Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
31
Yer
Kocaeli
Selam dostlar,

Bugün dikkatimi çekti RAM konusu. Armoury Crate kullanıyorum. İlk başlarda bu sorun yoktu, daha sonra başladı sanırım ya da dikkat etmedim. Fanlar, sıvı soğutucu RGB, RAM derken hepsi senkronize oluyor renk konusunda. Lakin 1 tane RAM, senkronize olmuyor. Uyku moduna bile alsam bilgisayarı, yanmaya devam ediyor. Mesela tek renk yapamıyorum RAM'leri. Bir tanesi sürekli farklı renk yanıyor. RAM'i söküp taktım, fayda etmedi.

Uygulama içerisinden bellek kısmını kapatırsam, o zaman aynı renk RGB yanmaya başlıyorlar. O da tam olarak senkronize sayılmaz. Sıvı soğutucuya yakın olan RAM bunları yapıyor, sağ tarafta olan RAM'de sıkıntı yok.

BIOS en güncel sürüm, Windows, Chipset hepsi güncel sürümde.

Bu konuyu nasıl çözebiliriz?

@20424

@Ayhan Dönmez

20250925_193142.webp

20250925_193224.webp

Ekran görüntüsü 2025-09-25 193857.webp

Son düzenleme:
Çözüm
Selam dostlar,

Bugün dikkatimi çekti RAM konusu. Armoury Crate kullanıyorum. İlk başlarda bu sorun yoktu, daha sonra başladı sanırım ya da dikkat etmedim. Fanlar, sıvı soğutucu RGB, RAM derken hepsi senkronize oluyor renk konusunda. Lakin 1 tane RAM, senkronize olmuyor. Uyku moduna bile alsam bilgisayarı, yanmaya devam ediyor. Mesela tek renk yapamıyorum RAM'leri. Bir tanesi sürekli farklı renk yanıyor. RAM'i söküp taktım, fayda etmedi.

Uygulama içerisinden bellek kısmını kapatırsam, o zaman aynı renk RGB yanmaya başlıyorlar. O da tam olarak senkronize sayılmaz. Sıvı soğutucuya yakın olan RAM bunları yapıyor, sağ tarafta olan RAM'de sıkıntı yok.

BIOS en güncel sürüm, Windows, Chipset hepsi güncel sürümde.

Bu konuyu nasıl çözebiliriz?

@20424

@Ayhan Dönmez

Eki Görüntüle 187691

Eki Görüntüle 187692

Eki Görüntüle 187693

RAM de sorunlu olabilir, kapatınca Auto moda geçtiğine göre uygulamadan gelen komutu alıyor, alıyor ama gerçekleştiremiyor.

Uygulama RAM bağlantısında problem olsa iki RAM'in de aynı sorunu yapması lazım, yine de XPG kontrol uygulaması ile bir denemek lazım.
Hocam yazmayı unuttum, kusura bakma. Yani temelli bir rahatlık yine olmuyor anlaşılan. Bu AM5 bazen can sıkıyor. Yani geç açılma işini, arada bir tekrarlamak gerek öyleyse. Yoksa ben mi ben anlamadım? Tek seferlik ayarlar ile geç açılma sorunu çözülmüyor galiba. 😅
@Ayhan Dönmez
MCR-PDM Enable yaptığında 1 kere trainler sonrasında hep açılış süresi kısa olur ama ayda 1 kere bu 2 ayarı Auto alıp sonrasında Enable yapmak lazım. Tercihen yani şart değil. Devamlı hafızada tutması iyi değil RAM Trainingi AM5'te. @Eagles MSI yenı BIOS'larda bunu uyguluyor şu anda, ayda 1 uzun açıyor sistemi, her ayda 1 kere, sonrasında hep kısa sürüyor açılış.

AM5 biraz baş belası orası öyle, yapacak bir şey yok, İntel'de XMP açıp geçiyorduk, burada RAM tuning bile fayda ediyor :D

Mcr-pdm enable yaptığında 1 kere trainler sonrasında hep açılış süresi kısa olur ama ayda 1 kere bu 2 ayarı Auto alıp sonrasında enable yapmak lazım. Tercihen yani şart değil. Devamlı hafızada tutması iyi değil RAM trainingi AM5'te. @Eagles MSI yenı BIOS'larda bunu uyguluyor şu anda, ayda 1 uzun açıyor sistemi, her ayda 1 kere, sonrasında hep kısa sürüyor açılış.

AM5 biraz baş belası orası öyle, yapacak bir şey yok, Intel'de XMP açıp geçiyorduk, burada RAM tuning bile fayda ediyor :D

ASUS TUF serisi nasıl ilerliyor hocam peki? B650 TUF-e Wi-Fi modeli var bende.