Xiaomi cihazlarda genelde Çin, Global (?) ve EU ROM üzerinde bulunan gizlilik korumasını gelin beraber inceleyelim.

Gizlilik Koruması Nedir, Neyi Amaçlar?
Gizlilik koruması, adı üstünde kullanıcının gizliliğini sağlamasına ve cihazındaki kamera, mikrofon veya konum gibi önemli verilere erişen uygulamalarının kaydının tutulup kullanıcıya sunulmasını sağlar.

İzin Kayıtları
Burada, telefonumuzdaki mikrofon, kamera ve konum izni isteyen tüm uygulamaları görebilirsiniz.

Screenshot_2024-06-09-01-00-33-428_com.miui.securitycenter-edit.webp

"View all permissions records" kısmına girerek bizim cihazımızdaki uygulamaların davranışlarını detaylı bir şekilde görebiliriz.

Screenshot_2024-06-09-01-01-36-361_com.miui.securitycenter.webp

İstersek arka planda veri kaydederek cihazımızın arka plan işlemlerini azaltmak istersek davranış kayıtlarını kapatabiliriz.

Screenshot_2024-06-09-01-02-14-317_com.miui.securitycenter-edit.webp

Sanal Kimlik
Her cihazın bir kimliği vardır ve uygulamalar bu kimliğe göre tercihlerinizi ve davranışlarınızı takip eder. Xiaomi ise sizin için gerçek olmayan sanal bir kimlik oluşturur ve gizliliğinizi korur.

Screenshot_2024-06-09-01-04-33-479_com.android.settings-edit.webp

İkinci Alan
İkinci alan, cihazın içinde farklı bir profil oluşturur, dualboot gibi düşünebilirsiniz.
Örnek vererek açıklayayım.
Normal telefon şifresi; 1234
İkinci alan şifresi; 4321
Şimdi telefona 1234 yazarsak normal, oyunların ve günlük uygulamaların olduğu alan açılacak ama 4321 diye ikinci alan şifresini telefona girersek ikinci alana kaydettiğiniz bilgilerin olduğu kısım açılacak.

Screenshot_2024-06-09-01-06-17-748_com.miui.securitycore-edit.webp

Gizli Mod
Gizli mod, uygulamaların kamera, mikrofon ve konum iznini hiçbir şekilde alamamasını sağlar.

Screenshot_2024-06-09-01-06-57-542_com.miui.securitycenter-edit.webp

Screenshot_2024-06-09-01-07-08-780_com.miui.securitycenter-edit.webp

İzin Denetleme Merkezi
Buradan cihazımızda verdiğimiz tüm izinleri görebiliriz. Konum, kamera veya mikrofon erişimi gibi işlevleri hangi uygulamaların kullanacağını veya kullanamayacağını seçebiliriz.

Screenshot_2024-06-09-01-08-11-642_com.miui.securitycenter-edit.webp

Gizlilik koruması ile artık önemli veya özel durumlarda gizliliğinizi garanti edebilirsiniz.
İyi Sosyaller.

Screenshot_2024-06-09-01-07-43-816_com.miui.securitycenter-edit.webp

Sanki Xiaomi kullanıcıları daha rahat takip edeceği sistem geliştirmiş. Not insanlar Çin'de izleniyor ve telefonlarını da dinlemek için yapıyor olabilirler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Rootlu mu telefon? Samsung'da bu kadar ayrıntılı izinler yok.
Elimdeki tüm cihazlar Rootlu fakat sizin için üzerinde deney yapabileceğim bazı cihazlarımı Stock olarak bırakıyorum ve böyle özellikleri sizler ile paylaşıyorum. Bu cihazda EU ROM kurulu fakat Stock Çin ve Global (?) ROM'larda da olan bir özellik.

Sanki Xiaomi kullanıcıları daha rahat takip edeceği sistem geliştirmiş. Not insanlar Çin'de izleniyor ve telefonlarını da dinlemek için yapıyor olabilirler.
Olabilir.

İnanılır gibi değil. Konu yine ve yine yanlış bilgi yuvası. Bu özellik sadece Çin ve Çin bazlı ROM'larda var. Stock konuşuyorsanız EU diye bir ROM bile yok. Kaldı ki Custom ROM olan EU da bunun gelmesi oldukça doğal bir şey. Yapılırken cihazınıza Çin ROM'u yoksa bile global baz üzerine Çin uygulamaları temel alınıyor. Kısaca global ve global bazlı herhangi bir ROM da güvenlik uygulamasını modlama yapmadan bu özelliği kullanamazsınız. Yarım yamalak çevirisinden bile anlayabilirsiniz bunun global özelliği olmadığını. MIUI 13'ten beridir olan özellik. Çevirisinin yarım kalma ya da hatalı olma şansı da yok.

İnanılır gibi değil. Konu yine ve yine yanlış bilgi yuvası. Bu özellik sadece Çin ve Çin bazlı ROM'larda var. Stock konuşuyorsanız EU diye bir ROM bile yok. Kaldı ki Custom ROM olan EU da bunun gelmesi oldukça doğal bir şey. Yapılırken cihazınıza Çin ROM'u yoksa bile global baz üzerine Çin uygulamaları temel alınıyor. Kısaca global ve global bazlı herhangi bir ROM da güvenlik uygulamasını modlama yapmadan bu özelliği kullanamazsınız. Yarım yamalak çevirisinden bile anlayabilirsiniz bunun global özelliği olmadığını. MIUI 13'ten beridir olan özellik. Çevirisinin yarım kalma ya da hatalı olma şansı da yok.
Zaten konuda "Global (?)" olarak belirttim yani orada tam kesin bir bilgim yok. Ayrıca EU ROM, Çin Romu tabanlı olduğu için onda da var o yüzden onu da ekledim.

Ayrıca EU ROM, Çin ROM'u tabanlı olduğu için onda da var o yüzden onu da ekledim.

Ben düzeltmeme rağmen hala yanlış bilgi vermeye devam ediyorsunuz. Sizin telefonunuz da Çin ROM'u var ise Çin taban olması normal. Ama tüm telefonlar Çin ROM'una sahip değil. Bu yüzden Çin ROM'u olmayan telefonlar içinde global ROM taban alınıyor.

Kaynak: Xiaomi.EU'nun direkt kendisi

EU stock bir ROM değildir. Custom yani modifiye edilmiş bir romdur. Global ROM taban olarak alınsa da Çin uygulamalarını ( her zaman yerleştirmeyedebilir. Geçen sürümde mesela Full global uygulamalardan devam edildi ) yerleştirdikleri için Çin ROM'u özelliklerine kısmen de olsa sahip olur.
Kısaca bu özelliği istiyorsanız root atıp sistemi modifiye edeceksiniz ya da Çin ROM'u veya Custom ROM kullanacaksınız. Stock ROM da çeviriden de anlaşıldığı üzere Çin ROM'una ait.

Dosya Ekleri

• devices_stable_os1_24052619.webp
    devices_stable_os1_24052619.webp
    128,8 KB · Görüntüleme: 72
Son düzenleyen: Moderatör:
Ben düzeltmeme rağmen hala yanlış bilgi vermeye devam ediyorsunuz. Sizin telefonunuz da Çin ROM'u var ise Çin taban olması normal. Ama tüm telefonlar Çin ROM'una sahip değil. Bu yüzden Çin ROM'u olmayan telefonlar içinde global ROM taban alınıyor.

EU stock bir ROM değildir. Custom yani modifiye edilmiş bir romdur. Global ROM taban olarak alınsa da Çin uygulamalarını ( her zaman yerleştirmeyedebilir. Geçen sürümde mesela Full global uygulamalardan devam edildi ) yerleştirdikleri için Çin ROM'u özelliklerine kısmen de olsa sahip olur.
Kısaca bu özelliği istiyorsanız root atıp sistemi modifiye edeceksiniz ya da Çin ROM'u veya Custom ROM kullanacaksınız. Stock ROM da çeviriden de anlaşıldığı üzere Çin ROM'una ait.
Düzeltme için teşekkürler.

Yani anlam veremiyorum. Çin'e baskıcı, Avrupa'ya serbest. Bir ülke, kendi insanlarına niye böyle kötü davranır ya?

Yani bu normalde Xiaomi’nin cihazlarında default olarak yok mu hocam?