XPG Lancer 1x32 GB RAM için subtiming ayar tavsiyesi

dombikpanda

Üyecik
Destek olan herkese şimdiden teşekkür ederim. Ben hem bir durum ile ilgili sorum olacaktı hem de alt zamanlama ayarları isteyecektim.

Durumum şu şekilde, resimde de gözüktüğü gibi Ryzen 9 9900X işlemciye sahibim ve XPG Lancer 2x32 GB RAM'in sadece 1'i takılı, 2.sini de alacağım arkadaşımdan ama bütçeyi hazırlıyorum. Sorun şu ki ben oyunlarda ortalamam FPS çok tatmin ediyorken, yani normalken %1 ve %0.1 FPS'ler hiç tatmin edici değil (örneğin ortalama 200 FPS alıyorken %1'de 60 FPS, %0.1'de 40 FPS). Ben CO(-30) ve PBO(+200), PBO Limits = Motherboard ayarı yaptım ama kesinlikle bundan kaynaklı olan sorun değil çünkü ayarı yapmadan önce de durum aynıydı. Hatta işlemci için test sonuçlarım harika geldi (sıvı soğutucunun performansı sayesinde yaz aylarında 230W sistemden güç çekebilmesine izin veriyor).

RAM için de kendim göründüğü gibi alt zamanlamalar ile oynadım (EXPO açık veya hiç ayar oynanmamış hali ile de sorun oluyordu). Aslında bilgim var ama bilgiden daha çok tecrübe bana lazım. Denenmiş ayarları uygulamam benim için daha iyi olacaktır tabii ki de. Ama dediğim gibi %1 ve %0.1 FPS'lerde sorun olduğunu düşünüyorum. Yapay zekâ bana 2. RAM'in takılı olamayacağından dolayı olduğunu söylüyor, sizce bu durum mantıklı mı? 2. olarak da 6200 MHz hızında çalışabilen CL 28 timinglerin yeterli olacağını düşünüyorum. Bunun için bir ayar paylaşır mısınız?

Yapılan bu ayarlardan dolayı RAM'in kaç derecelerde dolaşmasına izin vereyim? Şu anda oraya doğru üfleyen 70 mm cızırtılı lanet olası bir fanım var. Bu olmasaydı sıcaklıklar 60 derece üstüne doğru ilerliyordu, tabii yük altında veya oyun testlerinde dururken değil yani. Yapılan alt zamanlamalar 2. RAM'i de taktığında sorun teşkil etmemesini istiyorum. Sorundan kastım sistemin boot edebilmesi ve stabiliteden bahsediyorum, yoksa en kötü clear CMOS atarım. Tekrardan kendi ayarlarımı uygularım. Biraz cümle akışı normal olmadı, kusura bakmayın. Tekrardan teşekkür ederim.
@Ayhan Dönmez hocam, sizi önerdiler. Rahatsızlık verdiğim için kusura bakmayın.

Anlattığınız senaryonun birkaç mantıklı sebebi var. 2 CCD işlemcilerde ince ayar şart, Per CCD ayarlaman en doğrusudur... CCD0 daha agresif boostlar sende, bu mantıkta CCD0 -20 yiyorsa CCD1 -30 yiyebilir mesela. PBO'yu bu mantıkta ayarlarsın. Gigabyte özelinde LLC-Load-line Calibration ayarları VCORE ve VSOC için Turbo alınmalı. @Yakuza ile CPU Set Setter yazılımıyla ayarlayın bu kısmı... Core parking'den daha mantık dahilinde olur.

Integated Graphics kapatın. EXPO profili üzerine bu tarzda deneyebilirsin... Nitro Robust Enabled, 1-2-1 denenebilir... FCLK 2167 stabil verebiliyorsa öyle kalsın, minimum 2067 MHz olur 6200'de. 12 cm 1500 RPM bir fan ayarlatıp üfleyin yakın mesafeden... PBO ve FCLK için VT3 testi lazım. @shiiw TM5 0.12.3 ve VT3 iletsin.

Bu kısıma en son bakın... Primary 36-36-48-62 geçerse daha iyi olur. Aktif soğutma gerekli yoksa yüksek VDD ister.

Şuan ki hali ile VT3 testi yapıldı ve bende 2 CCD içinde -30 işlemini başarılı bir şekilde yedi yani başırılı geçti. Scaler Auto kısmında yük altında daha uzun süre kalmasını istemediğim için scaler auto seviyesinde. Core parking işlemini de doğru bir şekilde kapatabiliyor evet.

Konuda, oyunları ilk CCD'ye atayın. Karışık olduğu zaman %1'ler göçüyor maalesef, 9900x 6+6 olduğu için mecburi : 9950X olaydı Core0 T0+T1 boş bıraktırırdım. Core6-11 çekirdeklerine arka planda çalışan programları atıp birinci CCD'yi rahat bırakabilirsin, mesela chrome gibi tarayıcılar+discord+spotify vs vs 2. ccd 6-11 çekirdeklerine gönderin gitsin.

Core parking çok uygun değil, @Yakuza ile birebir ayarlayın. Yardımcı olur... Per CCD -30 geçse bile ben yine de Scaler 5X tavsiye ederim minimum. Testlere çok güvenmeyin. RAM timing sonrası özellikle sıkıntı çıkıyor AM5'te. CCD ile IMC arasında ters orantı var, biraz pay bırakmak lazım. Bahsi geçen LLC ayarlarını Turbo yapmanda fayda var stabilite adına...

Peki bu şekilde yaptığımı da adobe gibi multicore işlemlerde 6 çekirfdek üstü kullanımlarda nasıl bir senaryo olacak. Tüm uygulamaların atamasını mı yapacağım veya yeni oyun yükledikçe. Ve bendeki asıl sorun 2 CCD li işlemci olması dimi ? . Aslında benim aklımdaki de oydu.

Son düzenleme:

Adobe'nin %1 FPS ile ilgisi yok, ona atama yapmak zorunda değilsin. Bu iş oyunları diğerinden ayırmaya yarar, yayın ıvıe zıvır programlar için ccd2 Chrome, oyun ccd1 olur işlemci 12 çekirdek olur ama öncelikler ayrılır tam performans alırsın. Canın istiyorsa ccd2 Adobe'ye ver, oyun oynarken 6 çekirdekte bir yandan render alsın. Keyfine göre.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…