MrVaio

Uzman
İyi sosyaller dilerim herkese.

Dün 4 yıldır kullandığım kasama yeni aldığım ekran kartımı taktıktan sonra RAM'lerimi BIOS'tan, değişiklik yapmadan önce kullandığım 3600MHz'e tekrar çıkartamadım bir türlü.

Kasamda uzun zamandır kullandığım AMD RX 580 8 GB ekran kartım video editlemeye başladıktan sonra yetersiz gelince dün aldığım Palit RTX 5070 Ti 16 GB Gaming Pro'yu taktım anakartıma.

Ekran kartını taktıktan sonra sistemde yeni GPU gözükmedi önce, sonra NVIDIA sitesinden Studio Driver'ı indirip kurduktan sonra makineyı yeniden başlattım ve BIOS'a gireyim dedim, BIOS sürümünün çok eski olduğunu fark ettim (versiyon 4204, tarih: 24.02. 2022). ASUS'un sitesinden anakartımın son BIOS'unu indirip USB'ye attım ve BIOS'a girip güncellemeyi yaptım. Sistem yeniden başlayınca BIOS'a ilk girişimde RAM'ler varsayılan hıza düşmüştü. Ben de RAM'leri ilk aldığımda yaptığım gibi D.O.C.P'den profil 1'i seçince hemen yanında 3600 MHz belirdi fakat save yaparak çıkınca Task Manager da RAM'ler hala varsayılan hızda gözüküyor, yani RAM profilini bir türlü kaydetmiyor. Acaba RAM'ler hızlandı fakat Task Manager mi yanlış raporluyor diye düşünüp CPU-Z'den de baktım durum aynı. BIOS'a her girişimde RAM'ler varsayılana dönüyor. D.O.C.P'den hiç ellemeyip F7 ile Advanced Mod-EZ Tweaker-AI overclock tuner menüleri de dahil birçok deneme yaptım fakat beceremedim.

Uzman arkadaşlar, acaba bir yerlerde kaçırdığım bir detay mı var?

Sistem bileşenleri:

Anakart: ASUS ROG STRIX X570-E Gaming (BIOS: 4204 / 02-24-2022, 5041 / 08-14-2025)
İşlemci: AMD Ryzen 5700G 8C/16T
Grafik kartı: NVIDIA RTX 5070 Ti 16 GB
Depolama: Samsung 980 Pro
Hafıza: G.Skill 32 GB(2*16 GB) 3600 CL 16 ( F4-3600C16D-32gtznc )
Soğutma: Corsair H150i Elite Capellix
Güç: ASUS STRIX 750W
Kasa: Lian Li EVO XL

Grok dedi bunu. İlginç çözüm yöntemleri var ondan atıyorum. Adminler ceza vermeyin bana.

RTX 5070 Ti (AD102 die, 4nm) gibi yüksek güç çeken ve PCIe 5.0 isteyen bir kart takılınca, X570 çipsetinin PCIe 4.0 x16 slotu tam güçte çalışmak için daha fazla voltaj ve timing toleransı istiyor. Bu da IMC’yi (Integrated Memory Controller) biraz zorluyor ve BIOS eski XMP profilini stabil tutamıyor → her reboot’ta default’a düşüyor.
Senin durumunda 5700G’nin IMC’si zaten 5000 serisi APU’larda biraz daha hassas, bir de RTX 5070 Ti çektiği akımla birlikte slotun signaling’ini biraz bozunca XMP tutmuyor.
Çözüm yolları (deneme sırasıyla):

**BIOS’u gerçekten güncellemişsin (5041 – Ağustos 2025), çok iyi. Ama bir de BIOS’u tamamen resetle:
Elektriği kes, CMOS pilini 10 dk çıkar veya jumper ile resetle
Tekrar tak, BIOS’a gir, sadece Load Optimized Defaults yap, kaydet çık
Tekrar gir, bu sefer D.O.C.P Profile 1’i seç → 3600 MHz gözükecek, F10 ile kaydet ve çık
Hala düşüyorsa devam et ↓

D.O.C.P yerine manuel gir (en iyisi (5700G’de genelde daha stabil olur):
DRAM Frequency → 3600 MHz
FCLK Frequency → 1800 MHz (1:1 olsun mutlaka)
DRAM Voltage → 1.40–1.45V (kitin zaten 1.40V istiyordur ama yazmıyor)
Timings → elle gir: 16-19-19-36 (kitin tam timing’i bu, kutuda yazar)
ProcODT → 48–53.3 ohm arası dene (genelde 53.3 ohm 5700G’de iyi)
RTT ayarları (Advanced → AMD Overclocking → DDR4 RTT) → RTT_NOM: RZQ/7, RTT_WR: RZQ/3, RTT_PARK: OFF veya RZQ/1
DRAM Driving ayarları da biraz yüksek olsun (örneğin CLKDRV 24, ADDRCMD 20-24 vs.)

En etkili çözüm – çoğu kişide kesin çözüyor:
PCIe slotunu Gen 4 yerine Gen 3’e zorla (RTX 5070 Ti zaten Gen5 kart ama X570 slotu Gen4):
BIOS → Advanced → PCIe Subsystem Settings (veya AMD PCIe settings)
→ PCIe Slot 1 → Gen 3 seç
Kaydet çık, Windows’a gir. RAM’ler bu sefer %95 ihtimalle 3600’de kalır.
Çünkü kart Gen4’te daha fazla güç çekiyor ve signaling bozulunca IMC de XMP’yi tutamıyor. Gen3’e çekince sorun ortadan kalkıyor, performans kaybı ise 5080 Ti’da %1–2’yi geçmez.
Son çare:
Ryzen Master’dan değil ama BIOS’tan “Memory Context Restore” veya “Power Down Enable” = Disabled yap (bazı ASUS BIOS’larında var)
Ya da cLDO VDDP voltajını 0.95–1.00V yap (5700G’de bazen düşük kalıyor)

Grok dedi bunu. İlginç çözüm yöntemleri var ondan atıyorum. Adminler ceza vermeyin bana.

RTX 5070 Ti (AD102 die, 4nm) gibi yüksek güç çeken ve PCIe 5.0 isteyen bir kart takılınca, X570 çipsetinin PCIe 4.0 x16 slotu tam güçte çalışmak için daha fazla voltaj ve timing toleransı istiyor. Bu da IMC’yi (Integrated Memory Controller) biraz zorluyor ve BIOS eski XMP profilini stabil tutamıyor → her reboot’ta default’a düşüyor.
Senin durumunda 5700G’nin IMC’si zaten 5000 serisi APU’larda biraz daha hassas, bir de RTX 5070 Ti çektiği akımla birlikte slotun signaling’ini biraz bozunca XMP tutmuyor.
Çözüm yolları (deneme sırasıyla):

**BIOS’u gerçekten güncellemişsin (5041 – Ağustos 2025), çok iyi. Ama bir de BIOS’u tamamen resetle:
Elektriği kes, CMOS pilini 10 dk çıkar veya jumper ile resetle
Tekrar tak, BIOS’a gir, sadece Load Optimized Defaults yap, kaydet çık
Tekrar gir, bu sefer D.O.C.P Profile 1’i seç → 3600 MHz gözükecek, F10 ile kaydet ve çık
Hala düşüyorsa devam et ↓

D.O.C.P yerine manuel gir (en iyisi (5700G’de genelde daha stabil olur):
DRAM Frequency → 3600 MHz
FCLK Frequency → 1800 MHz (1:1 olsun mutlaka)
DRAM Voltage → 1.40–1.45V (kitin zaten 1.40V istiyordur ama yazmıyor)
Timings → elle gir: 16-19-19-36 (kitin tam timing’i bu, kutuda yazar)
ProcODT → 48–53.3 ohm arası dene (genelde 53.3 ohm 5700G’de iyi)
RTT ayarları (Advanced → AMD Overclocking → DDR4 RTT) → RTT_NOM: RZQ/7, RTT_WR: RZQ/3, RTT_PARK: OFF veya RZQ/1
DRAM Driving ayarları da biraz yüksek olsun (örneğin CLKDRV 24, ADDRCMD 20-24 vs.)

En etkili çözüm – çoğu kişide kesin çözüyor:
PCIe slotunu Gen 4 yerine Gen 3’e zorla (RTX 5070 Ti zaten Gen5 kart ama X570 slotu Gen4):
BIOS → Advanced → PCIe Subsystem Settings (veya AMD PCIe settings)
→ PCIe Slot 1 → Gen 3 seç
Kaydet çık, Windows’a gir. RAM’ler bu sefer %95 ihtimalle 3600’de kalır.
Çünkü kart Gen4’te daha fazla güç çekiyor ve signaling bozulunca IMC de XMP’yi tutamıyor. Gen3’e çekince sorun ortadan kalkıyor, performans kaybı ise 5080 Ti’da %1–2’yi geçmez.
Son çare:
Ryzen Master’dan değil ama BIOS’tan “Memory Context Restore” veya “Power Down Enable” = Disabled yap (bazı ASUS BIOS’larında var)
Ya da cLDO VDDP voltajını 0.95–1.00V yap (5700G’de bazen düşük kalıyor)
Şu yapay zekadan yardım talep etmeye henüz alışamadım.

Çok teşekkür ederim desteğiniz için.

Bugün tüm pazar günümü bunu halletmek için ayırdım, bakalım günün sonunda bu sorun nasıl çözümlenecek ben de çok merak ediyorum.

Çözüme kavuşturamazsam, ilk aksiyonum muhtemelen işlemci model değişimi olacak.

Buradan anlık olarak paylaşıyor olacağım çözüm sürecimi.

Keyifli sosyaller dilerim herkese.

Anakart'tan pil çıkarıp bıos resetleme, güncel biosun tekrar yüklenmesi, chipset güncel yazılımının kurulumu, ramlerin; sökülüp takılması/yerlerinin değiştirilmesi/tek ve çift yerleştirilmesi varyanlarını denedim.

Bıosu resetleyip expo olarak kaydettim olmadı. Tekrar resetledim, bu kez manuel değerleri tek tek girerek kaydettim, olmadı. Her defasında bıos varsayılan temel hıza atıyor ramleri.

Daha önce 3600 mhz de yıllardır sıkıntısız çalışan sistemde tek yaptığım değişiklik RX580'i yerinden çıkartıp RTX 5070 TI takmak oldu. Bu değişiklik sonrası ramler EXPO da kalamıyor ve sebebini henüz bulamadım.

Son aksiyonum bulabilirsem başka bir işlemci takıp farklı bir cpu ımc'siyle ramleri denemek olacak.

Son düzenleme: