Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
31
Yer
Kocaeli
Selam dostlar,

Bugün dikkatimi çekti RAM konusu. Armoury Crate kullanıyorum. İlk başlarda bu sorun yoktu, daha sonra başladı sanırım ya da dikkat etmedim. Fanlar, sıvı soğutucu RGB, RAM derken hepsi senkronize oluyor renk konusunda. Lakin 1 tane RAM, senkronize olmuyor. Uyku moduna bile alsam bilgisayarı, yanmaya devam ediyor. Mesela tek renk yapamıyorum RAM'leri. Bir tanesi sürekli farklı renk yanıyor. RAM'i söküp taktım, fayda etmedi.

Uygulama içerisinden bellek kısmını kapatırsam, o zaman aynı renk RGB yanmaya başlıyorlar. O da tam olarak senkronize sayılmaz. Sıvı soğutucuya yakın olan RAM bunları yapıyor, sağ tarafta olan RAM'de sıkıntı yok.

BIOS en güncel sürüm, Windows, Chipset hepsi güncel sürümde.

Bu konuyu nasıl çözebiliriz?

@20424

@Ayhan Dönmez

20250925_193142.webp

20250925_193224.webp

Ekran görüntüsü 2025-09-25 193857.webp

Son düzenleme:
Çözüm
Selam dostlar,

Bugün dikkatimi çekti RAM konusu. Armoury Crate kullanıyorum. İlk başlarda bu sorun yoktu, daha sonra başladı sanırım ya da dikkat etmedim. Fanlar, sıvı soğutucu RGB, RAM derken hepsi senkronize oluyor renk konusunda. Lakin 1 tane RAM, senkronize olmuyor. Uyku moduna bile alsam bilgisayarı, yanmaya devam ediyor. Mesela tek renk yapamıyorum RAM'leri. Bir tanesi sürekli farklı renk yanıyor. RAM'i söküp taktım, fayda etmedi.

Uygulama içerisinden bellek kısmını kapatırsam, o zaman aynı renk RGB yanmaya başlıyorlar. O da tam olarak senkronize sayılmaz. Sıvı soğutucuya yakın olan RAM bunları yapıyor, sağ tarafta olan RAM'de sıkıntı yok.

BIOS en güncel sürüm, Windows, Chipset hepsi güncel sürümde.

Bu konuyu nasıl çözebiliriz?

@20424

@Ayhan Dönmez

Eki Görüntüle 187691

Eki Görüntüle 187692

Eki Görüntüle 187693

RAM de sorunlu olabilir, kapatınca Auto moda geçtiğine göre uygulamadan gelen komutu alıyor, alıyor ama gerçekleştiremiyor.

Uygulama RAM bağlantısında problem olsa iki RAM'in de aynı sorunu yapması lazım, yine de XPG kontrol uygulaması ile bir denemek lazım.
@Eagles EXPO'da problem yoksa hatta kullanmaya devam edebilirsin ama anladığım kadarıyla EXPO kullanmıyorsun, direkt JEDEC 4800 kullanıyorsun. Sisteme bir zararı olmaz ama sonuçta bir defekt var, defektli ürün kullanmak da çok uygun olmaz böyle bir sistemde. Müsait bir zamanda servise göndermek gerekli.

Yok sorun olmaz, bir haberleşme problemi var diyelim.

Teşekkür ettim hocam. 🫡 eğer para iadesi yaparsalar, ne alayım? Öneri gelir mi? Aldığım yerde, stok gözükmüyor bitmiş sanırım.

@Eagles EXPO'da problem yoksa hatta kullanmaya devam edebilirsin ama anladığım kadarıyla EXPO kullanmıyorsun, direkt JEDEC 4800 kullanıyorsun. Sisteme bir zararı olmaz ama sonuçta bir defekt var, defektli ürün kullanmak da çok uygun olmaz böyle bir sistemde. Müsait bir zamanda servise göndermek gerekli.

Hocam aslında EXPO, BPO bunlara girişecektim bugün. Bu sorunu fark edince, onlar unutuldu. Sizden de bir öneri rica edeyim o zaman. İşlemci 9700X ve RAM CL 30 6000 düşünüyorum tekrar. Değişim olursa yine aynısı, iade olursa farklı bir marka alırım diye düşünüyorum çünkü.
@Ayhan Dönmez

Teşekkür ettim hocam. 🫡 eğer para iadesi yaparsalar, ne alayım? Öneri gelir mi? Aldığım yerde, stok gözükmüyor bitmiş sanırım.

Hocam aslında EXPO, BPO bunlara girişecektim bugün. Bu sorunu fark edince, onlar unutuldu. Sizden de bir öneri rica edeyim o zaman. İşlemci 9700X ve RAM CL 30 6000 düşünüyorum tekrar. Değişim olursa yine aynısı, iade olursa farklı bir marka alırım diye düşünüyorum çünkü.
@Ayhan Dönmez
RGB şart mı senin için? Değişim olursa yine aynısı tercih edebilirsin, marka bazlı bir sıkıntı değil bu dediğim gibi, biraz şans meselesi. İlk aldığında böyle denk gelmiş olabilir. RGB düşünmezsen 2x16 Patriot alabilirsin, kit olmak zorunda değil. RGB düşünürsen KLEVV alabilirsin.

Beyaz istersen bu uygun olur:

Bu modelin 6400 olması bir önem teşkil etmiyor, 6000 manuel çekebiliyorsun direkt EXPO açtıktan hemen sonra. @Eagles Hepsi F/P modeller bunların, sorun yaşamazsın.

RGB RAM'lere karşı benim alerjim var, bana problem çıkarmaya gebe gibi geliyor, birazda daha fazla ısınmasına sebep olur diye düşünüyorum, o yüzden topladığım sistemlerde bulabilirsem düz Patriot tercih ediyorum.

RGB şart mı senin için? Değişim olursa yine aynısı tercih edebilirsin, marka bazlı bir sıkıntı değil bu dediğim gibi, biraz şans meselesi. İlk aldığında böyle denk gelmiş olabilir. RGB düşünmezsen 2x16 Patriot alabilirsin, kit olmak zorunda değil. RGB düşünürsen KLEVV alabilirsin.

Beyaz istersen bu uygun olur:

Bu modelin 6400 olması bir önem teşkil etmiyor, 6000 manuel çekebiliyorsun direkt EXPO açtıktan hemen sonra. @Eagles hepsi F/P modeller bunların, sorun yaşamazsın.

Hocam RGB güzel duruyor ama ya. KLEVV hoş bir modelmiş. Birebir değişim demişler, sıkıntı olursa direkt mağazadan değiştiririm elden en azından hızlı olur. Patriot modelini de aldım listeme. 😅

RGB RAM'lere karşı benim alerjim var, bana problem çıkarmaya gebe gibi geliyor, biraz da daha fazla ısınmasına sebep olur diye düşünüyorum, o yüzden topladığım sistemlerde bulabilirsem düz Patriot tercih ediyorum.

Katılıyorum. Bugün RAM çıkardım, antistatik elektrik eldiveninden bile sıcaklık hissediliyordu. RGB olmayan eski model, daha serin çalışıyordu. OCCT programında dikkatimi çekti, sıcak çalışıyor dediğiniz gibi etkiliyor sıcaklıkları. Eğer değişim olmaz ise, iade yaparsalar Patriot modelini de alabilirim. 🫡

Hocam RGB güzel duruyor ama ya. KLEVV hoş bir modelmiş. Birebir değişim demişler, sıkıntı olursa direkt mağazadan değiştiririm elden en azından hızlı olur. Patriot modelini de aldım listeme. 😅

Katılıyorum. Bugün RAM çıkardım, antistatik elektrik eldiveninden bile sıcaklık hissediliyordu. RGB olmayan eski model, daha serin çalışıyordu. OCCT programında dikkatimi çekti, sıcak çalışıyor dediğiniz gibi etkiliyor sıcaklıkları. Eğer değişim olmaz ise, iade yaparsalar Patriot modelini de alabilirim. 🫡
RGB her daim ekstra ısı demek, 3-5 derece oynatıyor, aşırı önemli değilse RGB kapatmak lazım hatta. Ama düz EXPO profilinde sıkıntı çok çıkartmaz, OC işine gireceksen sıkıntı yaratıyor.

RGB her daim ekstra ısı demek, 3-5 derece oynatıyor, aşırı önemli değilse RGB kapatmak lazım hatta. Ama düz EXPO profilinde sıkıntı çok çıkartmaz, OC işine gireceksen sıkıntı yaratıyor.

Yok hocam düz EXPO 6000 ve geç açılma sorunlarını düzeltme şeklinde gideceğim. OC çok kapsamlı iş ama yaparsam muhakkak etiketlerim sizi. Çünkü hiçbir şey bilmiyorum RAM OC konusunda. 😅

Çok teşekkür ediyorum değerli bilgiler için bu arada. 🤝

Yok hocam düz EXPO 6000 ve geç açılma sorunlarını düzeltme şeklinde gideceğim. OC çok kapsamlı iş ama yaparsam muhakkak etiketlerim sizi. Çünkü hiçbir şey bilmiyorum RAM OC konusunda. 😅

Çok teşekkür ediyorum değerli bilgiler için bu arad. 🤝
Geç açılma mevzusu için MCR-PDM ayarlarını ikisini enable denemek lazım, eğer sorun yoksa ilk açılış yine uzun sürer, sonrakiler 10-15 sn civarında açılması gerekli. Stabilite adına ayda 1 kere bu ayarları tekrar disable yapmak mantıklı ama, çok uzun süre hafızada RAM Training tutması iyi değil. MSI yeni BIOS'larda bu süreyi max 1 ay olarak ayarlamış mesela, sen farkında olmadan 1 ay sonra geç açıyor sistemi, tekrardan trainliyor, sonra tekrar eski haline dönüyor @Eagles

Geç açılma mevzusu için mcr-pdm ayarlarını ikisini enable denemek lazım, eğer sorun yoksa ilk açılış yine uzun sürer, sonrakiler 10-15 sn civarında açılması gerekli. Stabilite adına ayda 1 kere bu ayarları tekrar disable yapmak mantıklı ama, çok uzun süre hafızada RAM training tutması iyi değil. MSI yeni BIOS'larda bu süreyi Max 1 ay olarak ayarlamış mesela, sen farkında olmadan 1 ay sonra geç açıyor sistemi, tekrardan trainliyor, sonra tekrar eski haline dönüyor @Eagles

Hocam yazmayı unuttum, kusura bakma. Yani temelli bir rahatlık yine olmuyor anlaşılan. Bu AM5 bazen can sıkıyor. Yani geç açılma işini, arada bir tekrarlamak gerek öyleyse? Yoksa ben mi ben anlamadım? Tek seferlik ayarlar ile geç açılma sorunu çözülmüyor galiba. 😅
@Ayhan Dönmez