PoseidonWhisper 1

Uzman
Selam herkese,

Aklıma takılan bir senaryoyu paylaşmak istedim.

Kutsal kitaplar veya insanlık tarihi açısından çok değerli eserler, daha okumadan ortadan kalksa veya erişilemez olsa neler kaybederiz sizce?

Yapay zekâ bütün fiziksel kitapları toplasa, datasına aktarıp bilgilerini manipüle etse ve sonra hepsini imha etse; siz hangi önemli kaynakları şimdiden biriktirirdiniz?

1784290604442.webp

Tam olarak böyle bir haber görmüştüm birkaç gün önce. İnsanlığı etkileyecek ölçüde değişiklik olacağını sanmam çünkü günün sonunda imha edecek olan da insan. Ama garip görünüyor uzaktan bakınca tabi.

Yapay zekâ kütüphaneleri yok edecek kadar hâkimiyet kurarsa stoklayacağımız kitapların insanoğluna hatrı sayılır seviyede yardımcı olacağını sanmam.
Peki teknoloji çağında hatta Futuristik çağ gibi çok sonrasını hayaletsek gerçek kaynak bağlamında yazım anlamında üretim olması olasılıklar dahilinde olabilir mi? İnsanlığın mı ülkemizin mi okuma sayısı üzerinden düşünmek lazım? Birşey ne kadar susurluk muhabbetine dönerse, gizemli olursa o kadar mı değerli olacak? Aksine yine şimdiden çok farkı olmayacak mıdır?

Eki Görüntüle 266425

Tam olarak böyle bir haber görmüştüm birkaç gün önce. İnsanlığı etkileyecek ölçüde değişiklik olacağını sanmam çünkü günün sonunda imha edecek olan da insan. Ama garip görünüyor uzaktan bakınca tabi.
Bütün o denk geldiğimiz haberler üzerinden sormak istedim bende. Bu işler için dev makineler ve lensler geliştiriyorlar. Youtube tarafında çok fazla izlediğimi hatırlıyorum. İmhadan çok fiziksel olarak bir mühendislikle toplasalar hız olarak çok geç kalmış olabilir miyiz?

Peki teknoloji çağında hatta Futuristik çağ gibi çok sonrasını hayaletsek gerçek kaynak bağlamında yazım anlamında üretim olması olasılıklar dahilinde olabilir mi? İnsanlığın mı ülkemizin mi okuma sayısı üzerinden düşünmek lazım? Birşey ne kadar susurluk muhabbetine dönerse, gizemli olursa o kadar mı değerli olacak? Aksine yine şimdiden çok farkı olmayacak mıdır?

Bütün o denk geldiğimiz haberler üzerinden sormak istedim bende. Bu işler için dev makineler ve lensler geliştiriyorlar. Youtube tarafında çok fazla izlediğimi hatırlıyorum. İmhadan çok fiziksel olarak bir mühendislikle toplasalar hız olarak çok geç kalmış olabilir miyiz?
Hem kitapların orijinallerinin bulunması açısından hem de yedek sistemleri nedeniyle çok sorun olacağını sanmam bu konu özelinde. Ancak bazı kararların yapay zekaya bırakılması ve sağlık gibi kritik alanlar korkutuyor gelecek için yalan olmasın.

Eki Görüntüle 266425

Bunu yapmalarındaki sebep insanların bilgiye erişimini kitaptan değil de kendi yaptıkları yapay zeka modellerinden mi sağlamak istemeleri?