Destek olan herkese şimdiden teşekkür ederim. Benim hem bir durumla ilgili sorum olacaktı hem de alt zamanlama ayarları isteyecektim.
Durumum şu şekilde: Resimde de görüldüğü gibi Ryzen 9 9900X işlemciye sahibim ve XPG Lancer 2x32 GB RAM'in sadece biri takılı. İkincisini de arkadaşımdan alacağım ama şu anda bütçeyi hazırlıyorum.
Sorun şu ki oyunlarda ortalama FPS'im gayet tatmin ediciyken, yani normalken, %1 ve %0,1 FPS değerleri hiç tatmin edici değil. Örneğin ortalama 200 FPS alıyorken %1'de 60 FPS, %0,1'de 40 FPS alıyorum.
Ben CO (-30), PBO (+200) ve PBO Limits = Motherboard ayarlarını yaptım ama kesinlikle bundan kaynaklı bir sorun değil çünkü bu ayarları yapmadan önce de durum aynıydı. Hatta işlemci için test sonuçlarım harika geldi. Sıvı soğutucunun performansı sayesinde yaz aylarında bile sistemden 230 W güç çekebilmesine izin veriyor.
RAM için de göründüğü gibi alt zamanlamalarla oynadım. EXPO açıkken veya hiçbir ayara dokunulmamış hâlinde de sorun oluyordu. Aslında bilgim var ama bilgiden daha çok tecrübeye ihtiyacım var. Denenmiş ayarları uygulamam benim için daha iyi olacaktır tabii ki.
Ama dediğim gibi, %1 ve %0,1 FPS değerlerinde sorun olduğunu düşünüyorum. Yapay zekâ bana ikinci RAM'in takılı olmamasından dolayı bu durumun yaşanabileceğini söylüyor. Sizce bu mantıklı mı?
İkinci olarak 6200 MHz hızında çalışabilen CL28 timing'lerin yeterli olacağını düşünüyorum. Bunun için bir ayar paylaşır mısınız?
Yapılan bu ayarlardan dolayı RAM'in kaç derecelerde dolaşmasına izin vereyim? Şu anda RAM'lere doğru üfleyen 70 mm, cızırtılı lanet olası bir fanım var. Bu olmasaydı sıcaklıklar 60 derecenin üzerine doğru çıkıyordu. Tabii yük altında veya oyun testlerinde değil.
Yapılan alt zamanlamaların, ikinci RAM'i de taktığımda sorun teşkil etmemesini istiyorum. Sorundan kastım sistemin boot edebilmesi ve stabilite. Yoksa en kötü Clear CMOS atarım, tekrar kendi ayarlarımı uygularım.
Biraz cümle akışı normal olmadı, kusura bakmayın. Tekrardan teşekkür ederim.
@Ayhan Dönmez hocam, sizi önerdiler. Rahatsızlık verdiğim için kusura bakmayın.
Eki Görüntüle 272303