darkslayer

Çalışkan
Bu RAM'le ilgili fazla bilgi bulamadım, sizce bu RAM alınır mı? Bir de anakartım ve işlemcim ile uyumlu mu?
  • Anakart ASUS TUF B850 Plus Wi-Fi
  • İşlemci Ryzen 7 9700X.

Attığım ürün XMP ve EXPO destekliyor.

Ekran görüntüsü 2025-07-27 003352.webp

@darkslayer QVL list'in şu an için ASUS anakartlarda bir önemi kalmadı. Son BIOS updateleriyle birlikte RAM sorunu tamamen çözülmüş durumda sayılır, sistem açılmama gibi hiçbir durum olmaz, EXPO ve XMP birbirinin aynısı, sadece bellek SPD profilindeki bulunan mevcut değerleri anakart oradan okuyup yazar ve RAM'leri train eder EXPO açtığında. X870 platformu mesela ilk çıktığında bazı anakartlar XMP bellek ile falan açılmıyordu, ilk iş en son BIOS updatesi yaptıktan sonra EXPO açmak olacak her zaman.

RAM konusuna gelince Hynix A ya da M olan herhangi bir RAM alman gerekiyor. 6000 c36 Samsung'dur, uzak dur. 5600 c46 gibi absürt değerler Micron'dur uzak dur. Bu platformun tek kralı şu an için Hynix. AM4'teki tüm bilgiler yalan oldu, AM5'te sadece Hynix var şu anda, niye dersen çünkü hepsi aynı para, diğer çipler Hynix'in yarı fiyatı olsa ben de almayı düşünürdüm.

5600 c28, 6000 c30-28, 6400 c32-30 RAM'lerin hepsi Hynix'tir, M ya da A çıkabilir, onu bilemeyiz. Günlük kullanıcı için bunun önemi yok. DDR5 AM5 sistemde RAM seçimi adlı video serisini izlemenizi tavsiye ederim YouTube üzerinden. 9700x için detaylı bilgi orada mevcut. EXPO açtıktan sonra videoda verilen alt zamanları girmeniz gerekiyor Hynix için, %1 Low denilen FPS değerini artırıyor, oyun akıcılığı artıyor, mevcut aldığın FPS değerini de 3-5 civarında artırır bu ayarlar. FPS oyunlarında etki daha barizdir, hikaye oyunlarında daha az etkili.

@darkslayer Bu RAM'ler ile herhangi bir sıkıntı yaşaman mümkün değil, yüksek olasılıkla Hynix A-Die çıkacaktır.