.
  • Servisler manuel olarak ayarlanıyor.
  • Copilot devre dışı bırakılabiliyor.
  • Ayrıca normal anlık sistem üzerinde hızlıca belli başlı özellikler kapanıp açılabiliyor.
Benim önerdiklerim:
1760184172002.webp

1760184208173.webp

Bloatware istenmeyen yazılımlara verilen addır ve bunun için bir şey söylemedim veya telemetri kapatılmaması gerektiğini söylemedim. Hibernate her bilgisayar için kapatılması gerektiği bilgisi de doğru değildir ve her sistem için ayrı test edilmesi gerekir.

Söylediklerinin çoğu telemetri ve bloatware ile ilgili ve bunlar için de bu yazılım şart değildir. İstenmeyen yazılımlar denmesinin sebebi bilgisayarın yavaşlatacaği veya kasma meydana gelebileceği için sistemden kaldırılma amaçlanır bu uygulama sadece bloatware ve telemetri kapatmaya yaramıyor aynı sistemle bütünleşik servisleri kapatabiliyorsun ve eğer bunu yaparsan olmadık bir yerde hatalarla karşılaşabilirsin. Örneğin, Windows Defender tamamen silmeye çalışırsan daha sonrasında mavi ekran veya farklı sorunlarla karşılaşıyorsun.

Uygulamanın sunduğu tüm özellikler zaten kesinlikle kullanılmamalı onu savunmuyorum. Ancak bu bir araç sonuçta. Çoğu kullanıcının tek tek bunları kapatacak kadar teknik bilgisi yok ve amele işi. Zaten bu uygulamalar belli önerilen seçenekler ile kullanılmalı. Windows kurulumu sonrası önerilen seçenekler ile bu scriptlerin kullanılmasının hiçbir zararı olmayacağı gibi faydası var 👍 Bu önerilen seçeneklerin de bilgisayarın yüksek ya da düşük donanıma sahip olmasıyla alakası yok bence.