İletişim dili çok önemli bence. Eğer düzgün bir şekilde sorunu ya da ne konuşmak istediğini açıklarsan baya yardımcı olabiliyor.

Mesela "bilgisayarım mavi ekran hatası veriyor" dersen tabi ki senin normal bir kullanıcı olduğunu düşünüp çok temel şeyleri öneriyor. Yeniden başlat, format at gibi.

Halbuki işi biraz daha derine indirip "bilgisayarım x hata koduyla beraber mavi ekran veriyor. İşletim sistemi şöyle, bundan önce şunu yaptım da gerçekleşti ve benimle daha teknik konuş musun?" Dediğinde gerçekten çok daha detaylı ve sorunu temelinden çözebilecek açıklamalar yapabiliyor.

Mavi ekran sadece bir örnek. Diğer her alanda benzer sonuçlar yaşanıyor zaten.

Girdigin prompt cok onemli. Duz konusma mantigiyla sorarsan alacagin cevaplar uc asagi bes yukari ayni seviyede olur. Detaylandirman lazim tabiri caizse mala anlatir gibi anlatman gerek. Kucuk bir ornek vermek gerekirse diyelim ki spora baslamak istiyorsun. Bana bir antrenman hazirla demek yerine soruya once yapay zekaya onun cok iyi ve deneyimli bir fitness antrenoru oldugunu belirten ve buna gore dusunup cevap vermesini saglayacak sekilde baslaman lazim. Bu kucuk bir ornek. Ozellikle gorsel cizdirme tarafinda millet bir promptlar girerek cizim yaptiriyor aklim sasiyor.

Bana ingilizceyi öğretmenlerden daha güzel öğretiyor, özellikle deepseek babadır bizim için.
Dilde de yapay zekaya güvenilmemesi gerek şahsen, hatta benim bir ders için sunum projem bile oldu bu.
Kültürel terimleri, deyim, vs gibi şeyleri düzgün çeviremiyorlar.
İngilizce'de olan "it's raining cats and dogs" deyimi genelde bardaktan boşalırcasına, sağanak yağmur gibi terimlerde kullanılır mesela. Çince terimlerde de hata yapıyorlar.
Bunu DeepL'e girince saçma salak çeviri yapıyor.

Ha bütün hepsinde sorun var demiyorum ama yapay zekaya çok sığınılmaması gerektiğini düşünüyorum.

Dosya Ekleri

• Screenshot_20250512_094455_Chrome.webp
    Screenshot_20250512_094455_Chrome.webp
    95,3 KB · Görüntüleme: 59
Soruya bağlı değişiyor, eğer ki bu soru popüler bir soruysa süper cevap veriyor fakat değilse laga luga yapıyor.

Eğer ki sorunun cevaını internette bulamıyorsanız yapay zeka da bulamıyor genellikle.

Yani yapay zeka yine bir araç, sorunuzun kaynağını daha hızlı bulmanız için işinizi pratikleştiren bir araç.

Hayır salak değiller. Size yanlış tanıtıyorlar veya siz yanlış anlıyorsunuz. Bunlar sadece dil modeli, herbokolog değil. Dil modeli insanı taklit eder çünkü kaynağı insandır, dolayısıyla insan gibi de binbir çeşit hata yapar. İnsanlar salaksa evet o zaman dil modeli yapay zekalar da salak diyebiliriz.

Hayır salak değiller. Size yanlış tanıtıyorlar veya siz yanlış anlıyorsunuz. Bunlar sadece dil modeli, herbokolog değil. Dil modeli insanı taklit eder çünkü kaynağı insandır, dolayısıyla insan gibi de binbir çeşit hata yapar. İnsanlar salaksa evet o zaman dil modeli yapay zekalar da salak diyebiliriz.

İnternetten aldığı bilgilere göre konuşan bir robot zaten mantıken ama mesela neden kod yazabiliyormuş gibi pazarlanıyorlar anlam veremiyorum.