Geraltın kılıcı 57
Üstün
Şu anda hızlıdan bir giriş yapıyorum: Witcher 1 benim bugüne kadar oynadığım en iyi oyunlardandır. Adamlar Witcher 2'nin ve Witcher 3'ün ana hikayesinden daha iyi bir ana hikaye tasarlayıp üstüne Ubisoft mantığını güzelleştirmişler. Oyun ciddi manada mükemmel! Tabii eksileri yok mu? Tabii ki var. Özellikle dövüş sistemi pek iyi değil ancak oynarken çok umursayacağınızı düşünmüyorum çünkü oyun bunu kurgusuyla bayağı bir tedavi ediyor.
Alvin'e rahmetle...
Hikaye
Witcher 1'in hikayesi kitapların sonundan başlasada Witcher: Son Dilek adlı kitabın işleyişiyle benzerlik ve hatta kopyalama gösterir. Pek tabii oyundayki bazı kısımlar değişmiştir. Mesela, kitapta Yen ile çıkıyorsa sonunda Triss ile çıkıyor (Shani ile çıksanız bile Witcher 2'de oyun sizi Triss ile çıktınız olarak varsayıyor). Neyse biz çıkma muhabbetlerini boş verelim ve oyunun işleyişinde geçen hikayelere geçelim: Witcher 1'in hikayesi ilk olarak Semender adlı örgütün Kaer Morhen'a saldırmasıyla başlıyor. "Bu örgüt neden bunu yapıyor?" diye sorarsanız, yapmalarındaki sebep dünyanın sonuna doğru hazırlanmak. Witcher 3'ün sonunda hani "Cirilla gitmedi, Witcher oldu." diyenler var ya he onların alayı Witcher 1 oynamamıştır! Jacques de Aldersberg (Alvin) adlı karakter bunu bize önceden belirtir ancak Geralt intikam duygusu ile hareket ettiği için Jacques de Aldersberg'ü öldürür ve Witcher evreninde bir Thanos'un olamayacağını bize kendi görüşüyle gösterir.
Tıkanma/İkilem
Witcher 1'de en sevdiğim şey tıkanmak/ikilemde kalmak olabilir. Bu oyunda çeşitli felsefi muhabbetler ve görüşlerin ayrılığı mevcut ve bu sebeple Witcher evrenini tanıtan en iyi yapım kendisi. Mesela, Foltest bir süper güç (doktriner) gibi hareket ederken kızı Adda kendi çıkarları adına hareket eder veya ACT 4'te karşılaştığımız Toruviel (iç burukluğumdur) kendisi bir köyü rehin almış ve Yanan Gül Tarikatı'ndan kurtulmaya çalışıyor. Bu sebeple çocukları ve sivil vatandaşları rehin almış. Ben ise çocukları ve vatandaşları katlettiğini düşünerek kendisini biçtim. Bu sebeple de oyunun save'ini geri alıp bu sefer doğru kararı tercih ettim.
Alvin'e rahmetle...